[#1] C/C++ - podręcznik
Czy ktoś może mi polecić jakiś dobry podręcznik programowania w języku C/C++ (najlepiej po polsku)? Zależy mi na czymś w miarę przystępnym i z praktycznymi przykładami. Na sieci jest tego dużo, więc chcę się najpierw poradzić co wybrać.
[#2] Re: C/C++ - podręcznik

@stony, post #1

http://ofkurs.kgb.pl/

Jest tam C/C++ i nie tylko.
[#3] Re: C/C++ - podręcznik

@Andrzej Drozd, post #2

http://www.intercon.pl/~sektor/cbx/

[#4] Re: C/C++ - podręcznik

@stony, post #1

Jesli chodzi o ksiazke to bierz bez wachania Symfonie C++ Jerzego Grebosza. Niewatpliwie najlepsza polska pozycja na rynku polskim do programowania w C++. Polecam ja kazdemu i nie tylko ja bo korzysta z niej rowniez moj rektor jak i wiele innych osob :)
[#5] Re: C/C++ - podręcznik

@Maxik, post #4

Bardzo dobra ksiazka, choc po jej przeczytaniu proponuje szybko zaktualizowac wiedze czyms bardziej aktualanym... Ksiazka byla pisana dawno i ma juz dosc duze roznieznosci z aktualnym standardem C++

[#6] Re: C/C++ - podręcznik

@Maxik, post #4

Popieram. Symfonie przyjemnie sie czyta, autor wyjasnia w bardzo zabawny sposob problemy programowania. Jesli chcesz sie nauczyc w miare latwy sposob programowania w C++ to tylko ta ksiazka.
[#7] Re: C/C++ - podręcznik

@stony, post #1

Musisz sie zdecydowac czy C czy C++. :) Jak chcesz byc oryginalnym i hardkorowym koderem C w starym stylu to oczywiscie "Jezyk ANSI C" Kernighana i Ritchyego jako podstawe nalezaloby polecic. Chociaz to prawie pewne, ze po przeczytaniu tego sie zniechecisz. :( Ta ksiazka chociaz jest podstawowa pozycja to zupelnie nie nadaje sie dla poczatkujacych. Znajac swoje sklonnosci do zniechecania sie zupelnie nie rozumiem jak ja przez to kiedys przebrnalem i to z zadowalajacym skutkiem. Jezeli chodzi o C++ to ja sie juz nie powinienem wypowiadac (bo sie nie znam) ale chyba rzeczywiscie ta Symfonia C++ jest OK. Niedawno przypadkiem wpadla mi w lapy w... takiej wersji... no wiesz... (cenzura nie pozwoli napisac w jakies, hehehe) i dosyc dokladnie ja przestudiowalem przez kilka dni. Rzeczywiscie calkiem przyjemna pozycja. Chociaz ja nadal nie przekonalem sie do programowania obiektowego w kazdej sytuacji to ksiazke jak najbardziej polecam.
[#8] Re: C/C++ - podręcznik

@MDW, post #7

"ANSI C" Kernighana i Ritchiego jest spoko, poźniejsze rozdziały są dołujące trochę ale książka jest naprawde ok (bo język C jest ok - nie to co C++ ;) ). Do c++ mam książkę Stroustrupa i też wydaje mi się że jest nieźle napisana.
[#9] Re: C/C++ - podręcznik

@Andrzej Drozd, post #2

dzięki chłopaki za te linki
w domciu sobie przestudiuję, a teraz wyłączam już PPA bo szef idzie :D ......

[#10] Re: C/C++ - podręcznik

@MDW, post #7

jako raczkujący "programista" z całkowicie nieobiektowym tokiem myślenia, staram się jednak zmusic do tych wszystkich klas, obiektów i podobnych wynalazków, chociaż jak okiem sięgnąć to wyraźnie widać, że Amiga klasycznym C stoi, ale to się musi kiedyś zmienić, prawda?? :D

[#11] Re: C/C++ - podręcznik

@R-Tea, post #10

Nie musi. Popatrz Win jest na C++ a Linux na C. Widac roznice?? :D
[#12] Re: C/C++ - podręcznik

@Maxik, post #11

Skad te rewelacje o windowsie w c++?

[#13] Re: C/C++ - podręcznik

@Maxik, post #11

A wlasnie jak chodzi o narzut c++ to polecam: http://www.intercon.pl/~sektor/cbx/cbx.html

[#14] Re: C/C++ - podręcznik

@Kaczus, post #12

A w czym go napisali? W asemblerze? ;)

[#15] Re: C/C++ - podręcznik

@stony, post #1

Jak chcesz byc oryginalnym i hardkorowym koderem C

Bosze, co to za pokręcone czasy nastały, że programujących w C nazywa się "oryginalnymi i hardkorowymi"...

[#16] Re: C/C++ - podręcznik

@MinisterQ, post #14

Sadze, ze uzyto wiecej niz jeden jezyk... Biblioteki ze wzgledu na api raczej pisane sa w C...

[#17] Re: C/C++ - podręcznik

@MinisterQ, post #15

Dawniej wszyscy smiali sie z pisania w C, ze to takie niby wysokopoziomowe, wrecz lamerskie (a tak naprawde to takie gadanie bylo lamerskie, hehe). Wrylem sobie wtedy do glowy, ze C to jest jezyk (bardzo) wysokiego poziomu. Niedawno szukajac w sieci jakis kursow Javy trafilem na tekst w ktorym oceniono C jako jezyk bardzo niskiego poziomu. Tak go okresili, ze jakbym nie wiedzial co to jest C to bym mogl wywnioskowac, ze pisze sie wklepujac zera i jedynki. :)

Niby C jest ciagle to samo, a jednak zmienilo sie z jezyka wysokiego poziomu do jezyka bardzo niskiego poziomu. Ewolucja? :) W takim razie czym jest dzisiaj assmebler?
[#18] Re: C/C++ - podręcznik

@MDW, post #17

Obecnie C,C++, Pascale i im podobne nazywa sie mniej lub bardziej przenosnymi asemblerami :P

[#19] Re: C/C++ - podręcznik

@Kaczus, post #18

Hehehe, fajne okreslenie. Zapamietam sobie. :)
[#20] Re: C/C++ - podręcznik

@MinisterQ, post #14

w asemblerze raczej nie.

ja obstawiam Javę
[#21] Re: C/C++ - podręcznik

@MDW, post #17

W takim razie czym jest dzisiaj assmebler?

teraz to już pewnie język maszynowy, a bardziej obrazowo - taśma perforowana :D

szczególnie dla tych co zaczęli od różnych visulai.

[#22] Re: C/C++ - podręcznik

@R-Tea, post #20

ja obstawiam Javę

Hmmm... Nie znam sie za bardzo ale z tego co wiem to do uruchamiania programow pisanych w Javie potrzeba jest wirtualna maszyna Javy. Z tego co sie orientuje to WindowsXP nie ma juz standardowo Javy (trzeba ja dociagac ze strony Suna). Tak wiec to malo prawdopodobne zeby biblioteki byly pisane w Javie, bo nie daloby sie ich uzyc. Poza tym to by mulilo jeszcze bardziej niz moj pecet teraz. :)

Jak gadam bzdury to niech mnie ktos lekko pacnie z tylu i poprawi. :P

A zeby nie bylo tak calkiem nieamigowo to zapytam przy okazji o cos zwiazanego z ta przymulajaca Java. Co sie wlasciwie dzieje z ta Java dla MorphOSa? Przygotowywal to jakis mozg z doktoratem i bylo troche o tym slychac, a teraz cisza. Ktos cos z tym robi czy projekt (jak zwykle) umarl?
[#23] Re: C/C++ - podręcznik

@MDW, post #22

to miała być uszczypliwa uwaga (z przymrużeniem oka w nawiasie), a ty się takich szczegółw domagasz! :)
[#24] Re: C/C++ - podręcznik

@R-Tea, post #23

Achaaa... No zobacz jaki ja ostatnio niekumaty jestem. To z przemeczenia i tesknoty. Wybacz. :)

Ale faktycznie uwaga byla calkiem sluszna. Patrzac na predkosc dzialania tego systemu to rzeczywiscie na mysl przychodzi Java. ;)
[#25] Re: C/C++ - podręcznik

@Kaczus, post #12

Tajna depesza z majkro$owtó, przechwycona przez wywiad radziecki:
System operacyjny (to brzmi dumnie) łindous (to już nie) został napisany w BASICu. W trakcie uruchamiania systemu włącza się ukryty interpreter BASICa, a składniki systemu mają dla niepoznaki rozszerzenia .dll, .ini itp., a w rzeczywistości zawierają zaszyfrowany kod w BASICu. Dodatkowe dekodowanie tych plików powoduje nieznaczne spowolnienie wczytywania systemu (od 2 do 15 minut). Podczas startu dekodowane są wszystkie pliki systemowe, niezależnie od tego, czy będą używane, czy nie. ma to na celu przyspieszenie startu aplikacji, które ewentualnie mogą tego pliku wymagać, z tej samej przyczyny wszystkie zdekodowane pliki przez cały czas pracy systemu przechowywane są w pamięci RAM. Pliki których nazwy posiadają rozszerzenie .exe zawierają tzw. skompilowany kod, jednak firma majkro$owt nie przewiduje jakiegokolwiek wsparcia dla tego typu plików i zaleca, aby w miarę możliwości zastępować je kodem w BASICu, co powinno przyczynić się do lepszej integracji z móltimedjalnym środowiskiem łindous, a także zapewnić pełną "przenośność" pomiędzy różnymi architekturami. Przepisanie aplikacji na język BASIC ma przynieść znaczące korzyści zarówno firmą tworzącym oprogramowanie, gdyż pozwoli to na debugowanie programu bez potrzeby posiadania specjalnego oprogramowanie (program będzie działał z prędkością w zupełności wystarczającą do obserwowania jego zachowania w czasie rzeczywistym przez człowieka), co zaowocuje krótszym czasem tworzenia aplikacji i mniejszymi kosztami, oraz producentom sprzętu, gdyż użytkownicy potrzebujący oprogramowania działającego z odpowiednią szybkością zapewnią popyt na szybkie procesory, pamięci itp.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem