[#1] MOD ' yfikacja - A600 up 1200
Od dość długiego czasu zastanawiając się, że powoli wypada trochę rozbudować A600, wpadam na mniej lub bardziej szalone pomysły. O xT z overclockiem już pisałem w innym wątku.

Teraz jednak zacząłem rozmyślać nad bardziej odklejonym pomysłem:
Gdybym posiadał obudowę z klawiaturą A1200 to spróbować włożyć tam płytę A600. Tak wiem, trzeba by tu i ówdzie porzeźbić, ale najtrudniejsze o ile niekompatybilne to czy wetknięcie tasiemki klawiatury A1200 do płyty A600 jest możliwe, czy wymagało by to elektroniki, plątaniny - innymi słowy - czy to możliwe w prosty sposób.

Zakładam, że nie. I tu drugi pomysł. Wydrukowanie 3D obudowy mniej więcej A1200 podobnej - tak by umieścić w niej w lewej części normalnie A600 i klawiatury A600, a w miejscu gdzie normalnie jest w A1200 klaw. numeryczna podobnie jak w C=65 zrobić napęd tyle że CD. Ot taki pomysł. Czekam na krytykę tudzież owacje. Postaram się niedługo zrobić symulacje 3D.

A przy okazji - ile by taki wydruk obudowy A1200 (minimalnie zmodyfikowanej w 2 cz. pomysłu) mógł kosztować? Da się to jakoś oszacować?

Nawet mam dla takiej A600 - Amiga 600 Long HDCD.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2025 02:34:28 przez xtro
[#2] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@xtro, post #1

Problemem jest to, że nie ma gotowego projektu takiej obudowy. Stworzenie modelu jest czasochłonne. Do tego dochodzą próbne wydruki. Zlecenie tego nie będzie tanie, chyba że sam jesteś w stanie przygotować pliki do wydruku. Do tego trzeba będzie zrobić obudowę podzieloną na kawałki, bo popularne drukarki mają za małe pole robocze. Ja sobie zrobiłem obudowę do samego CD. dopiero 3 wersja jest ok a trochę godzin poszło na projekt. Czas samego wydruku to około 10 godzin. Cena filamentu to jest pikuś przy całej reszcie.
1
[#3] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@mareq, post #2

A od czego w grupie Appendix byłem modelerem :) yyyy znaczy RayTracerem.

A na poważnie czasem robię dla kolegi modele wstępne do prostych wydruków i modeluję to na DetailEditorze w Imagine na A600 (druga rzecz to modeluje teren z pomiarów mierniczych - geodezji) więc nawet jestem wstanie wyobrazić sobie , że zrobię strim dla społeczności - projektujemy obudowę a'la A1200 pod plytę A600. I już tam strim, pewnie wielu by sobie "ściągło" taki model - na zdrowie :)
[#4] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@mareq, post #2

A od czego w grupie Appendix byłem modelerem :) yyyy znaczy RayTracerem.

A na poważnie czasem robię dla kolegi modele wstępne do prostych wydruków i modeluję to na DetailEditorze w Imagine na A600 (druga rzecz to modeluje teren z pomiarów mierniczych - geodezji) więc nawet jestem wstanie wyobrazić sobie , że zrobię strim dla społeczności - projektujemy obudowę a'la A1200 pod plytę A600. I już tam strim, pewnie wielu by sobie "ściągło" taki model - na zdrowie :)

UPS... czemy to poszło 2 x nie wiem jak teraz skasować...

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2025 14:13:37 przez xtro
[#5] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@mareq, post #2

Projektowanie jest spoko, praktycznie dla każdego kto naprawdę potrafi używać sówmiarki z noniuszem i mikrometra. Teraz łapka w górę kto ma drukarkę z półmetrowym polem roboczym :P ale aby wydrukować nie trzeba mieć aż tak wielkiej drukarki wystarczy prusa XL za ok dyszkę i można tłuc obudowy. Oczywiście obudowę drukujemy pod kątem.
[#6] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@cossack, post #5

No i proszę.... chciałem no profit, 5 min. a mam MODEL BIZNESOWY :)

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2025 14:22:22 przez xtro
[#7] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@xtro, post #6

oj źle napisałem suwmiarki
[#8] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@cossack, post #7

Zali wżdy... wiadomo o co chodzi. Kak to mawia pewna koleżanka Rusinka w momentach, gdy jest ciemno, a ciała są dwa - ważne by tak wymierzyć, aby wchodziło. I tu jest podobnie :)

----
Uwielbiam WSADZAĆ, dyskietki z grami w amigową szczelinę i słuchać potem tych słodkich dźwięków.
[#9] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@xtro, post #1

Witam.
Twój pomysł nie jest nowy.
Sam swego czasu włożyłem płytę główną od A600 do obudowy A1200.
Klawiatura była od A500.
W obudowie umieściłem też 3,5” dysk HDD i CD-ROM slim od pecetowego laptopa.
Możliwe, że ma ppa pokazałem fotki.
Pozdrawiam.
[#10] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@xtro, post #1

Witam.

czy wetknięcie tasiemki klawiatury A1200 do płyty A600 jest możliwe

Jest możliwe. Zarówno w jedną jak i w drugą stronę.
Trzeba wylutować złącze klawiatury z PCB A600 i zrobić „na pająka”
podłączenie do złącza dla A1200.
Liczba pinów jest o jeden większa ale i kolejność jest trochę inna.
Lata temu widziałem taki opis.
Możliwe że jest na Aminecie.
Najlepiej użyć klawiatury od A500.
Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2025 15:30:07 przez ted
[#11] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@xtro, post #3

Pytałeś o koszt. Skoro model zrobisz sam to masz tylko koszt wydruku. Ja używam slicera od Creality i on po wrzuceniu modelu podaje czas druku i koszt filamentu (o ile wprowadziliśmy koszt 1kg).
Projekt różni się od zwykłego modelu 3d tym, że musi być przemyślany z mechanicznego punktu widzenia. Da się drukować modele większe od pola roboczego ale trzeba je pociąć na kawałki i najlepiej dodać elementy ułatwiające sklejenie w całość.
Może zabawa w drukowanie cię wciągnie i warto kupić i samemu walczyć z wydrukami? Ja mam Ender 3v3 ke. To koszt sporo poniżej tysiąca. Jest spoko ale następnym razem trochę bym dołożył do drukarki z zamkniętą komorą.

Jeśli nie chcesz sam drukować to zrób gotowy model i daj go do jakiejś firmy do wyceny.

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2025 18:31:45 przez mareq

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2025 18:32:38 przez mareq
[#12] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@xtro, post #1

Tylko po co?
2
[#13] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@lukjan, post #12

Hmm... zasiałeś wątpliwości...
[#14] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@xtro, post #13

Lekko dziwny pomysł szeroki uśmiech

Nawet bardziej, niż sama A600

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2025 20:04:24 przez lukjan
[#15] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@lukjan, post #14

Dokładnie. Bo chyba jedynym plusem A600 są jej małe rozmiary (ze związanym z tymi wymiarami brakiem klawiszy numerycznych), po wpakowaniu jej do obudowy A1200 mamy kompa już prawie wielkości A500, ale bez możliwości rozbudowy A500. A w obudowie od A1200 chyba najlepiej trzymać A1200 :)
1
[#16] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@wali7, post #15

Podejmowanie wyzwań technicznych to jest główna cecha kreatywnego amigowania, w czasach gdzie e-papieros jednorazawy za 30 zł ma procesor o mocy obliczeniowej o rzędy większą od A600. Takie projekty nie są po coś, to jest ciekawość jak można zrealizować taki wymyślony projekt. Pytanie jest o jak a nie po co, oczywisćie jak prawie wszystko co związane z Amigą na to drugie pytanie można łatwo odpowiedzieć, znacznie trudniej na to pierwsze.
[#17] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@cossack, post #16

Ale cóż jest kreatywnego, jakie wyzwania stoją przed człowiekiem chcącym wcisnąć małą płytę główną A600 do dosyć sporej obudowy A1200?
Kreatywne byłoby wciśnięcie mobo A1200 do budy A600, czy np. A4000 do A500 :) Albo np. słynna A500 Superbonia :)
Moim wielkim marzeniem byłoby przeprojektowanie płyty GBA1000 tak, aby dało się cały projekt wcisnąć do obudowy A500, oczywiście z RTG i kartą CPU. Jestem przekonany, że jest to możliwe, jednak wymaga to o wiele wyższych od moich umiejętności projektowania płytek.
A wracając do A600, to podtrzymuję twierdzenie, że wciśnięcie jej do budy A1200 jest zniweczeniem (najpoważniejszej.. i jedynej ) zalety A600, jaką są niewielkie wymiary. Do tego dochodzi zdemolowanie obudowy A1200. A jedyną zaletą jest zyskanie klawiszy numerycznych. Co więcej jest to banalne do zrobienia: małą płytę A600 jakoś tam wciskamy w obudowę A1200, gdzie trzeba tniemy otwory (brrrr), gniazda z boku wypuszczamy na tył przedłużkami na zaciskanych na taśmach złączach DB9 (żadnego lutowania na pająka). Do tego klawisze od A500 wpięte bezpośrednio do CIA. Moim zdaniem nie warte kosztów i roboty. No chyba, że ktoś rzeczywiście podszedłby do tego ambitnie i np. wyprowadził złącze ZorroII, a na nim dał PicassoII++. Oczywiście jakaś fajna karta turbo do tego... tak, wtedy zgodzę się, że byłoby to ciekawe, kreatywne i fajne.
[#18] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@wali7, post #17

To nie lepiej kupić A500 rev8 i wsadzić do niej 030? Będzie taka ala A600 w dużej obudowie i z numeryczną.
Albo Zwykłą A1200 uruchomić z NO-AGA?

Akurat dzisiaj A600 nie ma dużych wad jak kiedyś. Są karty turbo. Można podłączyć klawiaturę zewnętrzną. Są nawet takie zewnętrzne, co mają tylko blok numeryczny.

Ja tam lubię A600 w oryginalnej obudowie. A1200 w oryginalnej też.

Trzeba zapytać o cel przeszczepu? Bo może chodzi tylko o samą chęć grzebania, a jedyna korzyść to satysfakcja, że się udało
[#19] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@wali7, post #17

Żal Ci wydrukowanej obudowy czy nie czytałeś wątku?
Może warto pociągnąć własny wątek z marzeniami.
Czy uważasz że Twoja zgoda na coś tutaj ma znaczenie, karty, turbo, RTG kto o to pytał?

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2025 15:06:58 przez cossack
[#20] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@cossack, post #19

O e-papierosy też nikt nie pytał, no ale w końcu o to chodzi na forum, żeby się wymienić poglądami
[#21] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@cossack, post #19

Pisałeś coś o podejmowaniu wyzwań i kreatywnym amigowaniu. Napisałem co sądzę na ten temat w kontekście tematu wątku.
Uważasz, że potrzebuję Twojej zgody?

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2025 16:41:26 przez wali7
1
[#22] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@wali7, post #21

Tak, napisałeś coś o swojej bajce i może było by to ciekawe w Twoim wątku ale ten wątek tak dla przypomnienia jest o A600 wsadzonej w zaprojektowaną podobną do A1200 obudowę z miejscem na CD. Czy to potrzebne i ma sens? Jak dla mnie wszystkie Amigowe projekty pod względem racjonalnym są równie sensowne. Jak ktoś poczuł potrzebę zrobienia czegoś ze swoim sprzętem to jestem wiernym kibicem, jak będę mógł w czymś pomóc, chętnie pomogę.
[#23] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@cossack, post #22

Kiedyś ludzie byli bardziej kreatywni i wkładali A1200 do budki od A600.
[#24] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@cossack, post #16

e-papieros jednorazawy za 30 zł ma procesor o mocy obliczeniowej o rzędy większą od A600

Zaciekawiłeś mnie. Podaj, proszę, jakiś konkretny przykład, nazwę e-papierosa i procesor.
[#25] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@Drakon, post #24

To offtop powiem tylko tyle że procki to najczęściej 24 MHz Cortex-M0+ ale są też wydajniejsze. Jeśli chodzi o rozwinięcie tematu to może w innym miejscu.
[#26] Re: MOD ' yfikacja - A600 up 1200

@cossack, post #25

Żeby było śmieszniej, najtańsze procki z tym rdzeniem kosztują obecnie 60 groszy, z ciekawości sprawdziłem :). Oczywiście nie od STMicro tylko od jakiegoś chińczyka (HK).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem