[#1] Kompilatory c/c++
Jakie sa dobre kompilatory c na Amige 68k oraz PPC i czy sa jakies implementacje c++ na Amige ??

[#2] Re: Kompilatory c/c++

@Sventevith, post #1

Jak dla mnie GCC (kompilator ANSI C oraz C++), ale także można polecić VBCC (choć to jest tylko C, nie C++ AFAIK).

Jest jeszcze StormC/C++, MaxonC/C++ oraz SAS C, ale są one komercyjne w odróżnieniu od GCC i VBCC, które są darmowe.

Jeśli chodzi o środowisko pracy to polecam GoldED AIX lub "od biedy" GoldED v5 (wersja darmowa).

[#3] Re: Kompilatory c/c++

@Sventevith, post #1

Ja używam gcc.
Kompiluje on c++ i jest w wersji ppc.

Najlepiej zainstalować go razem z pakietem GG (MA coverCD8)
i uzupełnić o potrzebne rzeczy z najnowszego snapszotu z sieci.
(www.geekgadgets.org - czy jakoś tak)
[#4] Re: Kompilatory c/c++

@grxmrx, post #2

sasc odpada bo translatuje c++ do c i jest chyba najmniej zgodny za standardem, gcc - wersja z GG z MA nie chce mi kompilować programów amigowych (jakieś problemy z includami - pewno wina tego że SFS źle obsługuje linki), programy korzystające z biblioteki standardowej działają dobrze,
[#5] Re: Kompilatory c/c++

@rzookol, post #4

Tak, nie instaluj GCC na parrtycji w SFS, bo nie będzie dobrze działać własnie przez softlinki. Co prawda nie testowałem najnowszego SFS, ale chyba nie warto ryzykować. Z kolei FFS tragicznie zaniża prędkośc kompilacji (a dokładnie to preprocessingu) chyba, że się zainstaluje cache dyskowy (polecam DynamiCache) lub wsadzi wszystkie inkludy do RAM: (można to wsadzić w skrypt inicjujący GeekGadgets, najlepiej nie jako kopiowanie tylko rozpakowanie z archiwum).

Poza tym nie należy używać GCC w wersji niższej niż 2.95.3-3 chyba, że się lubi kłopoty :)
[#6] Re: Kompilatory c/c++

@Jacek Rzeuski, post #5

Aktualne wersje SFS'a doskonale radza sobie z softlinkami, nie ma obawy o klopoty. Sam mam zainstalowana GG na partycji z SFS'em (1.205 pod MorphOS'a i 1.212 pod 68k) dziala jak powinno.
[#7] Re: Kompilatory c/c++

@Jacek Rzeuski, post #5

dziwne... bo u mne na SFS ten problem nie występuje
(specjalnie przed chwilą skompilowałem program
żeby sprawdzić).

A co do keszowania inkludów to dobry pomysł.
Możnaby też spróbować wygenerować za pomocą
CPP tymczasowy plik z potrzebnymi inkludami i
dodawać przy kompilacji. Nie znam dobrze cpp - można tak
zrobić ?? Zawsze byłby to tylko 1 plik dłuższy
niż kilka/naście/dziesiąt malutkich.

A co do dalszych etapów kompilacji to z pewnością
przyspieszy nam rozbicie kodu do plików obiektowych
czy nawet zrobienie sobie archiwa takich (grafika/dane).
No ale wtedy to już niezbędny stanie się MAKE.
[#8] Re: Kompilatory c/c++

@virago, post #7

CPP nie ma możliwości jakiegokolwiek prekompilowania inkludów. Miało to się pojawić w wersji 3.x, ale nie wiem czy tak się stało. Więc póki co metoda samodzielnego keszowania ich to jedyne wyjście.

Oczywiste jest, że program musi być podzielony na moduły. Jedyne odstępstwo od tej reguły to proste programiki w stylu HelloWorld. A MAKE nie ma co się tak bać. Zgadzam się, że napisanie makefile'u w stylu tych z projektów unixowych to niełatwe zadanie, ale do tego by połączyć kilka źródłówek w jeden program wystarczy lektura kilku pierwszych rozdziałów dokumentacji.
[#9] Re: Kompilatory c/c++

@virago, post #7

Ja mam na calych 80GB SFSa (wersje z MorphOS 1.4) i tez nie zauwazylem jakichkolwiek problemow. Poza tym Morgoth juz odpowiedzial, ze obecna wersja SFSa juz jest OK. A on chyba wie najlepiej. :)
[#10] Re: Kompilatory c/c++

@Sventevith, post #1

po długich namysłach doszedłem do wniosku że GCC jest nalepszy w obecnej sytuacji amigi, pegasosa itd... i sasc poszedł w odstawkę więc mam prośbę: wie ktoś może skąd ściagnąć wersje gcc na warpos generujacą kod na warposa
[#11] Re: Kompilatory c/c++

@rzookol, post #10

Będzie problem. Taki kompilator kiedyś można było znaleźć na sieci, ale to było gcc 2.95.1. Nowsze jest chyba tylko w StormC4. Reszta robi kod na 68k lub MOSa i pod tym też chodzą.

Ale czemu się tak upierasz na WOSa? Przecież SAS/C ani pod nim nie chodził ani nie generował dla niego kodu, nie?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem