[#31] Re: AmigaE rulz ;D

@cts, post #29

popatrz tu:
ftp://de.aminet.net/pub/aminet/dev/e/dbplayerE.lha
moduły wykorzystujące dbplayer.library i AHI.

a tu:
ftp://de.aminet.net/pub/aminet/dev/e/eaudio11.lha
moduł do odgrywania różnych sampli.

i pamiętaj, AmigaE rulez! :D
[#32] Re: AmigaE rulz ;D

@R-Tea, post #31

Język E jest na pewno fajny i ciekawy, ale po co wchodzić w zamknięty projekt? Dla C jest mnóstwo przykładów i projektów, można wybierać w kompilatorach, o multiplatformowości nie wspominając. C też jest językiem łatwym i prostym do opanowania, integracja z systemem idealna (po dołączeniu plików nagłówkowych np. intuition.h korzystasz z funkcji AmigaOS jak z polecenień wbudowanych w język - w E jest lepiej?). Właściwie nie wiem skąd wzięła się opinia o rzekomej trudności C. Dlatego że po opanowaniu Basica trudniej przesiąść się na C? Może, ale po opanowaniu pokracznej składni Basica trudno przenieść się na jakikolwiek język, choćby Logo.
Z drugiej strony, jak widziałem na przytoczonych przykładniach program w E jest dość podobny do C, pewnie dałoby się prosto źródełko przerobić na C. Ale czy nie lepiej pisać pd razu w C?
Chyba że chcecie być "inni". W takim razie kończę, każdy ma prawo do własnych "dziwactw-widzimisię". W końcu wszyscy tu (chyba) mamy Amigi.
Pozdrawiam
[#33] Re: AmigaE rulz ;D

@wali7, post #32

jeśli ktoś potrafi napisać w E choćby takie AminetRadio, i jeśli działa ono na AOS i MOS to czy nie opłaca się nauczyc w tym programować jeśli jest to wygodne?
a od niedawna można żródło w E skompilować pod PPC.
a multiplatformowość mnie nie jara. programów na pc nie zamierzam pisać.
[#34] Re: AmigaE rulz ;D

@R-Tea, post #33

Każdy język zgodny z systemem w 100% (a do takich należą na pewno C, E, assembler) umożliwia dobremu programiście napisanie programu bez problemu chodzącemu na AOS 3.x, MOS, AOS 4.0, o ile ograniczy się on do OS 3.1 API. Języki różnią się wygodą (assembler vs C), czy stopniem "integracji" z systemem - choć to ostatnie jest zależne raczej od elastyczności języka - chodzi głównie o możliwość definiowania i operowania na różnych strukturach danych - dobrym przykładem będą wskaźniki na struktury w C - rozwiązanie idealne dla AmigaOS.
Moim zdaniem nie ma się co zaperzać "nie będę pisał na PC". Na Maca też nie? A na C64? A może któryś z Siliconów nie jest be?
Ja sobię w C chwalę przede wszystkim elastyczność, otwartość języka i właśnie multiplatformowość. Przecież nie będę odpalał w pracy swoich programów na UAE bo "Ami Rulez". Jak potrzebuję - piszę na PC, jak mogę - to na Amidze. A C mi to umożliwia.
Język E mi się podoba - ale głównie dla podobieństwa do C. Nie uważam że uczenie się E jest bez sensu - w końcu najwaźniejszy jest porządny algorytm, a czy zrealizujesz go w C, C++, Pascalu, Amosie czy E to już sprawa drugorzędna. Na pewno lepiej się uczyć E niż któregoś z klonów Basica - normalne języki (C, C++, Pascal być może E - innych nie znam) dają uczucie swobody, natomiast Basic to są same ograniczenia. Jako człowiek leniwy :) wolę się uczyć jednego języka niż dwóch, a móc pisać na możliwie największej liczbie platform.
Pozdrawiam i życzę wielu dobrych programów.
[#35] Re: AmigaE rulz ;D

@wali7, post #34

"a multiplatformowość mnie nie jara. programów na pc nie zamierzam pisać."

powinienem raczej napisać: programów dla pc, a nie na pc :) bo to dokładnie miałem na myśli.

a do tych twoich "normalnych" języków dorzuciłbym jeszcze BlitzBasic - składnia basic'owa ale możliwości na poziomie C.
chociarz obiło mi sie o uszy, że są w nim funkcje lekko "hack'owe", ale nie dam głowy bo dawno czytałem ten kurs w ACS.
i dzięki za życzenia. próbuję odpalić jakieś MUIowe gui i częściowo mi się to udało :)
[#36] Re: AmigaE rulz ;D

@wali7, post #34

Wydaje mi się, że środowisko Amigowców zawsze jest "anty". Kiedyś jeden z kolegów chciał stworzyć stronę o Amidze. Potrzebował porady, pomocy, wsparcia, jakkolwiek to nazwac. Niestety został wręcz wyśmiany i poniżony. To jest środowisko Amigowe :( Nie mam na myśli wypowiedzi wali7`ego, to ogólne przemyślenia. Jeśli chodzi o R-Tea. Świetnie, że facet coś robi ! Bardzo się z tego cieszę. Od małego projektu do poważnego programu daleka droga, ale wierzę, że sobie poradzi. Może w przyszłości doczekamy się właśnie wspaniałego programu od R-Tea. R-Tea trzymam kciuki za Ciebie i nie zrażaj się !

[#37] Re: AmigaE rulz ;D

@Marcin, post #36

dzięki za słowa poparcia
marzy mi się żeby kiedyś stworzyć coś znanego i użytecznego tak jak FryingPan Tomka Wiszkowskiego albo programy chłopaków z BlaBla.
wczoraj udało mi się otworzyć MUIowe okienko! :D
[#38] Re: AmigaE rulz ;D

@R-Tea, post #35

BlitzBasic ma skopane funkcje obsługi grafiki. W skrócie mówiąc program w nim napisany wali się na kartach GFX.
[#39] Re: AmigaE rulz ;D

@Jacek Rzeuski, post #38

ponoć Foundation napisano w Blitzu, a na GFX chodzi.
[#40] Re: AmigaE rulz ;D

@R-Tea, post #39

Widocznie użyli funkcji AmigaOS a nie Blitza do obsługi grafiki. Wtedy nie ma problemu. Tylko po co wtedy używać Blitza? Analogicznie zresztą jest z AMOSem.
[#41] Re: AmigaE MUI

@slimaq, post #1

hej

jak w prosty sposób odpalić notyfikacją procedurę z domethod()???
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem