[#1] chce powrocic do amigi :)
Zaczne odrazu pytac gdyz tego troche jest:
1. coz sie zmienilo w swiecie amigi ?? troche linkow nienowych newsow itd mile widzianych...(ogolnie to czas kiedy skonczylem przygode z amisia to tak mniej wiecej rok po premieze cd32 kora to mialem jako druga przyjaciolke po a600 wiec pewnie sie troche zmienilo)
2. wyczytalem gdzieniegdzie ze da sie na amidze zainstalowas systemy linuxowe i BSD (co do netBSD jestem pewien do reszty niewiem), i chodzi mi tu o mozliwosci procesora i jaka architektora jest obslugiwana (68020 jesli mnie pamiec niemyli to a1200,co bylo niezbyt duza moca obliczeniowa i tu nastepne pytanko)
3. jak wyglada sprawa kompilacji takowych systemow ?? (binarki nowe do sciagniecia w 'paczkach' co niezabardzo mi odpowiada czy moze zrodekla ktora mozna 'cross complowac' na szybszym procku x86??)
4. nastepne pytanko dotyczy kart ethernetowych. Wiem ze da sie podlaczyc '10' przez dodatkowe rozszenie PCI niewiem jak to wyglada z PCMCIA ale interesuje mnie 100 bez dodatkowych kart tylko bezposrednio wpinana, czy wogole takie cos jest??
4.1 jesli tak to jak wyglada sprawa obslugi przez ww OS'y(czy takie 'cudo' jest popularne??)
4.2 jesli PCMCIA jak sie prezentuje sprawa predkosci ?(2 raz ale jestem chcialby byc pewien do tej 100)
5. jak wyglada sprawa wielu OSow na amisi?? lilo i jaza??
6. jak wyglada sprawa demonow apache sambad sshd?? (ich predkosc pewnie pozostawia wiele do zyczenia jakies wymagania aby dzialaly sprawniej lepszy proc...wiecej ramu itd)

ok to chyba z grobsza wszytko jak czesc pewnie sie zorientowala chce zbudowac ruter na amidze preferowabym a600 i cross kompilacje ale dosc bardzo obawiam sie o przedkosc dzialania, maszyna do ircowania to zdecydowanie strata czasu i kasy o ktora sie niepytam puki co.

dzieki za odpowidzi i pozdrawiam

ps. od paru dni chodzi zamna takie cos jak goblins 3 ;) gdzie mozna zassac jakies obrazy??:D
[#2] Re: chce powrocic do amigi :)

@teZeriusz, post #1

Witaj :)

> Zaczne odrazu pytac gdyz tego troche jest:
> 1. coz sie zmienilo w swiecie amigi ?? troche linkow nienowych
> newsow itd mile widzianych...(ogolnie to czas kiedy skonczylem
> przygode z amisia to tak mniej wiecej rok po premieze cd32 kora
> to mialem jako druga przyjaciolke po a600 wiec pewnie sie
> troche zmienilo)

Jeśli chodzi o obsługę procesorów PowerPC

karty turbo PowerPC do klasycznych Amig (A1200, A4000,...)
| |
PowerUP WarpOS

W/w to podsystemy wykorzystujące moc procesorów PowerPC ponieważ systemy AmigaOS do v3.9 włącznie napisane są pod stare motorolki linii MC680x0

Obecnie programy pisane są pod WOS, a programy napisane pod PUP można emulować na WOS.

Dopiero AmigaOS v4.0 będzie w pełni przepisany dla procesorów PowerPC.

Pewnie już wiesz z sieci, że obecnie produkowane Amigi, to maszyny z procesorami PowerPC G4

AmigaOS 4.0 nie działa wyłacznie na nowych Amigach, ale także na klasycznych:
http://os4.exec.pl/sprzet.html

System v4.0 jest obecnie w fazie beta, ale jest dołączany do nowych Amig przy ich zakupie i można już z niego korzystać.

> 2. wyczytalem gdzieniegdzie ze da sie na amidze zainstalowas
> systemy linuxowe i BSD (co do netBSD jestem pewien do reszty
> niewiem), i chodzi mi tu o mozliwosci procesora i jaka
> architektora jest obslugiwana (68020 jesli mnie pamiec niemyli
> to a1200,co bylo niezbyt duza moca obliczeniowa i tu nastepne
> pytanko)

W sprawie NetBSD skontaktuj się z Pawłem Chwałowskim, który używa tego systemu od kilku lat na swojej A4000.

> 3. jak wyglada sprawa kompilacji takowych systemow ?? (binarki
> nowe do sciagniecia w 'paczkach' co niezabardzo mi odpowiada
> czy moze zrodekla ktora mozna 'cross complowac' na szybszym
> procku x86??)

Pewnie można, ale nie mam doświadczenia w "cross complowaniu". Odsyłam do Jacka Rzeuskiego.

> 4. nastepne pytanko dotyczy kart ethernetowych. Wiem ze da sie
> podlaczyc '10' przez dodatkowe rozszenie PCI niewiem jak to
> wyglada z PCMCIA ale interesuje mnie 100 bez dodatkowych kart
> tylko bezposrednio wpinana, czy wogole takie cos jest??

Bezpośrednio to oczywiście przez pcmcia. '100' nie wiem. IMHO '10' wystarczy do netu spokojnie.

> 4.1 jesli tak to jak wyglada sprawa obslugi przez ww OS'y(czy
> takie 'cudo' jest popularne??)

Z pcmcia spoko z innymi OSami, ale przed zakupem zawsze warto sprawdzić by nie trafić na jakiś mniej popularny model.

> 4.2 jesli PCMCIA jak sie prezentuje sprawa predkosci ?(2 raz
> ale jestem chcialby byc pewien do tej 100)
> 5. jak wyglada sprawa wielu OSow na amisi?? lilo i jaza??

Do odpalania Linuxa nie stosowałem Lilo. Odpalałem linuxa z ikonki. Można też zrobić odpowiednią sekwencję startową. Jak kto woli.

> 6. jak wyglada sprawa demonow apache sambad sshd?? (ich
> predkosc pewnie pozostawia wiele do zyczenia jakies wymagania
> aby dzialaly sprawniej lepszy proc...wiecej ramu itd)

Używam Apache z php na AmigaOS 3.1 Do tego Mysql. Wszystko chodzi na procesorze 040/40MHz i jak dla mnie to nadspodziewanie szybko. Tworze i testuje na tym własne skrypty w php, które zarządzają prostą bazą danych w Mysql-u. Pracuje to wszystko razem stabilnie.

> ok to chyba z grobsza wszytko jak czesc pewnie sie zorientowala
> chce zbudowac ruter na amidze preferowabym a600 i cross

To chyba nie jest dobry pomysł
[#3] Re: chce powrocic do amigi :)

@teZeriusz, post #1

teZeriusz napisał(a):

> Zaczne odrazu pytac gdyz tego troche jest:
> 1. coz sie zmienilo w swiecie amigi ??

Duzo

> troche linkow nienowych
> newsow itd mile widzianych...

chyba na prawym panelu portalu masz linki, gdzie warto zajrzec, w wiekszoszsci wypadkow masz tam archiwalia.

>(ogolnie to czas kiedy skonczylem
> przygode z amisia to tak mniej wiecej rok po premieze cd32 kora
> to mialem jako druga przyjaciolke po a600 wiec pewnie sie
> troche zmienilo)

czyli baaardzo dawno...

> 2. wyczytalem gdzieniegdzie ze da sie na amidze zainstalowas
> systemy linuxowe i BSD (co do netBSD jestem pewien do reszty
> niewiem).

Mozna

> i chodzi mi tu o mozliwosci procesora i jaka
> architektora jest obslugiwana (68020 jesli mnie pamiec niemyli
> to a1200,co bylo niezbyt duza moca obliczeniowa i tu nastepne
> pytanko)

I tu masz 2 drogi - ukierunkowujesz sie na nowy sprzet, albo na tzw. classiki

jesli nowy sprzet to masz procesory G3/G4 od 600MHz w gore (na razie montowane sa zazwyczaj chyba do 1GHz). Tu moc jest dosc duza, przy G4 z wykorzystaniem Altiveca nawet bardzo duza.

Jesli classiki to albo male, czyli A1200 i tu mamy do wyboru procesory od
020 do 060 (taktowane od 14MHz do 50MHz - standardowo) oraz moze byc dodatkowo procesor PPC603 (tu od 160MHz do 240MHz),
albo duze, czyli A3000 lub A4000 i tu mamy do wyboru procesory od 030 do 060 (od 25MHz do 50MHz) oraz dodatkowo moze byc PPC604 od (chyba 160 MHz do 230MHz).

> 3. jak wyglada sprawa kompilacji takowych systemow ?? (binarki
> nowe do sciagniecia w 'paczkach' co niezabardzo mi odpowiada
> czy moze zrodekla ktora mozna 'cross complowac' na szybszym
> procku x86??)

Nie ma problemu z kompilacja, mozna i kompilowac natywnie (tu polecam tylko na nowych Amigach ze wzgledu na czas kompilacji) lub tez crosskompilowac, nie ma z tym problemu.

> 4. nastepne pytanko dotyczy kart ethernetowych. Wiem ze da sie
> podlaczyc '10' przez dodatkowe rozszenie PCI niewiem jak to
> wyglada z PCMCIA ale interesuje mnie 100 bez dodatkowych kart
> tylko bezposrednio wpinana, czy wogole takie cos jest??
> 4.1 jesli tak to jak wyglada sprawa obslugi przez ww OS'y(czy
> takie 'cudo' jest popularne??)

Mozna podlaczyc tez 100 przez dodatkowe zlacze PCI, a jesli chodzi o nowe AMigi maja juz na pokladzie 100 (a niektore nawet 1Giga). Przez PCIMCIA mozna rowniez podlaczyc, ale tu tez jest problem - czyli ograniczenie - tylko 16 bitowe karty i to tez nie wszystkie, ze wzgledu na sterowniki.

> 5. jak wyglada sprawa wielu OSow na amisi?? lilo i jaza??

Tu zalezy od Amisi. Jesli nowa to w jednej jest UBOOT, w alternatywnym rozwiazaniu masz smartfirmware. w classikach wiekszosc linuxow mozesz odpalic dopiero z poziomu amigowego dosu, a jesli mozesz zabootowac z jakiegos systemu, to bootmanager jest w romie, nie trzeba nic instalowac dodatkowo - trzymasz 2 przyciski myszy i wchodzisz do early- startup, tam mozesz zaznaczyc z ktorej partycji system ma wystartowac, w przeciwnym wypadku wystartuje ci wg zasady - ten ktora partycja bootujaca ma wiekszy priorytet, jesli priorytety sa rowne, to ta ktora zostanie pierwsza zauwazona...

> 6. jak wyglada sprawa demonow apache sambad sshd?? (ich
> predkosc pewnie pozostawia wiele do zyczenia jakies wymagania
> aby dzialaly sprawniej lepszy proc...wiecej ramu itd)

zawsze lepszy proc i wiecej pamieci pozwalaja na wiecej i lepiej.

[#4] Re: chce powrocic do amigi :)

@teZeriusz, post #1

Ad.1 To juz zupelnie inny swiat. Hobbystyczny no i mamy procki G3/G4, ale wciaz nie mamy porzadnej przegladarki WWW.

Ad.2 Linuxa tez mozna

Ad.3 Z linuxem nie ma problemow a o netBSD byl news jakis czas temu (poszukaj w wyszukiwarce newsow z prawej strony).

Ad.4 Ja uzywam karte PCMCIA (SureCom). Pamietaj ze nie wszystkie karty pojda tylko te do ktorych sa sterowniki. Sciagnij z Aminetu sterowniki CNET oraz 3COM i poczytaj w dokumentacji ktore karty zadzialaja, a najlepiej wejdz na www.efunzine.com i zamow taka sieciowke za pomoca majla. Mozna tez uzyc tanie sieciowki PCI, ale potrzebne sa sloty PCI (np. Mediator, G-Rex - koszt okolo 500zl (?)).

Ad.4.1 Normalnie. Na Workbenchu i Linuxie normalnie dziala. A jezeli netBSD jest dla Ami to oczywiscie tez powinno dzialac.

Ad.4.2 Mowiac potocznie PCMCIA w A1200 wyciaga okolo 350 cps/sek (podobno z kartami turbo - Apollo podobno jest jeszcze szybciej, ale gdyvtaka uzywalem nie mialem jeszcze netu).

Ad.5 Normalnie. Na kazdej partycji mozesz miec inny os i z niego butowac kompa (AOS, Linux, MacOS (emulator), MSDOS (emulator) i pewnie jakie inne dyrdymaly...

Ad.6 Niektorym dziala innym nie.

A co do pamieci to na golej A1200 w dzisiejszych czasach nic nie mozna juz zdzialac. Kupujac np. jakiegos najtanszego BlizzardaPPC (okolo300-400zl), bedziesz mogl podlaczyc 256 MB ramu (dwa simmy po 128). Aha i z gory zrezygnuj z A600 tylko rozbuduj "nieco" A1200.
[#5] Re: chce powrocic do amigi :)

@teZeriusz, post #1

Jezeli chcesz to mozemy pogadac na temat a1200
wlasnie bede chcial sprzedac
a1200 blizzardppc 040/33 603/200 96mb,AGA,hd 6gb,cdrom,pcmcia 3com,os3.9/os3.5,fg24 wszystko to w obudowie elbox (zainstalowane wszystko i gotowe do dzialania)

za 600zl

kupuje pegaza wiec ami_klasyk mi nie potrzebny
jak chcesz to skontaktuj sie ze mna.
Sprzedawac bede za ok 1 tydzien lub poltora ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem