kategoria: A1200
[#1] temat twardy dysk i CD-ROM jak zamątować do A1200

Panowie Koledzy w tamtym tygodniu 15.06.2025 r. kupiłem tą o to AMIGĘ 1200.
Przekazałem ją w rence znajomego,który miał mi uruchomic HDD 10GB na tej Amidze.
HDD jest zabezpieczony haslem przed automatycznym startem-polecenie look hasło składa sie z liter KLGKDK-które są inicjałami trzechosób-kolejności nie pamiętam.
Z tego cowiemsystemowo można było instalować HD na Amidze do 4GB pojemnosci.
Ale od Czesława wiem,że do AMIGI 1200 można podłączyć nawet HD o pojemności 1 TB.
Należ jakąs złączkę przy karcie turbo np.)030/040 umieścić na ząku 8 i jeszcze jakimś 7 czy 9.
Wykożystując PRZY TYM TZW.PAMIĘĆ WIRTUALNĄ AMIGI.
jAK TO ZROBIĆ.pOWIEDZCIE.

jak wywołać HD by go Amiga widziała i jak odwołać polecenie look.

a TO ZDJĘCIE aMIGI cZESŁAWA Z DYSKIEM JUŻ 4gb bo niepotrafiłem w 2012 roku uruchomić HD Czesława,który jest u mnie do dziś.
Pozdrawiam Ktosy73OK

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2025 22:22:57 przez Ktosy73
[#2] Re: temat twardy dysk i CD-ROM jak zamątować do A1200

@Ktosy73, post #1

możesz wymienić kickstart na jakiś nowszy
LUB
programowo w s-s dopisać to:
LoadModule Devs:NowySCSI.device

partycje zakładasz/formatujesz w systemie PFS3
koniec
1
[#3] Re: temat twardy dysk i CD-ROM jak zamątować do A1200

@Cezarykl, post #2

programowo w s-s dopisać to:
LoadModule Devs:NowySCSI.device

Tylko wtedy LoadModule musisz mieć na dysku i w SS odpowiednio podać podać ścieżkę do niego.
Dodatkowo partycja systemowa musi być odczytana przez scsi.device z kicka, więc nie może być więszka niż 4GB
1
[#4] Re: temat twardy dysk i CD-ROM jak zamątować do A1200

@Cezarykl, post #2

Z tym,że na owym HD 10 GB jest zaistalowany OS 3.9 i na HD znajduje się gra -najlepsze szachy na Amige z 2000 roku i na tej grze mi zależ by pograć z komputerem-więc zakładanie partycji i formatowanie nie wchodzą w grę.
Ktosy73
[#5] Re: temat twardy dysk i CD-ROM jak zamątować do A1200

@Ktosy73, post #4

na owym HD 10 GB jest zaistalowany OS 3.9 i na HD znajduje się gra -najlepsze szachy na Amige z 2000 roku i na tej grze mi zależ by pograć z komputerem

czyli pewnie jest już w PFS, bo inaczej nie było by to do odczytu na starym sprzęcie,
więc brakuje tylko ci nowego scsi.device

a może już tam wszystko jest, na tym 10gb dysku, podłącz tylko ten dysk i spr
lub po prostu, testowo,
odpal amige z dyskietki, która załaduje loadmodulem nowy scsi.device i workbench

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2025 23:08:56 przez Cezarykl
1
[#6] Re: temat twardy dysk i CD-ROM jak zamątować do A1200

@Ktosy73, post #4

To stworz sobie pod WinUAE obraz tego dysku twardego, potem jeszcze jego kopie i baw sie na tej kopii.
Raczej nie powinno byc trudne odzyskac wtedy dane, w tym gre.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem