@R-Tea,
post #33
Każdy język zgodny z systemem w 100% (a do takich należą na pewno C, E, assembler) umożliwia dobremu programiście napisanie programu bez problemu chodzącemu na AOS 3.x, MOS, AOS 4.0, o ile ograniczy się on do OS 3.1 API. Języki różnią się wygodą (assembler vs C), czy stopniem "integracji" z systemem - choć to ostatnie jest zależne raczej od elastyczności języka - chodzi głównie o możliwość definiowania i operowania na różnych strukturach danych - dobrym przykładem będą wskaźniki na struktury w C - rozwiązanie idealne dla AmigaOS.
Moim zdaniem nie ma się co zaperzać "nie będę pisał na PC". Na Maca też nie? A na C64? A może któryś z Siliconów nie jest be?
Ja sobię w C chwalę przede wszystkim elastyczność, otwartość języka i właśnie multiplatformowość. Przecież nie będę odpalał w pracy swoich programów na UAE bo "Ami Rulez". Jak potrzebuję - piszę na PC, jak mogę - to na Amidze. A C mi to umożliwia.
Język E mi się podoba - ale głównie dla podobieństwa do C. Nie uważam że uczenie się E jest bez sensu - w końcu najwaźniejszy jest porządny algorytm, a czy zrealizujesz go w C, C++, Pascalu, Amosie czy E to już sprawa drugorzędna. Na pewno lepiej się uczyć E niż któregoś z klonów Basica - normalne języki (C, C++, Pascal być może E - innych nie znam) dają uczucie swobody, natomiast Basic to są same ograniczenia. Jako człowiek leniwy :) wolę się uczyć jednego języka niż dwóch, a móc pisać na możliwie największej liczbie platform.
Pozdrawiam i życzę wielu dobrych programów.