[#1] PowerD
pytanko do tych którzy już coś tak skubią/skubali w PoweD. Co sądzicie o tym języku? jest dobry, taki sabie czy do bani? jak wypada np. w porównaniu z Blitz Basic? szczególnie chodzi mi tu o programowanie obiektowe. wiem ze strony www autora, że PowerD powstał m.in. pod wpływem niedostatków w obsłudze FPU jakie napotkał autor przy programowaniu w AmigaE i właśnie w AmigaE został napisany PoweD.

od razu zaznaczam, że kilka razy przymierzałem się do C i nie mam już na niego ochoty.
[#2] Re: PowerD

@R-Tea, post #1

hm.. wygląda na to, że będę musiał zostać pionierem w tej dziedzinie :D
[#3] Re: PowerD

@R-Tea, post #1

PowerD jedno z najlepszych rozwiazań kompilatorów żadko spotykane.
Jest podobny (bazowany) na AmigaE, nie kompatybilny w 100%, ale w 99% różnice dotyczą tylko pewnych kwestji które różniły AmigaE od C.
W PowerD plik nie jest kompilowany jako program uruchamialny tylko do
asemblera który można dalej przetwazać (edytawać tak jak w Asm One) dla dalszej poprawy szybkości (optymalizacji itp.) a nastćpnie za pomocą PHX Asm kompiluje sić go do pliku uruchamialnego. Sam PowerD to nie wszystko potrzebuje jeszcze PHX Asm i Linkier PHX. Różnice też wystćpuje w modułach są różne od AmigaE i nie ma ich za wiele (nie wiem jak jest teraz). PowerD nie posiada wbuowanych bibliotek podstawowych (dos, intuition, graphics itd.) oraz funkcji np: WriteF() itp. tylko wystćpują w postaci osobnych plików w asemblerze które można edytowac i dostosowywać do własnych potrzeb. Niestety w obecnych czszach PPC staje sić coraz mniej popularny. Jeśli masz zamiar w nim kodować zacznij od AmigaE bo łatwo sić kompiluje i unikniesz błćdów zgłaszanych przez PHX Asm (nie dla początkujących) itd. Poza tym jeśli chcesz nauczyć sie troche asemblera to w amigaE możesz bez problemu mieszać asm ze zwykłym programem. Do obu kompilatorów jest dostćpna obszerna instrykcja obsługi zwłaszcza AmigaE (neistety ang.) i wiele przykładów do AmigaE latwe do przeportowania do PowerD. Ja osobiście używam CreativeE. Jako że są dostćpne kody żródłowe AmigaE (po małych przeróbkach kodu żródłowego AmigaE można go skompilować w AmigaE)
być może zostanie przepisany na PowerPC.
[#4] Re: PowerD

@HSCX, post #3

dzięki, właśnie zacząłem skubać w AmigaE. Podoba mi się :) dowiedziałem się ciekawych rzeczy od autora PowerD. w tej chwili rozwój PowerD w tej postaci w jakiej jest został zatrzymany nieodwołalnie. Autor tworzy od zera nową wersję na MOSa i OS4, a także na klasika, która ma supportować w pełni PPC. składnia ma być oczywaiście ta sama (i dobrze) + dalsze ulepszenia (jeszce lepiej). poprosiłem autora aby szczególną uwagę zwrócił na rozwój OOP i wsparcie dla MUI :). odpisał że to jeden z jego priorytetów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem