[#1] PHP
1. Dlaczego na Aminecie w dev brakuje podkatalogu PHP ??
(tzn. wiem że "leży" w GG) przecież to język programowania?

2. Gdzie dostać dokumentację do amigowej "bezserwerowej"
wersji php ?

3. Dlaczego w 80% przypadków wykonanie kończy się jakimś
EMT trap albo innym błędem (dobrze chodzę tylko skrypty
używające DOSa) ???
[#2] Re: PHP

@virago, post #1

1. Chyba powinieneś o to spytać Urbana Mullera a wątpię czy on tu zagląda

2. Nie wiem. A czy dobrze kombinuję, że jako wersję "bezserwerową" rozumiesz wywoływanie skryptu przez komendę 'php' a nie poprzez plugin do Apache?

3. EMT Trap wywala ixemul.library, gdy program pod nią uruchamiany się wywali (ale na tyle nieszkodliwie, żeby nie wywalić całego AmigaOS). Może to być efekt nieobsłużonego wyjątku.
[#3] Re: PHP

@Jacek Rzeuski, post #2

2. Tak, chodzi o wywoływanie skryptów przez komendę php z CLi.
Nie mam do tego dokumentacji a sam php nie wyświetla żadnej
pomocy...
(może wersja "apaczowa" pluginowa zadziała?)

3. wiem że EMT trap to efekt posypania się IXemul , ale że wystąpił w
większości przypadków ?? coś chyba nie tak z tym php.

[#4] Re: PHP

@virago, post #3

3. Może stosu za mało dałeś?
[#5] Re: PHP

@Jacek Rzeuski, post #4

dałem 1MB... dać więcej ?!?
[#6] Re: PHP

@virago, post #5

Spróbuj, co Ci szkodzi?
[#7] Re: PHP

@virago, post #1

virago napisał(a):

> 1. Dlaczego na Aminecie w dev brakuje podkatalogu PHP ??
> (tzn. wiem że "leży" w GG) przecież to jćzyk programowania?

Szczerze powiedziawszy nie za bardzo miałoby to sens.

> 2. Gdzie dostać dokumentacjć do amigowej "bezserwerowej"
> wersji php ?

Bezserwerowej? Z tego co mi wiadomo (a mam już pewne doświadczenie w pisaniu skryptów w tym języku) to PHP jest językiem skryptowym gdzie skrypty są wykonywane/generowane po stronie serwera więc warunkiem koniecznym powinien być serwer. Zwracany jest wynik do przeglądarki na przykład. Oczywiście tak ja to widzę. Wiem, że sam plik wykonywalny php jest w pakiecie GeekGadgets i że Apache z tego chyba korzysta, ale czy może to działać jako samodzielny program to nie mam pojęcia a gafy strzelić nie chcę ;)

> 3. Dlaczego w 80% przypadków wykonanie kończy sić jakimś
> EMT trap albo innym błćdem (dobrze chodzć tylko skrypty
> używające DOSa) ???

Najlepiej postawić serwer Apache i sprawdzać skrypty przez przeglądarkę.

[#8] Re: PHP

@grxmrx, post #7

postawić Apacha w GG wcale nie jest takie proste...
Już drugi dzień wywala mi błąd: "bad user name www",
i nie mogę tego rozgryźć...
W Amigowym FAQ nie znalazłem co ten komunikat oznacza.

A jeśli o PHP chodzi to na win98 w PWS mam php
skonfigurowane jako oddzielny program. Wykonuje
ono skrypty nawet z DOSa (poprostu wyrzuca na ekran
efekt działania).

[#9] Re: PHP

@virago, post #8

virago napisał(a):

> postawić Apacha w GG wcale nie jest takie proste...
> Już drugi dzień wywala mi błąd: "bad user name www",
> i nie mogć tego rozgryźć...

A w ustawieniach stosu TCP/IP dopisałeś co trzeba? Zakładka Database w Miami, pola users i groups.

[#10] Re: PHP

@grxmrx, post #9

juz ustawilem i dziala! Dzieki stary! (tzn. musialem jeszcze poczytac logi coby sprawdzic jakich plikow jeszcze szuka) Zaraz php sprawdzam

[#11] Re: PHP

@Jacek Rzeuski, post #6

nie, to nie byla kwestia stosu... Okazalo sie ze wersja ktora mialem (4.3.0) jest "rozwalona", tzn. cos chyba przy kompilacji sie "popsulo" bo ilosc bledow byla nienormalna... Teraz sciagnalem wersje 4.2.3 i wszystko jest ok!, tzn. pracuje poprawnie wywolywana z CLI. Pliki obsluguje oczywiscie w notacji uniksowej (/c = c:). Jeszcze tylko podpiac to do przegladarki. i tu pytanko. Jak zrobic zeby PHP po wywolaniu "zwracalo" przetworzony html do browsera (ja mam AWeb'a). Jest opcja do uzycia PIPE: , ale ja nie za bardzo wiem jak to podczepic zeby wszystko gralo... ??!?

[#12] Re: PHP

@virago, post #11

Do tego potrzebne jest PHP jako plugin do Apache a nie wersja odpalana z CLI.

PS. Obsługę ścieżek uniksowych konfiguruje się w ixemul za pomocą programu ixprefs. Ale jakoś nigdy nie udało mi się tego skonfigurować tak, by zawsze działało dobrze "po amigowemu".
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem