[#1] Style CSS - browser (KickCSS)
Witam, wiem, że to nie jest rozwiązanie dobre, ale zamierzam napisać pod Blitz2 prostą przeglądarkę, która będzie sobie radziła ze stylami. Po prostu wiem jak pod Blitzem odczytać zawartość strony prosto z www, więc takie coś muszę napisać ze względu na własne potrzeby także - póki nie ma innej alternatywy na Amigę.

Pytanie więc następujące: czy ktoś wie jak wygląda struktura czcionek pecetowych, jak np: Verdana? Chodzi o to, że jeżeli nie będę mógł tych czcionek rozgryźć to zastosuję obrazki graficzne wszystkich znaków ASCII a wolałbym jednak, by program sam wiedział jak te czcionki używać tak, by można było wrzucać dowolne Tahomy, Times i tak dalej.

Taka przeglądarka z CSS jest mi potrzebna dla własnych potrzeb a propos budowania stron www, ale chciałbym też, by i komuś się przydała, myślę tu więc o umieszczeniu tego na Aminecie, jeżeli projekt ten mi wypali. Oczywiście lepszy byłby tu C, ale nie wiem jak pod nim grafiki w oknach umieszczać, etc. skazany jestem na Blitz, który sobie cenię, ale wiem, że nie każdemu może działać.

Nazwa robocza przeglądarki to KickCSS :). Będzie obsługiwała na razie tabelki, może też formularze, javascript na razie odpada bo to proste do implementacji, ale dużo roboty z inkludowaniem tego. Zresztą prędkość programu może być niewielkazadawalająca. Z grafiką zobaczę jeszcze bo nie mam pojęcia jak odczytywać jpeg, png ale przynajmniej jeżeli dałoby się wziąć z pliku jego szerokość i wysokość i wyświetlić miejsce zajęte przez grafikę to byłoby już ok, bo generalnie chodzi mi na razie o rozmieszczenie tekstu na stronie i brakujące w amigowych przeglądarkach justowanie.

Nie zależy mi tu - słowem wyjaśnienia - o napisanie przeglądarki alternatywnej dla np. IBrowse oczywiście ;). To już poważna sprawa by była, a pod Blitz2 nie ma na to szans większych. Zależy mi głównie na stylach, wiem, że mogę to zrobić więc kwestia tych czcionek to zagadka mała dla mnie.

Pozdrawiam

[#2] Re: Style CSS - browser (KickCSS)

@BagoZonde, post #1

"Pytanie więc następujące: czy ktoś wie jak wygląda struktura czcionek pecetowych"

nikt o zdrowych zmyslach nie obsluguje tych czcionek poprzez pisanie wlasnych funkcji, tylko uzywa biblioteki freetype2, ewentualnie ttengine.library lub pod nowymi systemami amigowymi diskfont.library ktora umie czytac takie czcionki (ale nie zapewnia wystarczajacej kontroli)
[#3] Re: Style CSS - browser (KickCSS)

@kiero, post #2

Zrobiłem tak - wbrew pozorom roboty było na 3 godziny:

U kumpla zrobiłem sobie snapshota internet explorera z własną stroną, gdzie użyty jest styl czcionki Verdana 10pt. Powycinałem te litery zapisując jako graficzki (ich nazwy to kody ascii oczywiście). Teraz wczytywany zostaje tekst i jest on wyświetlany za pomocą tych graficznych literek. Pod Blitzem2 na mojej 030/50 działa to bardzo szybko, wyświetla zawartość niemalże natychmiastowo.

Oczywiście szerokość pola jest podawana, np: u mnie 285 pikseli, w której tekst ma się zmieścić. Dokonywane jest justowanie.

Wnioski:
Tekst formatowany jest identycznie w porównaniu z tym z internet explorera, nawet każda linia tekstu zaczyna się i kończy identycznym słowem, jedynie szerokość spacji justowanych między słowami jest inna na explorerze, tzn. ich suma jest taka sama, tylko gdzie indziej "wsadzane" jest więcej pikseli odstępu.
Metoda ta jest trochę prymitywna, ale efektywna bardzo skoro działa! Tak więc możliwe, że kilka czcionek właśnie tą metodą możnaby zaimplementować, szerokości liter odczytywane są automatycznie z graficzek więc wystarczy wycinać tylko odpowiednio te znaki czyli 255 znaków dla normal, italic, bold. Underline można zrobić prosto.

Teraz pracuję nad wyświetlaniem tabelek, wbrew pozorom nie jest to takie proste jeżeli nie wszystkie szerokości zostają podane i zawarte są colspany, którę łączą jakieś elementy znajdujące się u góry z elementami np. znajdującymi się gdzieś o wiele poniżej, a po drodze jest jeszcze gąszcz innych zależnosći. Ktoś może wie jak powinien wyglądać taki silnik do odczytywania tabelek? Na razie piszę własny łączący segmenty w grupy, tak by wszystkie szerokości były zależne od siebie nawzajem i cała tabelka dynamicznie się dopasowywała.

Wszyscy chętni do testowania stylu Verdana10pt w tekście mogą wysłać zapytanie na mojego mejla, a na pewno odeślę ten "laboratoryjny" programik.

[#4] Re: Style CSS - browser (KickCSS)

@BagoZonde, post #3

wbrew pozorom nie jest to takie proste

To jest chyba najlepszym mottem Twojego projektu :).

[#5] Re: Style CSS - browser (KickCSS)

@marcik, post #4

@marcik

>? :)

no nie jest to proste, ale nie ma rzeczy niemożliwych :)

W końcu napisałem sobie przecież właśnie browser do składania tekstu do pisemka diamenta princessa, które redaguję więc staram sobie poradzić bez peceta :).

No to teraz za tabelki się zabieram, tr td td td td td td itd...

[#6] Re: Style CSS - browser (KickCSS)

@BagoZonde, post #5

A ty Barti jak zwykle normalnie powalasz mnie na kolana! :) Normalnie szok. To się nazywa amigowanie rulezowanie :D OK
Nie zazdroszczę ci tego wycinania literek, bo dla każdej czcinki musisz wyciąć przecież co najmniej 6 zestawów różnej wielkości, a oprócz underline dochodzi jeszcze pofrubienie i italic, nie mówiąc o kolorkach.... uffff...

Widzę, że nieźle ci dopiekł ten brak justify w IBrowsie. Oj już chyba długo nie daje ci to spać. :D

A teraz zdradzę tajemnicę, o której mosowce niewiele mówią! :)
Na MOSie w przeglądarkach nie działa wcale italic, a zmiana wielkości czcionek spisuje się bardzo kiepsko, więc jak widzisz Barti, masz teraz i tak o niebo lepszego IBrowsa niż ja. :D

[#7] Re: Style CSS - browser (KickCSS)

@R-Tea, post #6

A teraz zdradzę tajemnicę, o której mosowce niewiele mówią!
Na MOSie w przeglądarkach nie działa wcale italic, a zmiana wielkości czcionek spisuje się bardzo kiepsko, więc jak widzisz Barti, masz teraz i tak o niebo lepszego IBrowsa niż ja.

To żadna tajemnica, na forum też się to przewijało, na ircu, etc. Kursywa działa z czcionkami bitmapowymi, nie działa z TrueType (których i tak nie polecam np. do WWW bo mają kiepski antialiasing na mosie).
Co do zmiany wielkości czcionek to nie wiem dokładnie o co chodzi, takie czcionki jakie wygenerowałem działają.

[#8] Re: Style CSS - browser (KickCSS)

@grxmrx, post #7

oj, do tej tajemnicy to miałem puścić "wink" :D
Jasne że wiem, że to nie jest tajemnica.

Ale, że skalowanie czcionek działa ok, to nie wiedziałem. Pokopię jeszcze na forum. Widocznie mam źle wygenerowane czcionki.
[#9] Re: Style CSS - browser (KickCSS)

@BagoZonde, post #1

Zajrzyj do specyfikacji CSS, tam jest wszystko ladnie wyjasnione, co i jak ma sie wyswietlac, ale podejrzewam, ze to wszystko cie jednak przerosnie... CSS dla jednej osoby, to stanowczo za duzo. Jest to ogromny jezyk skryptowy dla WWW/DTP, a nie tylko text-align justify;

btw: Wlasciwie dalej nie wiem po co ci to?

[#10] Re: Style CSS - browser (KickCSS)

@_arti, post #9

Hehe, R-Tea, chodziło mi to po głowie już od kilku miechów bo jak składałem teksty do pierwszego numeru princessy to co chwilę albo prosiłem kumpla o snapshoty z peceta albo sam chodziłem po ludziach żeby obczaić ile tekstu do kolumny na stronę wrzucić (takie www-DTP :)). Teraz mogę to sprawdzić w kilka sekund :). Zresztą bardzo mnie kręci pisanie takiego projektu, lubię sobie takie wyzwania "stwarzać" :) to taka programistyczna żyłka.

No zobaczymy R-Tea co z tymi Twoimi ustawieniami w IBrowse, oby działało oks.

pozdrawiam!!

[#11] Re: Style CSS - browser (KickCSS)

@grxmrx, post #7

TrueType (których i tak nie polecam np. do WWW bo mają kiepski antialiasing na mosie)

A mi się właśnie bardzo podoba ten antialias. Serio. :) Tylko jeden warunek - podoba mi się jeżeli literki są ciemniejsze niż tło. Nie wiem dlaczego to ma znaczenie ale według mnie ma. :) Ponadto od jakiegoś czasu podczas np. pisania tekstu maila fonty w edytowanej linijce nie pogrubiają się (to była chyba wina nakładania się pixeli antialiasu). To się zmieniło już dosyć dawno ale nie wiem dokładnie kiedy i tym bardziej dlaczego. :)
Italic rzeczywiście nie działa ale do antialiasu bym się nie czepiał - zwłaszcza przy ciemnych literkach na jasnym tle. Według mnie jest zupełnie bez zarzutu. Miałbym kilka zarzutów do tego jak wyświetla czcionki np. windowsowa Opera 9 (dziwnie zmieniające się odstępy między liniami przy powiekaszaniu strony, gubienie ostatniego pixela litery g, kaszanienie niektorych linii tekstu przy używaniu rolki myszy). Ja naprawdę nie zauważyłem problemów ze skalowaniem czy antialiasem fontów w IBrowse. Nawet niedawno zwróciłem uwagę na to, że bardzo mi się podoba te fonty w IBrowse na jakiejś stronie z białym tłem i coś się musiało zmienić, bo kiedyś nie było za dobrze. Nie wiem - może to po którejś aktualizacji MOSa...

[#12] Re: Style CSS - browser (KickCSS)

@R-Tea, post #6

Niestety diskfont mosowe jest skopane do konca.... Jak ktos pisze program, to polecam uzyc ttengine po prostu, dziala na wiekszosci amigowych systemow.

[#13] Re: Style CSS - browser (KickCSS)

@Kaczus, post #12

Nie mam żadnego doświadczenia więc... jak należy się pobawić z ttengine, żeby wyświetlał czcionki takie jak Verdana, New Times Roman, Tahoma, etc.?

[#14] Re: Style CSS - browser (KickCSS)

@BagoZonde, post #13

Zaczynam już to powoli kumać :). W TTEngine są fajne examples, to spróbuję przy okazji podszkolić się w C co do wyświetlania grafiki w oknach, ta biblioteka jest super :). Muszę tylko zdobyć ttf'y wszystkich fontów a biblioteka zrobi to za mnie :).

[#15] Re: Style CSS - browser (KickCSS)

@BagoZonde, post #14

Dokladnie... Problem kodowania tez masz z glowy...

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem