[#1] Java na Amidze
Witam!

Forum "Programowanie" pojawiło się jak na zamówienie. Dzięki.

Podczas weekendu skompilowałem dwa programiki typu 'Hello world!' w Javie, zamieszczone swego czasu w eXecu 2000/4 (bodajże).

Do tego celu użyłem kompilatorów: jikes oraz guavac. Obydwa skompilowały mi te źródłówki poprawnie. Jednak nie zobaczyłem wyników działania skompilowanych programików ponieważ nie potrafię zmusić maszyny wirtualnej Kaffe do pracy

Może ktoś z bywalców PPA ma doświadczenia z Javą na Amidze. Z góry dziękuję.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#2] Re: Java na Amidze

@rjack1, post #1

Lepiej zapomnij o Javie na Amidze. To Ci oszczedzi mnóstwo czasu i nerwów.
[#3] Re: Java na Amidze

@Jacek Rzeuski, post #2

Ciekawe, czy ktoś o tym wie, ale źródła nawet najnowszego J2SDK 1.4.2 można ściągnąć ze strony Suna (trzeba się tylko zarejestrować). Nie powiem, jest tego ogromnie dużo, ale chociażby samą maszynę wirtualną można by było chyba przeportować. Nie wiem jak z licencją, bo nie chciało mi się jej czytać ;)
[#4] Re: Java na Amidze

@PL, post #3

Witam,

Jest jeden projekt Java na Amidze. Przeczytałem w newsach eXeca.

http://www.exec.pl/comments.jsp?nid=1751

W fazie bardzo wczesnej.

Może na emulatorze Maca spróbuję poznawać Javę.

Pozdrawiam
Robert J.
[#5] Re: Java na Amidze

@PL, post #3

Chłopie, skończ już bredzić. Myslisz, że JVM to takie trochę bardziej rozbudowane HelloWorld?
[#6] Re: Java na Amidze

@Jacek Rzeuski, post #5

Nie, wiem dobrze co to jest. Chodzi mi o to, że jest chyba różnica, jeśli masz dostęp do źródeł, niż gdy znasz tylko specyfikację, nie uważasz? Inna sprawa, że sporo pracy pochłonęłoby to, ale nie jest to niemożliwe.
[#7] Re: Java na Amidze

@PL, post #6

Pan Rzeuski zdaje sie byc urodzonym pesymista
[#8] Re: Java na Amidze

@jenny, post #7

Tak właśnie wygląda realizm po kilkunastu latach poznawania i programowania pod AmigaOS. Też mnie to smuci, ale z faktami się nie dyskutuje.
[#9] Re: Java na Amidze

@Jacek Rzeuski, post #8

Co Pana w takim razie trzyma przy tym komputerze? Bo zaczynam juz watpic w sens jego uzytkowania ;) Jakie widzi Pan zalety w Amidze?
[#10] Re: Java na Amidze

@jenny, post #9

Zalety? Żadnych racjonalnych nie widzę. Próbowałem zrobić z tego dochodowe zajęcie, ale się nie dało. Wiadomo, piractwo. Więc znalazłem sobie inną pracę zawodową a Amiga została moim hobby.
[#11] Re: Java na Amidze

@Jacek Rzeuski, post #10

> Zalety? Żadnych racjonalnych nie widzę. Próbowałem zrobić z
> tego dochodowe zajęcie, ale się nie dało. Wiadomo, piractwo.
> Więc znalazłem sobie inną pracę zawodową a Amiga została moim
> hobby.

Czyli nie da się pogodzić 'zarabiania pieniędzy' z Amigą, ale mimo wszystko (braku zalet ;) ) da się ją lubić (i to bardziej niż inne komputery 'z zaletami ;) )
[#12] Re: Java na Amidze

@Jarek, post #11

Jarek napisał(a):

> > Zalety? Żadnych racjonalnych nie widzę. Próbowałem zrobić
> z
> > tego dochodowe zajęcie, ale się nie dało. Wiadomo,
> piractwo.
> > Więc znalazłem sobie inną pracę zawodową a Amiga została
> moim
> > hobby.
>
> Czyli nie da się pogodzić 'zarabiania pieniędzy' z Amigą, ale
> mimo wszystko (braku zalet ;) ) da się ją lubić (i to bardziej
> niż inne komputery 'z zaletami ;) )

Można na Amidze trochę pieniążków złapać dorobić Na rok kilka stówek mi wpadnie, np. przepisanie pracy dyplomowej (LaTeX). Ostatnio nawet "naprawiłem" 2 windowsowe dyski twarde, formatując je na mojej Amidze.

Wracając do tematu Javy. Wczoraj wieczorem uruchomiłem pierwszy program w Javie. JVM Kaffe zaczęła działać kiedy ściągnąłem z Aminetu archiwum kaffe-sun-bin.lha i wykorzystałem zawarte w nim klasy. Wydałem polecenie:

kaffe -classpath /Biuro/GG/share/kaffe/ Foo.class

Z tego co piszecie nie zdziałam pod AmigaOS prawie nic, ale może poznam chociaż podstawowe elementy, z czym to jeść.

Pozdrawiam
Robert Jackowski
[#13] Re: Java na Amidze

@rjack1, post #12

Trochę ciężko utrzymać rodzinę i dom za kilka stówek rocznie. Nawet Amigę ciężko za to utrzymać.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem