[#1]
Style CSS - browser (KickCSS)
Witam, wiem, że to nie jest rozwiązanie dobre, ale zamierzam napisać pod Blitz2 prostą przeglądarkę, która będzie sobie radziła ze stylami. Po prostu wiem jak pod Blitzem odczytać zawartość strony prosto z www, więc takie coś muszę napisać ze względu na własne potrzeby także - póki nie ma innej alternatywy na Amigę.
Pytanie więc następujące: czy ktoś wie jak wygląda struktura czcionek pecetowych, jak np: Verdana? Chodzi o to, że jeżeli nie będę mógł tych czcionek rozgryźć to zastosuję obrazki graficzne wszystkich znaków ASCII a wolałbym jednak, by program sam wiedział jak te czcionki używać tak, by można było wrzucać dowolne Tahomy, Times i tak dalej.
Taka przeglądarka z CSS jest mi potrzebna dla własnych potrzeb a propos budowania stron www, ale chciałbym też, by i komuś się przydała, myślę tu więc o umieszczeniu tego na Aminecie, jeżeli projekt ten mi wypali. Oczywiście lepszy byłby tu C, ale nie wiem jak pod nim grafiki w oknach umieszczać, etc. skazany jestem na Blitz, który sobie cenię, ale wiem, że nie każdemu może działać.
Nazwa robocza przeglądarki to KickCSS :). Będzie obsługiwała na razie tabelki, może też formularze, javascript na razie odpada bo to proste do implementacji, ale dużo roboty z inkludowaniem tego. Zresztą prędkość programu może być niewielkazadawalająca. Z grafiką zobaczę jeszcze bo nie mam pojęcia jak odczytywać jpeg, png ale przynajmniej jeżeli dałoby się wziąć z pliku jego szerokość i wysokość i wyświetlić miejsce zajęte przez grafikę to byłoby już ok, bo generalnie chodzi mi na razie o rozmieszczenie tekstu na stronie i brakujące w amigowych przeglądarkach justowanie.
Nie zależy mi tu - słowem wyjaśnienia - o napisanie przeglądarki alternatywnej dla np. IBrowse oczywiście ;). To już poważna sprawa by była, a pod Blitz2 nie ma na to szans większych. Zależy mi głównie na stylach, wiem, że mogę to zrobić więc kwestia tych czcionek to zagadka mała dla mnie.
Pozdrawiam