[#1] Portowanie wvWare
Nikt nie portuje to musiałem w końcu wziąść sprawę w swoje ręce. Dla przypomnienia - wvWare to pakiet umożliwiający konwersję i różne inne operacje na dokumentach MSWord. Źrodla są dostępne, ale nikt nowszych wersji nie portował na AmigaOS czy MorphOS. Jest tylko stara wersja skompilowana...
Po pobraniu z Aminetu najnowszych wersji i instalacji w katalogu z GeekGadgets wymaganych pakietów libiconv, pnglib i zlib przystapiłem do fazy utworzenia makefile.
Czyli wykonałem polecenia w shellu:

stack 100000
gg:bin/sh configure

Po czym przez pare minut oglądałem proces sprawdzania środowiska.
Po tej operacji spróbowałem skompilować pakiet za pomocą wygenerowanego pliku GNUMakefile. Niestety na tym się zatrzymałem, oto jaki komunikat dostaje:

cd . && 
  /bin/sh /Apacz/wvWare/wv-1.0.0/missing --run automake-1.6 --foreign  GNUmakefile
/Apacz/wvWare/wv-1.0.0/missing: /Apacz/wvWare/wv-1.0.0/missing[48]: automake-1.6: No such file or directory
WARNING: `automake-1.6' is missing on your system.  You should only need it if
         you modified `Makefile.am', `acinclude.m4' or `configure.ac'.
         You might want to install the `Automake' and `Perl' packages.
         Grab them from any GNU archive site.
/Apacz/wvWare/wv-1.0.0/missing: /Apacz/wvWare/wv-1.0.0/missing[334]: find: not found
make  all-recursive
make: make: Command not found
make: *** [all] Error 127

Z powyższego wynika, że nie posiadam Automake, a takie posiadam zainstalowane w katalogu GeekGadgets.
Ścieżka /Apacz/wvWare/wv-1.0.0 to ścieżka do katalogu ze źrodłami wvWare.
Jeśli ktoś ma jakiś pomysł proszę o radę. Naprawdę chciałbym wvWare skompilować bo czuję, że podobnie jak w przypadku nowszych wersji AntiWorda - jak nie ja to kto?

[#2] Re: Portowanie wvWare

@grxmrx, post #1

Automake to tylko warning. Brakuje Ci finda. Jest zdaje się w fileutils.
[#3] Re: Portowanie wvWare

@Jacek Rzeuski, post #2

OK, poszło dalej dzięki temu, ale teraz problem jest inny, już przy fazie korzystania z make.

Oto fragment, na którym się zatrzymuje generowanie plików .o i innych:

/bin/sh ../libtool --mode=compile gcc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I.. -I. -I.. -I. -I./magick    -g -O2 -c -o png.lo `test -f 'png.c' || echo './'`png.c
gcc -DHAVE_CONFIG_H -I. -I. -I.. -I. -I.. -I. -I./magick -g -O2 -c png.c -o png.o
png.c: In function `WritePNGImage':
png.c:3864: `PNG_FILTER_TYPE_BASE' undeclared (first use in this function)
png.c:3864: (Each undeclared identifier is reported only once
png.c:3864: for each function it appears in.)
make[2]: *** [png.lo] Error 1
make[2]: Leaving directory `/Apacz/wvWare/wv-1.0.0/magick'
make[1]: *** [all-recursive] Error 1
make[1]: Leaving directory `/Apacz/wvWare/wv-1.0.0'
make: *** [all] Error 2

Jak widać błąd jest w funkcji WritePNGImage() z PNG_FILTER_TYPE_BAS. Tylko co dalej z tym robić i czy konieczne jest poprawianie całego kodu lub tej funkcji?

[#4] Re: Portowanie wvWare

@grxmrx, post #1

Może mógłby w portowaniu pomóc ktoś z szybkim sprzętem? Tyle tych użytkowników i programistów korzystających z WinUAE, Pegasosów czy Bóg jeden wie czego tam jeszcze. Na moim nędznym 040/40Mhz kompilacja i cały proces trwa wiele godzin. Pomyśleć, że ktoś (może akurat nie Jacek) ma jakiegoś Amithlona czy WinUAE żeby sobie tylko poprzesuwać ikonki a mógłby w kilka sekund skompilować ten pakiet i sprawa by była załatwiona. Oczywiście dla takich kompilacja takiego pakietu pewnie nie ma sensu bo na pc sobie odpali taki klient Worda... Czy naprawdę nie ma takich ludzi, którzy mogliby pomóc w portowaniu?

Ja naprawdę nie mam teraz i nie miałem w tym roku, a nie wiem jak w przyszłym możliwości kupna czegoś lepszego niż to 040/40 Mhz stąd moja prośba do tych co mają szybszy sprzęt i często lepsze zdolności i wiedzę w tym zakresie.

[#5] Re: Portowanie wvWare

@grxmrx, post #3

Sprawdź czy masz poprawnie zainstalowane inkludy od libpng i czy to jest właściwa wersja tej biblioteki. Stawiam na to, że to drugie jest przyczyną,. Wtedy czeka Cię portowanie najnowszej wersji libpng, o ile nikt tego dotąd nie zrobił :)
[#6] Re: Portowanie wvWare

@grxmrx, post #4

Na taką okoliczność mam zainstalowanego na laptopie Cygwina i zrobiłem sobie specjalną wersję GCC, która działa pod tym i generuje kod dla 68k-amigaos. Taki zestawik działa jakieś 50 razy szybciej niż to samo GCC na moim 040/33. Pod WinUAE/Amithlonem będzie zaledwie kilka razy szybciej niż na Amidze. To wyniki dla P3/1000, dla jakichś superwypasionych Athlonów może to być jeszcze 2-3 razy lepiej.
[#7] Re: Portowanie wvWare

@Jacek Rzeuski, post #5

Jacek Rzeuski napisał(a):

> Sprawdź czy masz poprawnie zainstalowane inkludy od libpng i
> czy to jest właściwa wersja tej biblioteki. Stawiam na to, że
> to drugie jest przyczyną,. Wtedy czeka Cię portowanie
> najnowszej wersji libpng, o ile nikt tego dotąd nie zrobił :)

No właśnie. Miałem jakąś starszą wersję z ftp.geekgadgets.org, podczas gdy na Aminecie jest nowsza (1.2.5) i tą zainstalowałem. Spróbuje po raz kolejny...

[#8] Re: Portowanie wvWare

@grxmrx, post #4

Szybkiego to nie mam (603/210 i Duron750(WinUAE), ale przydaloby sie temu troche wiecej wysilku niz meczenie mp3 i Quake. NIestety trzeba by mnie prowadzic za raczke... :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem