[#1] Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)
Chciałem skopiować nową grę pod ULAplus na swój Spectrum, ale... karta padła. Mam rozwiązanie DivMMC (czyli docelowo - microSD) no i padło. Więc zrzucam backup Spectruma na nową kartę. A piszę ten post bo w mojej Amidze (dzięki Warp) mam też slot microSD, na którym mam wszystkie partycje, włączając 3.2.3. No i, też mi padła microSD. Dwa razy. Dobra karta - SanDisk chyba obie.

Od jakiegoś czasu, robię backupy. Ręczne. Czyli co 1.5-3 miesiące (zależy ile w międzyczasie porobię i poinstaluję nowych rzeczy) wyjmuję kartę (na szczęście bez rozkręcania) i przez czytnik, robię na komputerze kopię na dysk SSD. Szczerze mogę powiedzieć, że od około 2.5 lat nie miałem awarii karty pamięci na Amidze. Ale licho nie śpi. Na 8 retro kompów miałem przez średnio 3 lata 3 awarie zatem, a to dość sporo.

Pomyślałem, że może robienie kopii zapasowej mogłoby być łatwiejsze. W końcu, nie robię kopii codziennie. Może zatem ktoś z Was zna jakiś program do robienia kopii dysku Amigi, na żywca, po sieci najlepiej? Jeśli Amiga podłączona jest do sieci, wystarczy że w sieci jest dostępny jakiś zasób który jest przedstawiany jako dysk. Do tego wystarczy sprawdzać (albo cyklicznie albo po każdym starcie), różnicę dat katalogów. No i kopiowanie na ten zasób, gdzieś w tle. Moim zdaniem to ma sens dlatego nie zdziwiłbym się jak by taki program istniał. Może go jednak nie ma?

A w ogóle to ile osób zwraca uwagę na kopie zapasową z dysku Amigi? Może jest tak, że gros osób, "ściąga gotowca i jest"? Wiem, że Wali7 tak nie robi, jak i ja.
[#2] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #1

Ja robiłem backup do pliku (QB), a potem plik na inny dysk/kartę SD lub CD.
Częściej jednak była od razu kopia 1:1 na CD/DVD. "Na żywca" trzeba tylko wybrać odpowiedni tryb nagrywania płyty aby nie obcinało/zmieniało nazw plików.
Ostatnio mam lepszy moim zdaniem sposób i kopie zrobiłem na dysku Flash na zewnętrznej listwie podłączonym do Buddha-Flash. Stanowi również dodatkowy dysk na dane w systemie.
[#3] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #1

Ja sobie zrzucam kartę SD do obrazu na PC za pomocą programu "HDD Raw Copy Tool". Wydaje mi się to prostym rozwiązaniem.
[#4] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #1

Może jest tak, że gros osób, "ściąga gotowca i jest"? Wiem, że Wali7 tak nie robi, jak i ja.

Ja dołączę. ;) Nie przypominam sobie, żebym kiedykolwiek korzystał z gotowych obrazów. Raz co prawda popełniłem faux pas i uruchomiłem Pimigę, ale moje użytkowanie tego czegoś skończyło się po pół godzinie. Chyba od kiedy miałem Amigę i dysk (jakoś lata 90.) stawiałem zawsze system od zera.

Co do dysków, ja stosuję najszybszą metodę - karta SD do PC, obraz Win32DiskImagerem i mam spokój.
2
[#5] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@Rafał A-3000, post #2

Na CD/DVD mieści się odpowiednio 0,7/4,7 GB a mój dysk OS3.2 ma już 10 GB (część rzeczy trzymam na partycji OS3.9, więc razem będzie tego ok. 12-13 GB). Czyli to dobra opcja ale trzeba mieć (1) napęd, (2) wolumen poniżej 4,5 GB.

Ja jako narzędzie do backupu stosuję pod macOSem dd (DiskDupe), znany też z Linuxa, który tworzy obraz karty do pliku. Przy szybkim łączu USB, kopia karty 64 GB zajmuje ok. 5,5 h czasu -- czyli sporo.

Widzę po wpisach, że przydałby się wspomniany przeze mnie program -- do robienia kopii (synchronizacji) w czasie rzeczywistym po sieci.
[#6] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #5

Przy szybkim łączu USB, kopia karty 64 GB zajmuje ok. 5,5 h czasu -- czyli sporo.

5.5h to 19800s czyli przy 64GB karcie masz raptem 3.3MB/s z karty.

Czas zmienić czytnik do karty i/lub kartę.

Wziąłem kilkuletni czytnik kart microsd z szuflady, włożyłem doń kartę microsd kupioną za 30zł w sklepie z lodówkami i 70MB/s odczytu jest.
[#7] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@hrw, post #6

Dzięki za podpowiedź.

Złącze jest USB 3.0/USB-C czyli szybkie.
Karta jest SanDisk Extreme (czy coś), czyli szybka.

Pozostaje czytnik. Wymienię. Oprócz problemu z Amigą, działa bardzo wolno dla partycji FAT32 gdzie są pliki np. 8-bit.

Przejdę się do zatem marketu.
[#8] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@hrw, post #6

Wziąłem kilkuletni czytnik kart microsd z szuflady, włożyłem doń kartę microsd kupioną za 30zł w sklepie z lodówkami i 70MB/s odczytu jest

Odczyt to nie zapis na kartę, ale i tak wspomniane kilka postów wyżej 3.3mb to jest wolno. Czas wymienić czytnik i kartę, aby ZAPIS był szybszy
2
[#9] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@Norbert, post #8

DiskDoctor pisał o robieniu kopii karty - czyli właśnie o odczycie.

A jeśli chodzi o zapis to te 50-60MB/s które ta karta wyciąga też brzmi dobrze.
1
[#10] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@hrw, post #6

System Amigi to tysiące małych plików. To powoduje spadek średniej prędkości. Kopiowanie dużych plików idzie znacznie szybciej.
1
[#11] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@mareq, post #10

Tak, szczególnie jak zrzucasz dysk sektorami bez wnikania co jest na dysku.
1
[#12] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@mareq, post #10

dd kopiuje bit po bicie kartę, nie wnika w pliki.

Kopiowanie plików -- to już inna sprawa, duża liczba plików spowalnia bardzo (szczególnie na FAT16/32).
[#13] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #1

Co jakiś czas robię to ręcznie w PC z użyciem programu USB Image Tool (USBIT).
Zawartość kart w retro-sprzętach nie zmienia mi się tak bardzo by było to uciążliwe. Karta 32GB z A1200 zrzucana jest w parę minut.
Grunt, to mieć łatwy dostęp do nośnika.
[#14] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@Jacques, post #13

Oj

Zawartość kart w retro-sprzętach nie zmienia mi się tak bardzo

Kłóciłbym się. Ja co chwilę coś instaluję.
[#15] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #14

Najszybciej zrzucić całą pamięć, a następnie poddać kompresji. 2 kopie w stecz w zupełności wystarczą. Chyba, że ma się dużo miejsca to można robić więcej. Kopiowanie plików to jedynie pod emulatorem i najlepiej mieć dyski ssd. Wówczas można sobie Dopusem przerzucić całość z pomijaniem plików o tej samej nazwie. Nie wiem czy jest opcja co w przypadku gdy nazwa jest ta sama, a plik ma inną wielkość. Lub bardziej zaawansowane opcje. Nie pamiętam, bo tak jak mówiłem. Najszybciej i najwygodniej jest patrz początek mego wpisu.
[#16] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #5

Nie wspomniałem o jeszcze jednej opcji z której korzystam:
kontroler Scsi na PC i zrzucenie dysku/SD jako plikopartycję w WinUAE . Idzie migiem. Czasem też wymieniam sobie dane pomiędzy obrazami WinUAE, a Amigą. Wymaga to jednak takiego samego kontrolera HDD na Amidze i PC oraz przełączania napędów.

P.S.
Backup po sieci to by było bardzo ciekawe rozwiązanie, coś jak Aquabyss - gra prawie jak w chmurze.

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2025 19:59:31 przez Rafał A-3000
2
[#17] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #14

Kłóć się, choć to indywidualna sprawa Ja też co chwilę coś instaluję, ale update AmiSSL, jakiejś biblioteki czy portu gry, czy jakaś nawet dorzucona gra nie uzasadnia konieczności backupu co kilka dni, raz na miesiąc starcza w zupełności

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2025 08:04:53 przez Jacques
1
[#18] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@Rafał A-3000, post #16

Ja mam "dość podobny" system backapowania z wykorzystaniem dysków SSD (pod SCSI).
Mam 2 dyski SSD 512GB i robię szybki backup sprzętową kopiarką do dysków SSD.
Proces backapowania zajmuje kilka minut i działa prefekcyjnie.

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2025 09:14:30 przez BULI
[#19] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@Jacques, post #17

To jest jeśli chodzi o instalowanie - dużo.
To jest jeśli chodzi o backup - często.

Dlatego szkoda że nie ma sieciowej kopiarki.

Jednak mogłaby nie być zbyt szybka. Porobię testy u mnie sieci (światłowód 300 Mbps) i zobaczymy na ile to jest wydajne połączenie w Ami.
[#20] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #19

Nie musisz robić: od razu wiadomo, że bardzo wąskim gardłem będzie Amiga, takim na poziomie kilku do góra kilkunastu Mbps

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2025 12:15:16 przez Jacques
[#21] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #1

czemu masz takiego pecha z kartami pamiéci? moe jako wyciágasz podczas zapisu?
[#22] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@habit, post #21

Bez przesady.

Mam pecha z kartami, bo mam ogólnie pecha.

A poza tym to jest barachło, tak jak wszystko co nowe obecnie.
[#23] Re: Kopie zapasowe dysku Amigi (i nie tylko)

@_DiskDoctor_, post #22

to prawda. ale kilka kart, np. samsung są pewne. sandisk takie kupione od producenta [mam ich z 16] - działają. jest super metoda sprawdzania kart - program na psvita. wkladasz karte i od razu wiadomo, druga apka to h2testw oraz fakeflashtest.
a jesli o pechu mowa - to trudno się licytować, ale ja byłem 23 razy w szpitalu.
na różne możliwe przypadki. naprawde.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem