[#1] PLC i Amiga :)
Witam,

Tak z ciekawości chciałem zapytać, czy ktoś z was, kiedyś używał Amigi w jakiejś aplikacji związanej z PLC, lub czymkolwiek związanym z przemysłem (jakiś falowniczek, jakieś coś, cokolwiek :D)... Bo tak ostatnio sobie myślałem, że w sumie mógłbym coś zrobić, tylko pytanie jest zasadnicze, i stałe? Po co, skoro nikt by z tego nie skorzystał... a w sumie moją energię lepiej włożyć w coś innego.. Bo na dobrą sprawę, nikt w fabryce kanapki nie postawi... Ale, nie o tym, nie o tym, pytanie postawione, ciekawym odpowiedzi... :)

ps. wrócę pewnie dopiero w niedzielę wieczorem, więc do ew. odpowiedzi ustosunkuję się ofkros po powrocie...

ps2. w razie 'wu', czy ktoś mógłby choćby jakimś screenem/zdjęciem udokumentować taką aplikację... byłbym w niebo wzięty :]

Ostatnia modyfikacja: 28.07.06 00:09
[#2] Re: PLC i Amiga :)

@baderman, post #1

Chodzi o programowanie układów scalonych?
[#3] Re: PLC i Amiga :)

@R-Tea, post #2

Nie. Chodzi o sterowniki przemyslowe typu Siemens S7 lub Fanuc (czy jak sie to pisze)
[#4] Re: PLC i Amiga :)

@Phibrizzo, post #3

Tak, np. Mitsubishi, Siemens, AllenBradley, GE Fanuc, Schneider-Electric czy cokolwiek innego, Ciekawym po prostu :)

w sumie mój obecny projekt nadałby sie do wykorzystania z Amigą, ale kto postawi w cięzkich warunkach kanapkę ?:> :P

chyba tylko Pegaz, musze z szefem pogadać ;)

Myślę, że stabilność gołego MOS'a jest większa niż stabilność winzgrozy ;)...

tzn, wiem, ze to jest abstrakcja, i nikomu się w to nie będzie chciało bawić, bo wkleja się gdzieś w maszynie/sterowni ipc'eta z odpowiednio wysokim ip (nie mylić z adresem ip ;) ), i nikt się tym nie martwi, ale fajnie było by znaleźc taki rynek zbytu dla Amigopodobnych systemów... może effika ? :> Kurde, chciałbym móc to spleść ze sobą, może kiejś się uda :)

[#5] Re: PLC i Amiga :)

@baderman, post #4

Chcąc to zrobić problemów będzie co najmniej kilka..
A sprzęt jest najmniejszym z nich... Oprócz edytora czy kompilatora
dochodzi jeszcze kwestia sterowników do konwerterów a i większość protokołów
nie jest dostępna publicznie (nie licząc modbusa czy kilku innych pomniejszych wynalazków)
Więc - raczej wątpię w celowosć takiego przedsięwzięcia.
Ze swojeko poletka powie,, iż ciężko klientowi sprzedać cokolwiek co nie jest SCADĄ pod windę (np. QNX)
a co dopiero inna platforma sprzętowa...

[#6] Re: PLC i Amiga :)

@MaaG^dA, post #5

tiaa, nie musisz mi mówić, co nieco o tym wiem, ale jeżeli robisz pewne autorskie rzeczy, choć nadal oparte o PLCki znanej firmy (bez autoreklamy ;) ) masz pewne pole do popisu (brrrr :) ), w każdym razie, mam ew. możliwośc wciśnięcia czegoś Amigowego do mojej najnowszej aplikacji, i byłem Ciekaw, czy ktoś już coś takiego robił... a oprócz tego, to mam parę ciekawych alg. regulacji napisanych w c i cpp, a tutaj, już Ami się nada :).. Pisząc Ami w zasadzie mam na myśli jedynie pegaza, bo kanapka w warunkach przemysłowych to mogła by jedynie komuś krzywdę zrobić, a A1 nie dość że w cenie ipc, to jeszcze niedostępna, no i zabugowana :P.

w sumie, wiem, że to wątpliwe, chociaż...

a pomijając filozofie, i wracając do Twojego komentarza: program na plc'ka napisany pod windą, a mnie chodzi o aplikację z pogranicza HMI, sęk w tym, że potrzeba kompa a nie panelu ze względu na specyficzny protokół (do którego mam dokumentację, więc problem odpada).

ps. czyżbyś też pracował w najlepszym zawodzie świata? ;)

[#7] Re: PLC i Amiga :)

@baderman, post #6

ps. czyżbyś też pracował w najlepszym zawodzie świata?

MaaG to znany w Tarnowie (nie tym opolskim) i okolicy informatyk przemysłowy :D
http://www.controlprocess.pl/cp_pip/pip_main.html
[#8] Re: PLC i Amiga :)

@R-Tea, post #7

Znay/nieznany.. to raczej nie ma nic do rzeczy..
Pewnie, że miłoby było pochwalić się działającym pegazem w takim środowisku... ale pragmatyzm oraz pewne doświadczenie w tej branży raczej nie napawają mnie zbyt optymistycznie co do pozytywnego rozwiązanie tego zagadnienia.
Ale gdyby i jakby co.. chętnie służę pomocą..

[#9] Re: PLC i Amiga :)

@MaaG^dA, post #8

zgodzę się, jeżeli chodzi o pomoc, to radzę sobie, ale dzięki ;)

co do stwierdzenia R-Tea: "informatyk przemysłowy", rozumiem że jednak automatyk, nie "informatyk" ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem