[#1] layers.library i coś jeszcze, czyli jak czynić cuda? :]

Pierwsze primo:
Są jakieś perspektywy oszukania layers.library tak, żeby wyrenderowała mi obraz spod mojego okna do jakiegoś mojego rastportu/bitmapy?
Chodzi mi o zrobienie okna o innym kształcie niż prostokąt, albo jakiejś przezroczystości, czy coś w ten deseń. np. zegarek, który jest zawsze na wierzchu, a po ekranie WB maluje mi tylko cyfry (znaczy bez tła, tak, że obraz pomiędzy cyframi jest przezroczysty).
Może np. coś takiego, że layers.library nie czyści za mnie obszaru gdzie znajduje się okno po przesunięciu/zmianie rozmiaru, tylko pozwala mi ręcznie wyrenderować jego zawartość.

A drugie (też primo :D ):
Jak zrobić, żeby "przesuwaczki" w oknach WB odświeżały zawartość okna w czasie rzeczywistym, a nie dopiero po puszczeniu KNOBa? Może jakiś program jest do tego? Próbowałem to metodą hardcore'ową zrobić - podmieniłem falgi propów i IDCMP okna, ale zakończyło się to zwisem :(

I trzecie (już secundo):
funkcja SwapBitsCośtam() - chodzi o tą, która zamienia jakiś obszar z ekranu na to, co mam w swoim rastporcie/bitmapie, a to, co było na ekranie ląduje u mnie w rastporcie.
Jak to ugryźć?
[#2] Re: layers.library i coś jeszcze, czyli jak czynić cuda? :]

@shg, post #1

Znowu się wziąłeś za coś niemożliwego

1. Zapomnij o zrobieniu takich okien pod AmigaOS (przynajmniej do wersji 3.x włącznie). Możesz pokombinować z backfillhookiem okna, ale nie uzyskasz idealnie tego co chcesz.

2. Na oknach WB się nie da, ale na swoich można po odpowiednim ustawieniu notyfikacji BOOPSI tak, by scrollgadgety powiadamiały przez ICA_MAP Twoje okno a w nim możesz sobie już odświeżać ręcznie zawartość.

3. Nie wolno używać bezpośrednio funkcji layers.library na ekranach zarządzanych przez Intuition.

[#3] Re: layers.library i coś jeszcze, czyli jak czynić cuda? :]

@shg, post #1

Jest tak jak napisano powyżej.
Tego typu efekty najlepiej uzyskać za pomocą bobów lub spritów.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem