[#1] Fonty
Zacząłem więcej używać klasycznej Amigi do rzeczy innych niż gry. Zaczęły mnie męczyć fonty topaz czy jest jakaś dobra alternatywa jeśli chodzi o fonty mono-space do UI i edytorów teksu ? Jakich fontów używacie ?
[#2] Re: Fonty

@Sventevith, post #1

Jaka rozdzielczość? Jeżeli proporcjonalna to polecam Dina.font i clean.font.
[#3] Re: Fonty

@ppill, post #2

Rozdziałka HiRes. Znalazłem, na aminet.net. Sprawdzę.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 16:25:42 przez Sventevith
[#4] Re: Fonty

@Sventevith, post #3

Moim skromnym zdaniem pierwszym krokiem jest zmiana rozdzielczości na większą, z kwadratowym pikselem.
[#5] Re: Fonty

@Krashan, post #4

Masz rację, ale z tego, co widzę, kolega Sventevith ma sprzęty czysto amigowe raczej w wersji "pure".
Nie robię z tego zarzutu, tylko stwierdzam fakt. A to wiąże się z oszczędnością pamięci.
[#6] Re: Fonty

@Krashan, post #4

A może kolega ma już ustawioną rozdzielczość z kwadratowym pikselem? Bo czasami używa się zamiennie nazw HiRes i MedRes.

Ja sobie ustawiłem rozdzielczość 640x280 i polecam! Co prawda to nie jest w pełni kwadratowy piksel, ale dzieli go od niego zaledwie 120 linijek.

Poza tym mniejsze obciążenie. W tej rozdzielczości większość programów pracuje dobrze nawet w 256 kolorach. Od 640x400 już mozna odczuwać większy czas odświeżania, choć DblNTSC jest w porządku, jeżeli mamy do niego dostęp.

No i najważniejsze, nie ma migotania w trybie PAL. Tak więc te trzy zalety nie są bez znaczenia.

Z czcionek proporcjonalnych to ja polecam Centurion i Apparent. Odkryłem je sam niedawno i są bardzo ładne.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 19:48:28 przez Hexmage960
[#7] Re: Fonty

@Hexmage960, post #6

Trybem proporcjonalnym jest Lowres i Hires-Laced. 320x256 i 640x512. Pomijam różnice winikające z opcji Overscan - czyli drobnych rozszerzeń.
Nie szukajmy półśrodków, gdy oczekujemy konkretnych wyników.
1
[#8] Re: Fonty

@Krashan, post #4

To jest A600HD + 2Mb Chipu podłącza do klasycznego Commodore 1080. Do gier zainstalowanych na HD bez WHDLoad i podstawowych programów.
Fonty Clean są super, ale został mi do konfiguracji ostatni element polskie czcionki więc chyba z powrotem wyląduję na topaz bo takie widzę z polskimi ogonkami.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 22:31:08 przez Sventevith
[#9] Re: Fonty

@Gandalf, post #7

OK, zgoda co do proporcji. Tak się składa, że na moim monitorze (CRT) mogę sobie to ustawić tak, że piksele są nieznacznie rozciągnięte w pionie w 640x280.

Mi chodziło głównie o względy wydajnościowe oraz brak przeplotu w PAL. W praktyce ta rozdzielczość daje radę w 256 kolorach, podczas gdy wyższe dają radę w praktyce do 64 kolorów (oczywiście jeżeli nie stosujemy optymalizacji po bitplanach).

W praktyce testowałem takie programy w 640x280 jak CygnusED, który działa doskonale (przesuw tekstu w pełni płynny). Prócz tego wszystkie użytki od DataStore do WordWorth działają bardzo dobrze, wszystko się mieści na ekranie.

@Sventevith

Polskie ogonki możesz dodać sobie edytorem fontów. Ja tak zrobiłem w przypadku czcionki Centurion.

Ostatnia aktualizacja: 14.06.2025 22:34:57 przez Hexmage960
[#10] Re: Fonty

@Hexmage960, post #9

Zainstalowałem lokale WFMH i tam znalazłem czcionkę TopazPropPL. Jest proporcjonalna i zawiera polskie znaki. Poszukałem na aminecie oryginałów i znalazłem przy okazji jeszcze fajniejsze WB_Prop bez polskich znaków.

Na co dzień korzystam z systemów w języku angielskim z polskimi znakami i klawiaturą. Irytują mnie polskie lokalizacje, zawsze muszę się zastanawiać co autor miał na myśli a "copy paste" zawsze jest takie samo :)

Nie bardzo potrzebuje lokali, tylko polskie czcionki oraz układ klawiatury. Po instalacji lokali w input znalazłem nowe keymapy w AmigaPL.

Czy obecnie nadal używa się kodowania AmigaPL czy ISO ?
Jak pogodzić polskie czcionki w tekstach które są w AmigaPL ze stronami WWW w ISO ?
Czy gdzieś znajdę keymapy dla WB2.1 w kodowaniu ISO ?

Sam sobie odpowiem

Bez lokali znalazłem coś lżejszego dla AmigaPL http://aminet.net/package/docs/misc/PolishCharset
Oraz ISO http://aminet.net/package/misc/misc/ISOLocalePL
Oraz taki o to wynalazek http://aminet.net/package/text/bfont/ISO-AmigaPL

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2025 00:03:08 przez Sventevith
[#11] Re: Fonty

@Sventevith, post #10

Po instalacji lokali WFMH w aplikacji Input po wybraniu polskiej keymapy mogłem w polu Keyboard Test wpisywać polskie znaki.
Po odinstalowaniu pakietu i instlacji samych czcionek i wybraniu keymapy ISO-PL polskie znaki się nie pojawiają. Czcionka z polskimi znakami jest zainstalowana oraz wybrana. W aplikacjach polskie znaki występują, mogę ich używać.

Czy ma to związek z brakiem programu który podmienia czcionki z ROM ?
[#12] Re: Fonty

@Sventevith, post #11

Tak. Wiele programów systemowych ignoruje ustawienia czcionek i ma na stałe "wpisany" topaz.
[#13] Re: Fonty

@ppill, post #12

Znalazłem program System Font link który podmienia fonty w ROM.
Dostarcza też bardzo fajne fonty które w wersji z polskimi znakami są w ISO-AamigaPL. Według instrukcji program trzeba skopiować do C i dodać przy stracie di user-startup.
Wrzuciłem go do WBStartup ale program nie podmienia fontów.

Jaka jest różnica między programem w user-startup a w WBstartup ?
Jak sprawdzić czy program wrzucony w WBStartup wystartował ?

Odpalenie ręcznie po stracie działa i fonty się podmieniają.
[#14] Re: Fonty

@Sventevith, post #13

Brakowało ikony, ale jak ją dodąłem to program zaieszał system. Dodałem TooType DONOTWAIT ale program nadal zwieszał system. Po dodaniu do User-Startup jest ok. Wolał bym jednak mieć go w WBStartup widać co startuje.
[#15] Re: Fonty

@Sventevith, post #14

Niektóre programy mogą nie działać z WBStartup, bo nie obsługują uruchomienia z Workbencha.

Jeżeli chcesz mieć go jednak w WBStartup, może spróbuj przygotować skrypt uruchamiający ten program.

Czyli tworzysz plik tekstowy gdzie wpisujesz nazwę programu do uruchomienia, np. "C:SystemFont".

Następnie dodajesz ikonę typu Project (np. skrypt nazywasz "FontStart" i ikonkę "FontStart.info") i wpisujesz w DefaultTool program C:IconX.

To powinno zadziałać, choć sam nie testowałem tej metody w przypadku szuflady WBStartup.

P.S. Być może w nowszych wersjach systemu (3.5+) jest opcja "Uruchom z DOS" w informacjach o ikonce.

Ostatnia aktualizacja: 15.06.2025 13:40:52 przez Hexmage960
[#16] Re: Fonty

@Sventevith, post #14

Może chodzi o to że ten System Font musi wystartować PRZED Workbenchem (komendą LoadWB), zanim ten wczyta fonty które będą używane przeć Workbencha?
[#17] Re: Fonty

@vojo, post #16

Z workbencha odpalam poprzez klikniecie ikony nie ma.
[#18] Re: Fonty

@Sventevith, post #17

Z workbencha odpalam poprzez klikniecie (Show All Files).
Ikony nie ma dlatego WBStartup nie działał jak dodałem z ToolType DONOTWAIT odpala ale zawiesza system.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem