[#1] Dostęp do PCMCIA
A co! Hurtowo dwa tematy wrzucę, trzeba to forum jakoś rozruszać

Jakie lokacje pamięci odpowiedzialne są za kontrolę złącza PCMCIA w a600 i a1200?
Chodzi mi o to, żeby dobrać się bezpośrednio do tegoż, a nie za pomocą systemowego sterownika.

Przegrzebałem sporo manuali i we wszystkich temat PCMCIA jest pomijany, spisek jaki, czy co?
[#2] Re: Dostęp do PCMCIA

@shg, post #1

Daj znać jak coś znajdziesz :)

[#3] Re: Dostęp do PCMCIA

@shg, post #1

a przypadkiem na AmigaDeveloperCD nie ma tege w jakimś z katalogów
[#4] Re: Dostęp do PCMCIA

@shg, post #1

No to pytam dalej. Jest jakiś programik do wydłubywania bibliotek, device'ów itp. z ROMu??
Jak nie to mogę napisać :D, tylko czy wystarczy zgrać do pliku obszar ROMu, który podany jest w ROMTAGu?

Wiem już tyle, że PCMCIA jest najprawdopodobniej mapowane na pamięć, ale trzeba jakiejś pokrętnej sztuczki użyć, mam schematy obu amig, pooglądam jeszcze :D

AmigaDeveloperCD niestety brak :(
[#5] Re: Dostęp do PCMCIA

@shg, post #1

A w źródłach cnet.device patrzyłeś?

[#6] Re: Dostęp do PCMCIA

@shg, post #4

Obejrzałem pobieżnie źródła cnet.device, z tego, co widzę, to jest zrobione przez card.resource.

Ale tu:
http://www.amiga.org/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=20044&forum=2
Pisze ktoś (no nie taki ktoś, a sam Piru :D ), że: "0x00A00000 is PCMCIA attribute memory. Actual RAM of PCMCIA memory card appears at 0x00600000 (upto 4MB)."

Co to jest ta "pamięć atrybutów"??

Co więcej Piru pisze, że dokumentacja interfejsu PCMCIA w amidze nie była nigdy oficjalnie "wypuszczona".

Wciąż szukam:
-Specyfikacja PCMCIA
-Schematy wszystkiego, co się da do PCMCIA podpiąć (szczególnie karty pamięci i karty multi I/O)
-Mapa pamięci A600/A1200
-źródła card.resource z komentarzami :D

Robię kartę multi I/O, we/wy cyfrowe/analogowe i karta dźwiękowa w jednym
Już na upartego, to mogę zrobić to przez card.device, ale bladego pojęcia nie mam (z racji braku dokumentacji), jak od strony elektronicznej będzie wyglądała standardowa obsługa PCMCIA

Pspróbuję jeszcze źródła jakiegoś linuxa, tylko, czy amigowe linuxy mają obsługę PCMCIA
[#7] Re: Dostęp do PCMCIA

@shg, post #6

Pspróbuję jeszcze źródła jakiegoś linuxa, tylko, czy amigowe linuxy mają obsługę PCMCIA

DebianPPC ma. Jest pare osob ktore uzywaja/uzywalo netu przez PCMCIA.
[#8] Re: Dostęp do PCMCIA

@Andrzej Drozd, post #7

HeHe, nieświadomie zrobiłem, to co twórcy amigowego Linuxa - dobieram się do PCMCIA przez disasemblację card.resource :D

Za opis standardu niestety pcmcia.org życzy sobie sporo pieniążków, olał ich będę tak długo siedział, aż coś wymyślę :D
[#9] Re: Dostęp do PCMCIA

@shg, post #8

No i wymyśliłem, tylko nie wiem jeszcze jak się za to zabrać.
Otóż karty pamięci CompactFlach mają taką samą magistrale jak PCM cia, zresztą można je do PCMCIA podłączyć bez dodatkowej elektroniki :D
[#10] Re: Dostćp do PCMCIA

@shg, post #1

Moze dozuce to co ja znalazlem na ten temat:

przestrzen adresowa PCMCIA zawarta jest miedzy adresami: $600000 do $9FFFFF
ponadto jesli kozysta sie z kart I/O (np. sieciowych) to takze :$D90000 do $D9FFFF

Ten ostatni obszar nazywa sie:

ARCNET Chip Select

Sa to dane z Magazynu Amiga 3/93
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem