[#1] Easy Englush-sprawa honoru Amigi!!!
HELP!

Moja matka chce pouczyć się angielskiego i przyniosła do domu EasyEnglish z CD i chciała żebym jej to odpalił tak jak to widziała u koleżanki w domu.
Sami juz wiecie co było dalej :)

postanowiłem powyciągać z tej CD wszystkie cd tracki, vaw'i i obrazki i zrobić z tego www.
to jedyne co mi przyszło do głowy.
ale nie wiem jak zrobić żeby na www podpiiąć pod linka odgrwanie choćby takiej mp3 za pomocą mpeg lub vawe'a za pomocą play16.

HEEELP!!!!
ratujcie honor Amigi! :D

[#2] Re: Easy Englush-sprawa honoru Amigi!!!

@R-Tea, post #1

nie wiem jak zrobić żeby na www podpiiąć pod linka odgrwanie choćby takiej mp3 za pomocą mpeg lub vawe'a za pomocą play16

Pomyślałeś by skonfigurować prawidłowo MIMEtype'y w przeglądarce ?

Pozdrawiam,
Darek
[#3] Re: Easy Englush-sprawa honoru Amigi!!!

@R-Tea, post #1

Mozna jeszcze sprobowac przekonac mame do ETeachera i Multi Slownika...
[#4] Re: Easy English-sprawa honoru Amigi!!!

@Dopuser, post #2

dzięki za pomoc.

przy okazji intensywnego html'owania odkryłem, że BACKGROUND dla danej ramki musi się znajdować koniecznie:
w tym samym katalogu,
lub w katalogu na tej samej głębokości ścieżki,
co plik, z którego jest ten BACKGROUND wywoływany.
jeśli się go da gdziekolwiek indziej i nawet poda pełną ścieżkę dostepu, a nie np. cos w stylu "../pics/obrazek.png" ti IB to zignoruje.
nie wiem jak IE, ale się dowiem :)
[#5] Re: Easy English-sprawa honoru Amigi!!!

@Andrzej Drozd, post #3

trudno by mi było przekonać matkę do ET, bo sam nie jestem do niego przekonany, niestety.
ale naprawdę starałem się go polubić.

a MultiSłownik jest dla mamy zbyt mało multimedialny, czego łatwo można się było domyślić.

btw. chyba jest jakaś łyndołsowa wersja SuperMemo bo ten EasyEnglish zgłasza się dużym logo SuperMemo w pierwszej kolejności, a na CD jest obszerna dokumentacja tego programu w HTML.
A może nie ma wersji na M$ tylko zerżnęli wszystko z amigowej wersji ??
[#6] Re: Easy English-praca w t(ł)oku

@R-Tea, post #1

potrzebuję wcisnąć pod html'owego linka zatrzymanie odgrywania dźwięku przez mpegę i play16.
pomyślałem o AmigaDOS i komendzie kill. w DOpusie 4 mam to pod buttonami. tam wystarczy wpisać np: "kill play16" i zaznaczyć że to komenda AmigaDOSu.
dwuklikiem na WB odpala się takie rzeczy jak plik txt z komendą (komendami) ma ikonkę z IConX jako Default tool więc pomyślałem sobie, że ustawię w MIME typach (jeszcze raz thx dla Dopuser'a) IBrowsa że ma na pliki z rozszerzeniem np. .script reagować IConX'em, ale to nie działa.

pomóżcie bo, utknąłem.
[#7] Re: Easy English-praca w t(ł)oku

@R-Tea, post #6

potrzebuję wcisnąć pod html'owego linka zatrzymanie odgrywania dźwięku przez mpegę i play16.
pomyślałem o AmigaDOS i komendzie kill. w DOpusie 4 mam to pod buttonami. tam wystarczy wpisać np: "kill play16" i zaznaczyć że to komenda AmigaDOSu.

Przerzuć się na Aweba... tam zrobisz to łatwiutko i bez problemu... możesz podpinać dowolne polecenie AmigaDOS gdziekolwiek... analogicznie jak w Opisie... Magellanie, oczywiście :)

dwuklikiem na WB odpala się takie rzeczy jak plik txt z komendą (komendami) ma ikonkę z IConX jako Default tool więc pomyślałem sobie, że ustawię w MIME typach (jeszcze raz thx dla Dopuser'a) IBrowsa że ma na pliki z rozszerzeniem np. .script reagować IConX'em, ale to nie działa.

A jakie to są skrypty ? IConX działa tylko na skrypty pisane za pomocą poleceń AmigaDOS...
[#8] Re: Easy English-praca w t(ł)oku

@Dopuser, post #7

... i nie powinno to być IconX a raczej polecenie: Execute IMHO...
[#9] Re: Easy English-praca w t(ł)oku

@Dopuser, post #8

execute... no tak!!

A jakie to są skrypty? IConX działa tylko na skrypty pisane za pomocą poleceń AmigaDOS...

napisałem:

kill play16 >NIL:
kill mpega >NIL:

i zapisałem to jako stop.script, a ten plik dałem pod linka.
[#10] Re: Easy English-praca w t(ł)oku

@R-Tea, post #9

a masz bit 'S' ustawiony w tym pliku (skrypcie) stop.script

[#11] Re: Easy English-praca w t(ł)oku

@AmiChris, post #10

nie, ale już wszystko działa! :)
po prostu zamiast IConX dałem Execute, tak jak poradził Dopuser. THX!

a teraz, jako że "praca jest w t(ł)oku" i wsztstko jest na najlepszej drodze, poprosiłbym wszystkich tych kumatych w obróbce filmików, konkretnie to avików (nie divix) i z odpowiednim softem pod ręką, gotowym do pracy, o pomoc.

mam 2 króciótkie aviki:
----------------------------
Video: Microsoft Video 1 (CRAM/MSVC), 460×340 8 bit, 15 fps
Audio: PCM 16 bit, 24000 Hz Mono
Using INDEX based frame skip
NOT all frames are keyframes
Player statistic:
Total frames: 284 Total time: 0:19 (min:sec)
Frames played (incl. skipped frames): 284, Frames skipped: 151
Framerate: 14.83 fps
--------------------------
Video: Radius Cinepak (CVID), 440×300 24 bit, 15 fps
Audio: PCM 16 bit, 24000 Hz Mono
Using INDEX based frame skip
NOT all frames are keyframes
Player statistic:
Total frames: 668 Total time: 0:44 (min:sec)
Frames played (incl. skipped frames): 668, Frames skipped: 0
Framerate: 14.96 fps
---------------------------

ten pierwszy - Microsoft Video 1 lekko mi dławi proca i chwilami "łapie" myszę, a ten drugi chodzi idealnie, więc pomyślałem sobie że najlepiej by było przekonwertować jakoś ten pierwszy avi do parametrów tego drugiego, czyli format, rozdziałkę itd.

czy ktoś znalazłby chwilkę czasu i się podjął tego? :D
[#12] Re: Easy English-sprawa honoru Amigi!!!

@R-Tea, post #5

Bo to jest SM+ baza danych, dużo tańsze i lepsze od Amigowego niestety.
Łatwo przenieść do amigowego SM pliki tekstowe. Ale odtwarzanie grafiki i dżwięku ma się nijak do możliwości Amigi nawet 1200+karta.
[#13] Re: Easy English-sprawa honoru Amigi!!!

@Dariusz Pietrzak, post #12

Polecam artykul Dariusza Gawerskiego "Multimedia w godzine", zamieszczony w MA 5/99.
Co prawda, autor tekstu nie zabieral sie tam za html, ale tez opisal jak mozna w latwy sposob okielznac na amidze, roznorakie plytki multimedialne z blaszaka.
Mam nadzieje ze jesli Twoja walka zakonczy sie powodzeniem, tez zechcesz puscic jakiegos artka jak to uczyniles.
Wiadomo na amigowe programy tego typu nie ma za bardzo co liczyc, a na peceta jest tego do groma.
Tak wiec temat jest na czasie i z pewnoscia wielu ludkow by zainteresowal.

[#14] Re: Easy English-sprawa honoru Amigi!!!

@Mufa, post #13

MA mam w firmie więc zerknę w poniedziałek.
Niezmieniony pozostaje fakt, że SM z Amigi nie odtwarza mp3 czy WAV,
co znacznie utrudnia import baz danych jeśli nie chce się by miały monstrualne rozmiary. O animacjach nawet nie wspominam. Chętnie kupię nowe SM na Amigę. Mimo posiadania W2000 90% czasu spędzam z AmigaOS 9% AROS :)
[#15] Re: Easy English-sprawa honoru Amigi!!!

@Mufa, post #13

Mam nadzieje ze jesli Twoja walka zakonczy sie powodzeniem, tez zechcesz puscic jakiegos artka jak to uczyniles.
Wiadomo na amigowe programy tego typu nie ma za bardzo co liczyc, a na peceta jest tego do groma.
Tak wiec temat jest na czasie i z pewnoscia wielu ludkow by zainteresowal.

może coś skrobnę na PPA, ale nie obiecuję, bo nie jestem w tym zbyt mocny :)
zresztą, o czym tu pisać, to tylko kwestia ułożenia danych w odpowiednio logiczną dla tego typu rzeczy strukturę i połączenia całości w html'u, i tyle. no, może można by się jeszcze pokusić o opis konfiguracji IBrowsa i tylko IBrowsa, bo ja innych browserów nie używam na Ami.

btw. może ty byś mi pomóg w problemie opisanym kilka pięter niżej?

http://www.ppa.ltd.pl/forum_ppa/read.php?f=12&i=580&t=563

bo utknąłem nieco w tej robocie :)

[#16] Re: Easy English-sprawa honoru Amigi!!!

@Dariusz Pietrzak, post #14

hmmm... nie rozumiem o co chodzi z tymi monstrualnymi rozmiarami.
jeśli jakaś animacja na pecetowej płycie SumerMemo ma takie rozmiary to nic na to nie poradzisz, ewentualnie możesz ją jakoś przerobić, przeskalować, czy coś w tym stylu...
[#17] Re: Easy English-sprawa honoru Amigi!!!

@Dariusz Pietrzak, post #12

hej, chyba zatrzymałeś na zbyt dawnych czasach!
większość ludzi ma teraz co najmniej jakąś 040 z gfx, a to już wystarczy do małych animek avikowych (nie divix of kos) nie mówiąc już o mp3.
a z "odtwarzaniem grafiki" to już zupełnie nie wiem o co ci chodzi...

[#18] Re: Easy English-sprawa honoru Amigi!!!

@R-Tea, post #17

Napisz jak amigowe Super Memo odtwarza mp3, mov, czy mpeg lub avi.
Może nie będę zmuszony do konwersji windowsowych baz np. z Easy English.
Mam PPC270/060 BVision.
[#19] Re: Easy English-sprawa honoru Amigi!!!

@Dariusz Pietrzak, post #18

nie wiem jak SuperMemo odtwarza animacje, bo nie widziałem tego programu w działanu ani na Amidze ani nigdzie indziej, ale sama Amiga, a tym bardziej twoja sobie z tym dobrze radzi.
myślę, że się po prostu nie zrozumieliśmy.

btw. może wiesz jak przerobić jakiś format avi na avi ale innego rodzaju?
pod tym linkiem są szczegóły:
http://www.ppa.ltd.pl/forum_ppa/read.php?f=12&i=580&t=563
zapomniełem jeszcze tam dodać, że ten pierwszy avik, Microsoft Video 1, u mnie na Moovidzie wyświetla się w czarnobiale, a na M$ odpalony z tej płytki EasyEnglish ma kolorki.
jak to przerobić do parametrów (oprócz rozdziałki) tego drugiego avika?

[#20] Re: Easy Englush-sprawa honoru Amigi!!!

@R-Tea, post #1

Jednoczesnie Ci wspolczuje i podziwiam Twoje samozaparcie w walce. :) Ja bym poprostu kupil jakiegos peceta za 500-700 zl i problem bylby z glowy. Mama moglaby sie uczyc tego swojego angielskiego, a pecet w domu tez by sie czasem do innych problematycznych rzeczy przydal. Poprostu robota jaka trzeba wlozyc w stworzenie amigowej wersji tego czegos jest wiele wiecej warta niz 500-600 zl. :) A nawet jak sie to zrobi to i tak mama zawsze powie (majac racje zreszta), ze na normalnym komputerze bylo lepiej. No chyba ze nie robisz tego tylko dlatego zeby mama mogla sie pouczyc ale dla dobra ogolnego. :) Robienie tego tylko dla siebie nie ma jakiegokolwiek sensu, bo przez cos takiego mozna sie tylko wkurzyc na Amige i ja znienawidzic. :(
[#21] Re: Easy Englush-sprawa honoru Amigi!!!

@MDW, post #20

A czemu... Jesli rozwiaze problem - bedzie mogl sie rozwiazaniem podzielic, moze przy okazji powstanie odpowiedni programik.... Dzieki temu bedzie jakis postep :)

[#22] Re: Easy Englush-sprawa honoru Amigi!!!

@Kaczus, post #21

Jezeli powstanie programik to fajnie. Jednak jezeli to wszystko bedzie skladane takimi skryptami, zewnetrznymi playerkami to zawsze cos sie bedzie krzaczylo i bedzie to srednio funkcjonalne. Czlowiek zamiast sie skupiac na nauce angielskiego bedzie walczyl z tak zwanym "aminetowym softem". ;)
[#23] Re: Easy English-sprawa honoru Amigi!!!

@MDW, post #20

masz rację, nie robię tego tylko dla mamy. robię to głównie dla własnej satysfakcji i dla nas wszystkich :D na Amigę się czasami wkurzam, ale później zawsze wyjdzie coś takiego że mnie udobrucha, taki juz ten system jest.
[#24] Re: Easy Englush-sprawa honoru Amigi!!!

@MDW, post #22

niestety właśnie tak to jest zrobione: skrypty i playery zewnętrzene, bo programista ze mnie jak z koziej d... i tylko w html jakoś to umiałem ugryźć.
ale jak już będzie wszystko gotowe to dorobię jeszcze guide'a w html z pełnym opisem jak, gdzie i co zrobić/przerobić żeby wszystko hulało na konkretnej konfiguracji.
poza tym, to przecież ma być dla NAS, a tu raczej ciężko znaleźć człowieka, który na widok słów typu: zrób assign albo zmień nazwę czy przenieś katalog robił WIELKIE oczy. mam rację?
[#25] Re: Easy Englush-sprawa honoru Amigi!!!

@R-Tea, post #24

No w sumie racja. :) Tylko czy da sie to wszystko tak poskladac? I rzeczywiscie taki kurs bedzie funkcjonalny i bedzie mozna bezstresowo przerabiac kolejne lekcje? Wystarczy do tego tylko html z amibrowserem i kilkoma zewnetrznymi playerkami? Ten kurs nie ma jakis "multimedialnych bajer" ktore wymagalyby napisania specjalnego programu?
[#26] Re: Easy Englush-sprawa honoru Amigi!!!

@MDW, post #25

no właśnie tu jest sprawa o tyle ciekawa, że (oprócz ćwiczeń typu: babka mówi słówko (tu wav przez play16) a ty musisz je wpisać do pola i ENTER a program sprawdza i wypisuje że dobrze lub źle) to wszystko da się zrobić HTMLem i skryptami! :D
!!! a może nawet i te sprawdzanie dałoby się jakoś w HTMLu zrobić, lub np. jakieś java scripty wstawić.

tu apel do wyznawców HTMLa i Java Script
jak zrobić w kodzie HTML czy JavaScripcie sprawdzanie wpisywanego textu w browserze www, czyli czy są jakieś funkcje warunkowe?

ta płytka to praktycznie sama "multimedyja" około 1000 wavów, kilka animacji avi (nie divix), kilka audio tracków (płytka jest taka mieszana, nie wiem jak to się fachowo zwie, ale są tracki auduo RAW i jest część ISO data). textu czystego jak na lekarstwo, zamiast niego drugi tysiąc ale już jpegów i gifów :)
a wszystko to przemieszane "wielką chochlą" i rozsypane bez ładu i składu po tysiącu albo i więcej katalogach.
pewnie specjalnie tak zrobili żeby nie można było tego tak łatwo po prostu wziąć i podpiąć pod browser www. bo dane są jawne, nic nie jest jakoś tam zakodowane.
ale ja się nie poddam!! :D

btw. może ktoś wie czym najłatwiej na AmigaOS & compatible :D wycinać dokładnie wybrane kawałki z mp3 ?
kiedyś (dawno temu) wpadłem na pomysł i wyciąłem raz kawałek mp3...
CEDem
ze środka pliku i ten kawałek normalnie grał więc aż się zachwyciłem :D
ale teraz chciałbym to robić poważnie i jakoś... wygodniej bo sporo by było do zrobienia.
btw. nasz stary, ukochany CED to naprawdę chyba najwszechstronniejsze narzędzie pod słońcem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem