[#15]
Re: Amiga 600 + pamięć ram 1mb z rtc
@Bartek2075,
post #13
Ja mam ZD-8915 ale pistolet mam od ZD-8925(inna grzałka niż w ZD-915, ale te same wymiary i te same groty i rurka trzymająca. Mam też gdzieś całą stację ZD-8925. Pistoletu od ZD-8915 nie polecam, bo ma cieńką grzałkę z jakąś wadą i się ciągle zatykał przy wlocie do zbiornika na cynę. Może to teraz poprawili, ale ja bym nie ryzykował. Jakbym miał kupować znowu, to raczej brałbym ZD-915. To chyba najpopularniejsza tania stacja i łatwo o części zamienne, chociaż dla swojej kupiłem zapas grzałek i się nie martwie.
Ja też rozwarstwiłem mobo od A2000 ale to nie wina użycia hot-air(chociaż częsciowo też), tylko moja, że jej nie wygrzałem wstępnie przed. Laminat ma w sobie wilgoć i pod wpływem ciepła para go rozsadza. Jak drugi raz lutowałem w niej pamięci to ją wygrzałem i problemu nie było.
Musisz też brać pod uwagę, że te tanie hoty to tak śrenio trzymają temperaturę. Dając dyszę blisko, tak, że przepływ jest mocno ograniczony, potrafiło mi przebić temp z 280 na 400 stopni. Przy małych dyszach i małych odległościach hot zamienia się w palnik. Warto używać zewnętrznych czujników temp.
No i z pokorą przyznaję, że chociaż sobie hobbystycznie lutowałem tak od 2016, to dopiero po kupnie rozlutownicy, hota, 2 stacji lutowniczych i mikroskopu (wszystko budżetowe) i po 3 latach weekendowego sporadycznego wdychania oparów fluxa jestem godzien tytułu nowicjusza, który rzadko coś popsuje, ale całą mobo w SMD czy jakieś turbo polutuje. Im więcej lutowałem i się bawiłem tym więcej świadomości miałem, że jeszcze mało umiem i więcej narzędzi potrzebuje. Ale to moje hobby i już skończyło mi się miejsce w warsztaciku więc musi narazie wystarczyć.