kategoria: A600
[#1] Imstaller 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2
Jak w tytule czy ktoś instalował whdload 44.1 na amidze 600 z systemem workbench 2 ?

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2025 22:11:16 przez mailman
[#2] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #1

Nie ma wersji 44.1, najnowsza wersja Whdload to 19.1 (a testowa 19.2), ale "instalacja" każdej z nich to tylko skopiowanie plików z archiwum do odpowiednich katalogów, więc jeśli masz taką (albo jakąkolwiek inną) to powinno się dać zainstalować.
[#3] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@Splavinho, post #2

Przepraszam sprawa się tyczy instalera. Próbowałem znaleźc nowsza wersję w pakiecie NGK ale nie wiem gdzie się znajduje.

[#4] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #3

https://os.amigaworld.de/index.php?lang=en&page=12
[#5] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@Norbert, post #4

Niestety po przerzuceniu plików i próbie uruchomienia wyskakuje mi takie coś. Czy konieczna jest instalacja jakiś dodatkowych rzeczy?

[#6] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #3

Instalator w tej wersji wraz z dokumentacją znajduje się również na płycie Amiga Developer CD v2.1 w szufladzie NDK 3.5.

Ale wersja v44.1 Instalatora jest opcjonalna. Nie musisz jej instalować, wystarczy wersja v43.3, którą posiadasz.

Ta nowa wersja tylko wyświetla dodatkowo okno z szufladą i ikonki na ekranie Workbencha, i nie jest to konieczne przy instalacji pakietu WHDLoad i innych.

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2025 20:57:56 przez Hexmage960
[#7] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@Hexmage960, post #6

zostając przy instalerze 43.3 wyskoczyło mi żądanie o XFD. W połowie instalacji tego pakietu XFD dostałem zapytanie które jest na załączonym obrazku.
[#8] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #7

WHDLoad (bądź też XFD) instaluje w katalogu HELP instrukcję obsługi w różnych językach.

Ale z tego co wiem nie wymaga Locale.library i systemu V38, w którym ta biblioteka się pojawia.

Ten katalog można utworzyć samodzielnie za pomocą poleceń MakeDir i Assign. Te przypisy są obecne w nowszej wersji systemu w sekwencji startowej.

Przyznam, że nie używałem wersji 2.0 systemu i nie mam tu praktycznych doświadczeń.

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2025 21:44:16 przez Hexmage960
[#9] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #7

Zainstaluj sobie WB 2.1.
1
[#10] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@Hexmage960, post #8

Dla potomnych od razu mówię co trzeba zrobić. Stworzyłem czysta standardową dyskietkę o nazwie HELP ,zamontowałem w napędzie. Instalacja przebiegła bez problemu.

heman70:

Mam WB 2.1 . Problem już rozwiązany, postaram się zrobić poradnik dla wszystkich jak instalować na emulatorze i na prawdziwej A600. ( obecnie ćwiczę przed zabawą z prawdziwym komputerem )

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2025 22:46:31 przez gotham
[#11] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #5

Jeśli myślisz że zainstalujesz Wormsy za pomocą WHDLOAD, to pamiętaj że musisz posiadać oryginalna grę na dyskietkach .
Posiadasz ?

Lepiej znajdź na sieci gotowe archiwa już z zainstalowaną konkretną grę w WHDLOAD.
[#12] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #10

Stworzyłem czysta standardową dyskietkę o nazwie HELP ,zamontowałem w napędzie.

to samo by było gdybyś w CLI kliknął komendę (lub dopisał w s-s)
ASSIGN Help: gdzieśTam: - np ram: czy dh0:
[#13] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #7

Jeśli prosi o HELP: , możesz zrobić sobie katalog o nazwie help np. na partycji systemowej, i założyć odwołanie do tego katalogu komendą assign HELP: SYS:HELP . Najlepiej wrzuć sobie to do user-startup, wtedy jakikolwiek program potrzebujący HELP: się tam odwoła.
W ten sposób możesz porobić odwołania do jakikolwiek urządzeń logicznych.
Numer z dyskietką oczywiście zadziała, bo Amiga po prostu szuka urządzenia HELP: i znajduje dyskietkę o takiej nazwie. Dokładnie w ten sam sposób zadziałało by to gdybyś założył małą partycję na twardym dysku i nazwał ją HELP. . A rozwiązanie z ASSIGN jest eleganckie, uniwersalne i dokładnie tak się to powinno zrobić.

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2025 22:58:09 przez wali7
[#14] Re: Whdload 44.1 na Amidze 600 z Workbench 2

@gotham, post #10

Mam WB 2.1 . Problem już rozwiązany, postaram się zrobić poradnik dla wszystkich jak instalować na emulatorze i na prawdziwej A600.

Jeśli chcesz mieć wszystko tak, jak w nowych systemach to:
1. Utwórz katalog Help - najlepiej w SYS:Locale
2. Dodaj w Startup-sequence po Assign >NIL: LOCALE: SYS:Locale
Assign >NIL: HELP: LOCALE:Help DEFER

PS. Help na dyskietce zadziałał, ale to nie najlepszy pomysł szeroki uśmiech
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem