[#31] Re: No i na mnie przyszla pora...

@smith, post #29

Jeśli mówimy ogólnie, to wyróżnijmy różne dziedziny zastosowań - programuje się kompy, procki sygnałowe... Trzeba mieć szeroki światopogląd :P

[#32] Re: No i na mnie przyszla pora...

@MinisterQ, post #30

Jeśli się uczy dopiero to powinien zacząć od sortowania tablicy i operacji na stringach a nie od otwierania okien wiec to ze na przyklad muiowe makra nie do konca są fajne w C++ nie ma tu najmniejszego znaczenia. A jak podstawy opanuje to sobie będzie umiał poradzić z dopisaniem tych type castów które potrzebnych przy wyżej wspomnianych makrach.

[#33] Re: No i na mnie przyszla pora...

@koodlaty, post #31

Tak, trzeba ale programowania się nie zaczyna uczyć od pisania na DSP.

[#34] Re: No i na mnie przyszla pora...

@smith, post #33

Zależy czy się zaczyna od C i assemblera ;)

[#35] Re: No i na mnie przyszla pora...

@koodlaty, post #34

Uważam że lepiej zacząć w C. Zacząć od programowania strukturalnego, a w razie potrzeby programowania obiektowego przejść na C++ lub Jave.
Nauka C++ polega na na zrozumieniu ideii programowania obiektowego, co dla początkującego moze byc trudne. Poza tym mysle ze kompilatory C
są szybsze od kompilatorow C++ (co na Amidze może mieć znaczenie).

Pozdrawiam

[#36] Re: No i na mnie przyszla pora...

@koodlaty, post #28

.Net to nie język a środowisko uruchomieniowe - taki ala system...

[#37] Re: No i na mnie przyszla pora...

@MinisterQ, post #30

Powiec mi waść w czym mu będzie trudniej, bo szafrujesz hasłem bez
poparcia...

[#38] Re: No i na mnie przyszla pora...

@pjk, post #35

Nieno - w sumie to napisałeś taką bzdurę, że na podstawie Twojego sądu
powiedziałbym, że należy zacząć od programowania kart
performowanych... albo widziałem takie fajne deseczki z dziurkami,
które oprogramowywało się łączac dziurki kabelkami, a nastepnie
wkładałeś takie coś do komputera. żeby było łatwiej deseczki były
kolorowe...

[#39] Re: No i na mnie przyszla pora...

@Kaczus, post #38

e tam... przede wszystkim komputer trzeba zbudować samemu, i to z lamp, a nie jakiś tam tranzystorków... potem można zacząć myśleć o programowaniu.
wiadomo że lepiej nauczyć się C++, zwłaszcza gdy piszemy coś większego, ale jak chcemy napisać jakieś maleństwo pod AmigaOS z prostym GUI to chyba nie warto. mnóstwo jest przykładów do studiowania, "ANSI C" jest chyba najprzystępniejszą książką o programowaniu, a na obiekty przyjdzie czas :)
[#40] Re: No i na mnie przyszla pora...

@Andrzej Drozd, post #1

To tak przy okazji, co polecacie jako żródło wiedzy już stricte o programowaniu na Ami? No bo RKM i SDK do MOSa to chyba nie wszystko co warto przeczytać/zobaczyć? Co prawda mogę sobie wygooglać parę linków, ale nie wiem co jest merytorycznie "właściwe"(już nie chodzi o merytoryczne błędy, ale n.p.: o tzw. "właściwe" metody programowania pod Amisystemy ;) )...
Co do MUI to wystarczy sięgnąć po kurs Krashana na PPA, ale co z resztą? Można jakieś linki prosić?

[#41] Re: No i na mnie przyszla pora...

@wali7, post #39

wali7 napisał(a):

> e tam... przede wszystkim komputer trzeba zbudować samemu, i to
> z lamp, a nie jakiś tam tranzystorków... potem można zacząć
> myśleć o programowaniu.
Eee tam, zacząć trzeba od maszyn Babbege'a, potem można przejść przez konstrukcje mechaniczno-elektroniczne, a dopiero potem się pchać w Lampy...
A tak w ogóle, to Stonehenge rulez!!!
[#42] Re: No i na mnie przyszla pora...

@wali7, post #39

Tyle, że wiedzę z przykładami w C możesz wykorzystać w C++, nazwa C++
nie jest przypadkowa i nie przez przypadek jednym z członów jest C.

[#43] Re: No i na mnie przyszla pora...

@Torn, post #41

tylko żeby programować Stonehenge trzeba dysponować niezłą krzepą ;)
[#44] Re: No i na mnie przyszla pora...

@Torn, post #40

A może ktoś by zrobił jakiś kurs w TAPL?

[#45] Re: No i na mnie przyszla pora...

@koodlaty, post #44

Może... Ale z drugiej strony, to wolałbym żeby developerzy zamiast zajmować się pisaniem kursu, to zajeli się pisaniem programów...
Materiałów jest z resztą dość sporo w necie, trzeba tylko się na któreś zdecydować... Pytanie tylko na które ;)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem