[#1] POTRZEBNA POMOC!!!
Mam problem bo moja A4000 odmówiła posłuszeństwa. Nie wiem czy siadła karta procesora, karta graficzna czy płyta główna. W związku z tym mam prośbę. Czy jest jakiś Amigowiec w Bydgoszczy lub ewentualnie Warszawie posiadający A4000 lub A3000 u którego mógłbym sprawdzić procesor i kartę graficzną (a także jego procesor na swojej płycie głównej) aby zlokalizować przyczynę usterki?
Jeżeli tak to proszę o kontakt na maila. Będę wdzięczny za pomoc.
[#2] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@amigafan, post #1

To straszne. Chyba będziesz musiał kupić AmigaOne albo (o zgrozo!) Pegasosa ;-P
[#3] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@amigafan, post #1

Wyciągnij najpierw kartę graficzną, podłącz do monitora PAL. Jeżeli się zmieniają kolory (odcienie szarośći) będziesz mógł wyjaśnić czy to procesor czy coś na płycie. Spróbuj docisnąć kartę procesorową.

To jest to czego się obawiałem używając mojej A1200 i A4000 - trudno dostępny serwis. Chociaż w Warszawie pewnie się znajdzie jakiś serwis. Ja znalazłem w Krakowie (nie Elbox), kiedyś robili z Amigami, można u nich sprzęt zostawić - ale za słone pieniądze.

Odpowiedź na amiga.com.pl
[#4] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@Jacek Rzeuski, post #2

Powiem Ci tak: "pir...l się"!!!
Ciekawe ile bedziesz musial dac za naprawe swojego pegaza jak go trzeba będzie odesłac do francji. Bedzie sie bardziej oplacalo kupic nowego ;-P
[#5] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@wali7, post #3

Nie mam monitora PAL a A4000 nie ma wyjścia na TV.
[#6] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@Jacek Rzeuski, post #2

Dla Twojej wiadomości to prędzej kupię kolejną A4000 niż przereklamowanego pegaza.
A wogóle to jak nie masz nic konstruktywnego do napisania to lepiej wogóle nic nie pisz. Oszczędzisz miejsca na serwerze PPA.
Jak mówi stare powiedzenie "dzwon jest głośny bo w środku pusty"
Ty tak samo - jesteś "pusty" więc wszędzie musisz wtrącić swoje 3 grosze.
Trzymaj się lepiej swojego hermetycznego światka i daj PRAWDZIWYM AMIGOWCOM spokój.
[#7] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@amigafan, post #6

PRAWWDZIWYM AMIGOWCOM

Jedynie co mogę powiedzieć to WOOOOOOWWW!!!!!
To się nazywa fanatyzm :D

A co do naprawy A4000:
To jakie są dokładnie objawy awarii?? ami się nie odpala?? Sprawdzałeś zasilacz??
I mówiąc poważnie mozę czas już zmienić sprzęt ---> pegasos/A1, to naprawde nie boli ;) i dalej będziesz ..ekhmm...
PRAWDZIWYM AMIGOWCEM

pozdrawiam trOLLO :D
[#8] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@amigafan, post #4

Nie mam pegaza. Spróbuj zgadnąć dlaczego, Sherlocku.
[#9] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@amigafan, post #6

Tobie naprawdę potrzebna jest pomoc. Ale psychiatryczna.
[#10] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@amigafan, post #1

Wiem ze kiedys w Bydgoszczy byl dobry choc drogi serwis w Comtelu ul. Polczynska 3.
Sam oddawalem tam do naprawy swoja Amige 2 razy, ale ostatni raz przed kilkoma laty., wiec nie wiem czy jeszcze istnieja. Osobiscie pomoc CI nie moge gdyz mam tylko AONE i Amige 1200. A z wszystkich amigowskich niedobitkow z naszego rejonu ktorych znam, nie ma zadnego ktory mialby duza amige, sami tysiacdusetkowcy i to w eikszosci nieaktywni :(

[#11] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@amigafan, post #5

Z wyjścia Video 23 pin możesz zrobić sygnał composite (czyli taki jak w złączu AV cinch). Łączysz ze sobą sygnały R, G, B i CS (composite synchronization). Nie pamiętam które to są, znajdziesz je w każdej rozpizce złącza - choćby na końcu instrukcji do Amigi. Te połączone piny łączysz do sygnału chincha, masę z masą. Tak wykonane złącze używałem niegdyś w A4000 gdy wysiadł mi 1438. Sygnał jest oczywiście monochromatyczny, ale do sprawdzenia Amigi powinno to wystarczyć (do stwierdzenia działania, tudzież problemu z procesorem), kody błędu poszczególnych chipów to niestety barwne ekrany. Mozesz najwyżej łączyć kolejno składowe R, G i B - jeżeli ekran będzie się świecił tylko na jednym lub dwóch - to będzie problem.
Albo poszukaj kogoś z 1084, 1438 lub choćby Nec3D.

PS. Czy warto bluzgać takim słownictwem jak do kolegi JR? (w końcu ma trochę racji, choć jest niewątpliwie złośliwy)
Pozdrawiam
[#12] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@amigafan, post #5

Dlatego ja dalej mam Genlocka i jeszcze scandoublera. Można wtedy łatwo zdiagnozować przyczynę. A jakie są obiawy? Jak zachowują sie diody power i HD, a jak dioda przy Caps Lock?
[#13] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@wali7, post #11

Po wciśnięciu obydwu klawiszy myszy i włączeniu Amigi powinno się włączyć boot menu - sprawdzaj na nim, to będzie na pewno obraz PAL (chyba że masz wersję NTSC). Powinna "cykać" stacja, powinien też mignąć caps-lock. Jeżeli stacja będzie cykać, to na pewno procesor i większość bebechów będzie sprawna. Problemem może być SB albo brudne styki. Jak nie będzie cykać to gorzej. Ale to na pewno nie była moja macka
[#14] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@amigafan, post #4

Taaak, naprawa plyt na gwarancji jest bardzo droga ;)
[#15] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@Olo, post #7

Olo napisał(a):

> Jedynie co mogę powiedzieć to WOOOOOOWWW!!!!!
> To się nazywa fanatyzm :D

nie fanatyzm tylko idiotyzm, niestety odnosze wrazenie ze ostatnio jest jakis wysyp takich "prawdziwych amigowcow".
[#16] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@kmilota, post #12

Jak się wgrywa system z HDD to w pewnym momencie się zatrzymuje i koniec (obraz sie nie pojawia).
Po odłączeniu dyku nie pokazuje się boot-menu (CVPPC wyświetla boot-menu, podobnie jak menu CS MKIII - też się nie pokazuje).
Po odłączeniu HDD stacja "tyka" ale znów nie ma obrazu.
Moje przypuszenie - albo grafika a może AGA na płycie głównej?
[#17] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@marcik, post #14

Zobaczymy czy po 12latach od wyprodukowania dalej beedzie tak latwo naprawic pegaza.
[#18] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@wali7, post #11

Na allegro kupiłem za dyche modulator A520 - przez niego podłączę Amigę do TV.
[#19] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@amigafan, post #17

Za 12 lat mojego obecnego pegaza odloze tam gdzie bedzie jego miejsce czyli do muzeum.
[#20] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@Jacek Rzeuski, post #8

Ja spróbuję!
Uwaga:

"bo nie jesteś PRAWDZIWYM AMIGOWCEM?"

BP,ANNMSP
[#21] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@marcik, post #19

Za 12 lat(...)pegaza(...)do muzeum.
To teraz Panowie od Tysiąc-dwusetek: siup wszystkie A1200 do muzeum! Ale to już! Toć 12 lat już jej minęło. Coś nie słyszę entuzjazmu?

Jak za 12 lat Pegaz Ci będzie się dobrze spisywał i nie będziesz na niego narzekać, to po co do muzeum? Ja mam jeszcze ZX-Spectrum+ i pykam sobie czasem w gierce :D . A i ATARI-ST też czasem odpalę, choć już niewiele z tego zostało ;)
[#22] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@Jacek Rzeuski, post #9

A tam zaraz psychiatryk.
Może na początku wystarczy dobry psycholog. Kto wie? ;)
[#23] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@Młody, post #21

Kurna, kto mi zmienił nicka? (na Młody!). Brat dostanie po uszach!
[#24] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@Młody, post #21

Jak bede traktowal pegaza jako pielegnowanie wspomnien to czemu nie - bede go dalej mial w domu. Ale dla mnie pegaz spelnia obecnie role komputera i za 12 lat watpie czy bedzie mozna na nim robic to czego bede wymagal - tak jak dzisiaj na a1200 czy a4000 nie mialbym zamiaru czekac kilkanascie minut, az mi gcc skompiluje program, abym mogl zrobic test, zobaczyc co jest zle, poprawka i znowu klika minut kompilacji.
[#25] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@MiniQ, post #22

To i na medysynie się znacie?
Świetnie bo akurat jestem lekarzem, więc na ten temat też możemy porozmawiać.
[#26] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@amigafan, post #25

miało być "medycynie"
[#27] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@amigafan, post #25

to, że jesteś lekarzem nie znaczy, że nie możesz być debilem.
[#28] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@KAM_, post #27

Prosiłem o pomoc a tymczasem mam ironię+wyzwiska.
Nie dziwię się, że Pan Marek Pampuch olał takie środowisko.
Jak się nie ma nic do powiedzenia na temat danego problemu to lepiej wogóle nic nie pisać. Palce was świeżbią do klawiatury i wszędzie musicie wtrącić swoją głupawą ironię. To jest chyba forum dla Amigowców a nie pegasowców?

PS:Ktoś przywłaszczył sobie mój nick
[#29] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@amigafan_, post #28

amigafan_ napisał(a):

> Prosiłem o pomoc a tymczasem mam ironię+wyzwiska.

tak. a tu http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=1&i=6713&t=6710

masz post kretyna ktory z tym zaczal.

> Nie dziwię się, że Pan Marek Pampuch olał takie środowisko.

raczej srodowisko olalo pana pampucha

> wszędzie musicie wtrącić swoją głupawą ironię. To jest chyba
> forum dla Amigowców a nie pegasowców?

kolejna demonstracja twojego debilizmu. powiedz gdzie pracujesz, trzeba ostrzec znajomych

> PS:Ktoś przywłaszczył sobie mój nick

mozg najwyrazniej tez
[#30] Re: POTRZEBNA POMOC!!!

@amigafan, post #16

Bez monitora wyświetlającego tryb PAL, lub scandoublera, będzie raczej ciężko coś ustalić. A doszukiwanie się poważnych uszkodzeń nie jest potrzebne. Przyczyna może być banalna, jak np. konfiguracja systemu obsługi karty graficznej, jakaś zmiana w startup-sequence i obrazu na karcie graficznej nie zobaczysz.

Może być również uszkodzony sam twardy dysk, ale Amiga i karta mikroprocesora są raczej na pewno dobre, bo inaczej nie byłoby klikania stacji dysków (cały komputer musi się poprawnie uruchomić aby to nastąpiło).

Z tego co piszesz wynika, że taką Amigę dostałeś już w "całości" - bez palowskiego monitora nie zainstalowałbyś karty graficznej. Polecałbym rozejrzenie się za scandoublerem do slotu video, nie tylko w celach "ratunkowych", ale dla wielu gier i nawet najnowszych dem, których nie uruchomisz na karcie graficznej, warto coś takiego mieć.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem