kategoria: A600
[#1] Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc
Witam,
zakupiłem ostatnio rozszerzenie 1mb do mojej A600 z RTC. Wszystko działa prawidłowo ale zastanawia mnie RTC. Po ustawieniu czasu i wyłączeniu Amigi gdy ją ponownie włączam np następnego dnia pokazuje mi nadal czas z poprzedniego dnia czyli jak wyłączyłem Amigę o 14:30 9 lipca, gdy ją włączam 10 lipca o 9:00 mam czas 14:30 9 lipca.
Moduł pamięci wygląda tak:

Jest tam jedna zwora która była tak ustawiona jak jest i nie mogę znaleźć opisu co ona robi. Czy coś jeszcze muszę zrobić aby czas po wyłączeniu Amigi dalej płynął :)
[#2] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@cj grass, post #1

Sprawdź w Amiga Test Kit czy zegar "idzie"?
1
[#3] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@cj grass, post #1

Jest tam jedna zwora która była tak ustawiona jak jest i nie mogę znaleźć opisu co ona robi.

To z tego projektu nie? Render spodu wskazuje, że zworka załącza zegar.
1
[#4] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@cj grass, post #1

Oki M6242B wymaga oscylatora zewnętrznego. Powinien być zamontowany Epson 62421 lub 72421, który ma oscylator wbudowany. Układ do wymiany, najlepiej dołożyć podstawkę.
1
[#5] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@heman70, post #4

Dziękuję za poradę. Któryś z tym Epsonów lepszy? Który lepiej kupić? Czy bez różnicy?
[#6] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@cj grass, post #5

Bez różnicy. Byle Ci się sprawny trafił, bo z jakością z Chin kiepsko.
1
[#7] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@cj grass, post #5

Ten, który uda ci się kupić. Ja używam 72421 i działają. Pobierają dużo mniej prądu niż Oki więc same plusy.
1
[#8] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@heman70, post #4

Układ do wymiany, najlepiej dołożyć podstawkę.

Cyt

Nie rozumiem "najlepiej dołożyć podstawkę"? jak byś mógł wyjaśnić o jaką podstawkę chodzi.
[#9] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@cj grass, post #8

jak byś mógł wyjaśnić o jaką podstawkę chodzi

Proszę bardzo.

lub

Ułatwi znacznie wymianę układu w razie potrzeby.
1
[#10] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@cj grass, post #8

Niech osoba, która Ci to sprzedała, poprawi tą fuszerkę bo taki układ z płytki dwustronnej wcale nie jest łatwo wylutować bez narzędzi. Dopóki nie miałem rozlutownicy to wycinałem takie układy i wylutowywałem nóżka po nóżce oddzielnie żeby nie uszkodzić płytki. Ale wtedy scalak na straty.
2
[#11] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@heman70, post #9

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc, podstawka kupiona, epson leci z ali (nigdzie indziej nie mogłem go znaleźć). Jak tylko doleci będzie lutowanie.
Pozdrawiam
1
[#12] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@bfgmatik, post #10

bo taki układ z płytki dwustronnej wcale nie jest łatwo wylutować bez narzędzi.

Da się to zrobić plecionką i hotem. Sama rozlutownica też nie zawsze odessała mi całą cynę i układ nie chciał wyjść bez hota, bo gdzieś jakaś nóżka trzymała. Są jakieś tam techniki z wygiętym miedzianym drutem, który dotyka wszystkich nóżek na raz i go się wtedy grzeje. Rozlutownica oczywiście bardzo przydatna i jak trochę tam lutujesz, to lepiej mieć. Jak masz do wylutowania jeden układ na parę lat, to hot-air, plecionka, cyna i pasta wystarczy. Jak do dyspozycji jest tylko stacja lutownicza, to tak jak napisałeś, najlepiej poświęcić układ i wyciągać po jednej nóżce.

Co do układów Epson z Chin, to jak zamawiałem 5szt lub 10 szt to zawsze kilka nie działało.
[#13] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@snifferman, post #12

Jakiej rozlutownicy używałeś?
[#14] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@snifferman, post #12

Od czasu kiedy mi się laminat podniósł w A500 rev8 to nie lubię hotaira. Co prawda to miejsce było mocno strawione kwasem z Varty, ale podniosło się koncertowo.

Jeśli chodzi o rozlutownicę to nauczyłem się pomagać sobie lutownicą przy grzaniu i teraz wylutowuję nawet elementy z dużymi polami masy. W skrajnych przypadkach można też całość podgrzać hotairem żeby rozlutownica miała mniej roboty przy podgrzewaniu. Moja ZD-915 grzeje gorzej niż zwykła lutownica i słabo daje radę z polami zalanymi masą bez dodatkowej pomocy. Ale przy odrobinie wprawy jest OK.
[#15] Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc

@Bartek2075, post #13

Ja mam ZD-8915 ale pistolet mam od ZD-8925(inna grzałka niż w ZD-915, ale te same wymiary i te same groty i rurka trzymająca. Mam też gdzieś całą stację ZD-8925. Pistoletu od ZD-8915 nie polecam, bo ma cieńką grzałkę z jakąś wadą i się ciągle zatykał przy wlocie do zbiornika na cynę. Może to teraz poprawili, ale ja bym nie ryzykował. Jakbym miał kupować znowu, to raczej brałbym ZD-915. To chyba najpopularniejsza tania stacja i łatwo o części zamienne, chociaż dla swojej kupiłem zapas grzałek i się nie martwie.
Ja też rozwarstwiłem mobo od A2000 ale to nie wina użycia hot-air(chociaż częsciowo też), tylko moja, że jej nie wygrzałem wstępnie przed. Laminat ma w sobie wilgoć i pod wpływem ciepła para go rozsadza. Jak drugi raz lutowałem w niej pamięci to ją wygrzałem i problemu nie było.

Musisz też brać pod uwagę, że te tanie hoty to tak śrenio trzymają temperaturę. Dając dyszę blisko, tak, że przepływ jest mocno ograniczony, potrafiło mi przebić temp z 280 na 400 stopni. Przy małych dyszach i małych odległościach hot zamienia się w palnik. Warto używać zewnętrznych czujników temp.

No i z pokorą przyznaję, że chociaż sobie hobbystycznie lutowałem tak od 2016, to dopiero po kupnie rozlutownicy, hota, 2 stacji lutowniczych i mikroskopu (wszystko budżetowe) i po 3 latach weekendowego sporadycznego wdychania oparów fluxa jestem godzien tytułu nowicjusza, który rzadko coś popsuje, ale całą mobo w SMD czy jakieś turbo polutuje. Im więcej lutowałem i się bawiłem tym więcej świadomości miałem, że jeszcze mało umiem i więcej narzędzi potrzebuje. Ale to moje hobby i już skończyło mi się miejsce w warsztaciku więc musi narazie wystarczyć.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem