[#1] Nowe ficzery Ambienta
Spieszę donieść, że nasz niezmordowany Ambient Team wyposażył nasz ukochany desktop w nowy, długo wyczekiwany (przez niektórych ;) ) ficzer:
KONFIGUROWALNE PULLDOWN MENU
Można dodać sobie kilka menu, z ew. submenu, pojawiają się one za "normalnym" ambientowym. Na razie konfigurowalne i dodawane wyłacznie za pomocą prostego skryptu Arexxa, ale jest to jasno opisane i konfiguracja, tudzież uruchomienie są bezproblemowe. Działa bezproblemowo.
Dostępne jest to w najnowszej wersji Nightly_build z 25 lutego br.
dzięki->Ambient Team <-dzięki :)

Ostatnia modyfikacja: 04.03.08 12:42
[#2] Re: Nowe ficzery Ambienta

@wali7, post #1

Skąd obecnie można pobrać najnowszą wersję Ambienta?

[#3] Re: Nowe ficzery Ambienta

@wali7, post #1

A ja mam Ambienta z 29 lutego
[#4] Re: Nowe ficzery Ambienta

@AS, post #2

http://morphosambient.sourceforge.net/

[#5] Re: Nowe ficzery Ambienta

@Arbuz, post #3

Którego roku? ;)

[#6] Re: Nowe ficzery Ambienta

@AS, post #2

Polecam ftp:
geitathome.dyndns.org
user/pass: ambient
[#7] Re: Nowe ficzery Ambienta

@AS, post #2

Trzeba szukać na ppa to już było wałkowane tyle razy, że szkoda gadać
[#8] Re: Nowe ficzery Ambienta

@AS, post #2

ja wersję z 25 lutego 2008 nodebug ściągnąłem ze strony Ambient Teamu
[#9] Re: Nowe ficzery Ambienta

@alpine, post #5

2008
[#10] Re: Nowe ficzery Ambienta

@Arbuz, post #9

a pulldown menu sobie zdefiniowałeś?
[#11] Re: Nowe ficzery Ambienta

@wali7, post #10

Nawet nie wiem gdzie tego szukać
[#12] Re: Nowe ficzery Ambienta

@Arbuz, post #11

nie łam się, tez nie wiedziałem, a powiedział mi o tym Drako... w readme [albo history] jest to opisane na samej górze, a w skrócie:

tworzysz skrypcik opisujący strukturę menu, w rodzaju tego przykładowego:

address AMBIENT
'menu add id="m1-0" title="Menu1" type=menu'
'menu add id="m1-1" parentid="m1-0" title="Item1" type=item command="echo Item1" commandtype=amigados'
'menu add id="m1-2" parentid="m1-0" title="Item2" type=item command="echo Item2" commandtype=amigados'
'menu add id="m1-3-0" parentid="m1-0" title="SubMenu1" type=menu'
'menu add id="m1-3-1" parentid="m1-3-0" title="SubItem1" type=item command="echo SubItem1" commandtype=amigados'
'menu add id="m1-3-2" parentid="m1-3-0" title="SubItem2" type=item command="echo SubItem2" commandtype=amigados'

jeśli odpalasz programy odpalane z ikonki, to zamiast commandtype=amigados piszesz commandtype=workbench

zapisujesz to gdzieś i odpalasz za pomocą rx
wcześniej musisz miec odpalony RexxMast. Menu pojawia sie od razu, można to sobie wrzucić w user-startup.
[#13] Re: Nowe ficzery Ambienta

@wali7, post #1

A jak sie ma ten Ambienta do tego z MOS-a 2.0? To ta sama wersja czy rozwija sie juz "dwutorowo"?

[#14] Re: Nowe ficzery Ambienta

@reactor, post #13

Jest to ten sam Ambient :) . Tylko że pod 1.4.5 nie kożysta z Altiveca i Reggae

[#15] Re: Nowe ficzery Ambienta

@wali7, post #12

Dzięki. I to jest prawdziwa i wyczerpująca pomoc OK
[#16] Re: Nowe ficzery Ambienta

@Drako^lM, post #14

wersja w 2.0 ma jeszcze kilka usprawnien w stosunku do publicznej. ale w wiekszosci opieraja sie o te same zrodla.

[#17] Re: Nowe ficzery Ambienta

@kiero, post #16

Słowo "w większości" już mi pachnie innością w stosunku do 1.45
[#18] Re: Nowe ficzery Ambienta

@Arbuz, post #17

przeciez napisalem, ze ma kilka usprawnien i ze nie jest identyczna. nie wiem o co cho.

[#19] Re: Nowe ficzery Ambienta

@Arbuz, post #17

i tak się cieszę, że mamy desktop nie dość że ładny i szybki, ale funkcjonalnością nie odbiegający od innych 'wiodących proszków'
gdybym miał za to używać WB który w AOS4 został zakonserwowany na wersji z OS3.9 to ... byłbym bardzo smutny ;) [całe szczęście, że Commodore miał troche inne podejście i w WB3.1 z 1992 nie zastosował WB z 1.3 anno domini 1987... ]
[#20] Re: Nowe ficzery Ambienta

@wali7, post #19

tak przy okazji:
http://forum.exec.pl/posts/list/301.page;jsessionid=D2C74F2726D84677B997ADE7F250AAD0

[#21] Re: Nowe ficzery Ambienta

@MaaG^dA, post #20

Wielki Brat czuwa
więc jesli Wielki Brat raczy jeszcze raz łaskawym okiem spojrzeć tutaj, to wyjaśniam, że porównując WB a'la OS4 i Ambient chodzi mi nie tylko o konfigurowalne pulldown menu (bo akurat ten ficzer jest mi średnio potrzebny), ale:
- niezwykle funkcjonalny tryb listy
- pełną integrację z MUI (estetyką i możliwościami MUI 4.0 wyprzedza o całe lata świetlne ReAction)
- bardzo funkcjonalnie rozwiązany układ menu ułatwiający dotarcie do najważniejszych funkcji systemu (ustawienia, Exchange)
- menu kontekstowe dla plików opisane poprzez MIME-Type
- współczesną estetykę w pełni wykorzystującą możliwości sprzętu, a nie tylko zrekompilowane wspomnienia rodem z 68000
- masę drobnych usprawnień
- za rekomendację nowego Ambienta niech posłuży fakt, że od czasu gdy stary zapkowy kod został unowocześniony pozbyłem się z dysku jakichkolwiek filemanagerów i nie odczuwam potrzby używania jakiegokolwiek "dopusa".
Nie spodziewam się, aby moje dementi dla "amiga dementi" zostało przeklejone, ale może jednak? No jak będzie, Wielki Bracie?

Ostatnia modyfikacja: 04.03.08 19:53
[#22] Re: Nowe ficzery Ambienta

@wali7, post #21

wali7 napisał(a):

> Wielki Brat czuwa

Oj tam zaraz czuwa :)
Ot dziwna maniera odpowiadania komuś nie tam gdzie zapytał (lub posta napisał), w nadziei że tam zajrzy.

No chyba, że osoba której odpowiadano (czyli Ty), miała tego nie przeczytać :)

[#23] Re: Nowe ficzery Ambienta

@wali7, post #12

Eee... zamiast potrzeby by się babrać z jakimiś skryptami powinni dodać coś w stylu starego dobrego ToolsDaemona z OS3.x

[#24] Re: Nowe ficzery Ambienta

@kiero, post #18

Spokojnie, bez stresu tak sobie napisałem
[#25] Re: Nowe ficzery Ambienta

@Solo Kazuki, post #23

Myślę, że z czasem będzie do tego jakis konfigurator z GUI. Podobnie było z appicons - najpierw tylko poprzez skrypty, potem pozycja w ustawieniach Ambienta.
[#26] Re: Nowe ficzery Ambienta

@Solo Kazuki, post #23

sigh, to JEST cos w stylu toolsdaemona. po prostu na razie nie ma czesci konfiguracyjnej (GUI). masz za to w pelni dynamiczne menu konfigurowalne poprzez zewnetrzne komendy co juz jest rozszerzeniem w stosunku do TD. zadnych skryptow nie bedzie TRZEBA pisac. je bedzie MOZNA pisac.

[#27] Re: Nowe ficzery Ambienta

@Solo Kazuki, post #23

Wszystko w swoim czasie :D

[#28] Re: Nowe ficzery Ambienta

@Solo Kazuki, post #23

...zamiast ... się babrać z jakimiś skryptami...

Edycja preferencji ToolsDaemona CEDem jest o niebo wygodniejsza od klikania w prefsach tego programu. Szczególnie w przypadku, gdy trzeba zmienić lub, tak jak tu, dodać całą masę nowych wpisów (chyba już nie potrafiłbym użyć oryginalnego gui ToolsDaemona). Uważam, że taki skrypt jest OK, a GUI do tego można zawsze zrobić.

Ostatnia modyfikacja: 04.03.08 21:32
[#29] Re: Nowe ficzery Ambienta

@APC74, post #28

TD dziala pod mosem bez Ambienta, ale i tak uzywam innego podobnego programu :)

[#30] Re: Nowe ficzery Ambienta

@wali7, post #19

@ wali7
i tak się cieszę, że mamy desktop nie dość że ładny i szybki, ale funkcjonalnością nie odbiegający od innych 'wiodących proszków'

Jak Nemesis wejdzie w fazę bublicznej bety, to najnowszy Ambient się schowa :D ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem