[#1] problem z MUI_Dtpic
Witam!

Mam taki oto problem. Otoz pisze sobie maly program pod MUI, operujacy na obrazkach wczytywanych poprzez datatypy. Uzylem w programie metody MUI_Dtpic, w taki sposob:
...
 MUIA_Group_Child,   moj_obiekt = MUI_NewObject("Dtpic.mui",
 MUIA_Dtpic_Name, "PROGDIR:obrazek1.iff", TAG_DONE),
...

Potem w wywolaniu innej funkcji chcialbym pomienic obrazek w obiekcie "moj_obiekt", z pliku "obrazek1.iff" na np. "obrazek2.iff". Robie wiec tak:
SetAttrs(moj_obiekt, MUIA_Dtpic_Name, "PROGDIR:obrazek2.iff");

probowalem tez tak:
SetAttrs(moj_obiekt, MUIA_NoNotify, TRUE, MUIA_Dtpic_Name, "PROGDIR:obrazek2.iff");

.... jednak za kazdym razem obrazek sie "nie podmienia" na nowy, tak jakbym tego chcial :(. Zapewne cos zle robie. A wiec stad moje pytanie, w jaki sposob bezbolesnie podmienic obrazek w moj_obiekt ??

DzieX za ewentualna pomoc!
Pozdrawiam
MarX

[#2] Re: problem z MUI_Dtpic

@MarX, post #1

Ta klasa nie jest chyba nigdzie oficjalnie udokumentowana.

Może jakieś
MUI_Redraw();

by pomogło?
[#3] Re: problem z MUI_Dtpic

@MarX, post #1

Najprościej metodą czołgową: odłączyć obiekt obrazka od grupy, usunąć obiekt, stworzyc nowy obiekt obrazka, dołączyć spowrotem do grupy.

[#4] Re: problem z MUI_Dtpic

@R-Tea, post #2

niestety MUI_Redraw(); nic nie daje :( , sprawdzalem juz wczesniej...

[#5] Re: problem z MUI_Dtpic

@MarX, post #4

A próbowałeś standardowej klasy Image? Ona też korzysta z datatypów.
[#6] Re: problem z MUI_Dtpic

@MinisterQ, post #3

Tak jak mowi Marcin,ta klasa chyba z zalozenia sluzy do wczytywania statycznie obrazkow.
Jaki problem jest w napisaniu swojej opartej na datatypach?? :)

[#7] Re: problem z MUI_Dtpic

@MinisterQ, post #3

...i jest to jedyna metoda, bo argument dtpic_name jest typu [i..].
[#8] Re: problem z MUI_Dtpic

@AmiChris, post #6

ale po co skoro to co jest to dziala, a dorobienie podmiany obiektu to banal. mozna sobie nawet napisac wlasna klase w ktorej mamy obiekt dtpic a ktora ma argument dtpic_name ustawialny i sama zajmuje sie regenerowaniem obiektu. kilkanascie linijek kodu.
[#9] Re: problem z MUI_Dtpic

@kiero, post #8

Oczywisci ale jak juz chcialbys dorobic skrolowanie itp to juz lepiej samemu sobie to napisac :)

[#10] Re: problem z MUI_Dtpic

@AmiChris, post #9

skrolowanie roznie latwo napisac uzywajac tylko dtpica. wystarczy wrzucic go do virtgroup+scrollgroup.
[#11] Re: problem z MUI_Dtpic

@kiero, post #10

ale nie zawsze warto,rozne programy ,rozne potrzeby :)

[#12] Re: problem z MUI_Dtpic

@AmiChris, post #11

oczywiscie ze nie zawsze warto. nie ma komponentow do wszystkiego. jak masz specyficzne potrzeby to sie pisze dostosowane odpowiednio komponenty. moja klasa do wyswietlania obrazkow ma 80kb zrodla:)
[#13] Re: problem z MUI_Dtpic

@AmiChris, post #6

Mozna z powodzeniem uzyc klasy ImageButton

http://de5.aminet.net/dev/mui/MCC_ImgButton.lha

dzieki ktorej w bardzo latwny sposob rozwiazalem problem "podmiany" obrazkow w czasie dzialania programu

[#14] Re: problem z MUI_Dtpic

@MarX, post #13

a imagebutton ma obsluge kanalu alpha? naprawdę nie widze sensu uzywania zewnetrznej klasy skoro dodanie mozliwosci podmiany obrazka w klasie wbudowanej jest tak proste
[#15] Re: problem z MUI_Dtpic

@kiero, post #12

Wiem,masz fajna klase :D

Moze kiedys zrobisz z niej zewnetrzna klase mui OK

[#16] Re: problem z MUI_Dtpic

@AmiChris, post #15

tak to juz jest, ze jedni klase maja a inni nie:)
[#17] Re: problem z MUI_Dtpic

@kiero, post #16

Ja nic nie mowilem

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem