[#1] przerwanie RTC w pececie (uC/OS II)
Witam wszystkich

Kolejna radosna sprawa, tym razem dotyczy moich znajomych, którzy mają zasadniczy problem. Otóż potrzebują oni pomocy przy obsłudze przerwania z RTC w pececie, a całość programu ma śmigać pod systemem czasu rzeczywistego (more or less :D) uC/OS II. Tak to wygląda ogólnie, a szczególnie wygląda to mniej więcej tak:
outp(0x70, 0x0A);
aaa = (INT8U)inp(0x71);
while (aaa & 0x80) aaa = (INT8U)inp(0x71);
aaa |= 0x0F;
outp(0x71, aaa);

outp(0x70, 0x0B);
aaa = (INT8U)inp(0x71) | 0xC0;
outp(0x71, aaa);

OS_ENTER_CRITICAL();

PC_VectSet(0x08, OSTickISR);                           /* Install uC/OS-II's clock tick ISR        */
PC_SetTickRate(OS_TICKS_PER_SEC);                      /* Reprogram tick rate                      */
OS_EXIT_CRITICAL();

To jest jeszcze na 8254, a chodzi o to żeby było na przerwaniu rtc

Pytanie, czy przerwanie rtc to 0x09, i jeżeli tak, to dlaczego mimo ustawienia parametru częstotliwości - całość nie hula.

Jeżeli ktoś już robił coś takiego, lub chciałby się na gwałt z tym zmierzyć to zapraszam. Czas goni, jeśli w grę wchodzi kasa, to też jest to jak najbardziej akceptowalne. Dzięki wszystkim za ew. pomoc.

Wiem że problem wyjaśniłem nieco chaotycznie, ale podobnie wyjaśnili mi to i oni. Mam przykładowy progs, całość kompilowana pod Borlandem 4.5, do tego nagranie tego co pan doktor próbował przekazać odnośnie problem, wszystko wystawię gdzieś w necie jak tylko ktoś stwierdzi, ze ma ochotę w to zerknąć. Dzięxy z góry.

[#2] Re: przerwanie RTC w pececie (uC/OS II)

@baderman, post #1

albo nie ma wogole dostepu, albo dostepu w tym trybie bezposrednio do
sprzetu, calosc jest emulowana. Jakbys odpalil pod dosem (bootujac z
dosa, nie z windowsa) to pewnie by dzialalo...

Ostatnia modyfikacja: 21.09.06 21:13
[#3] Re: przerwanie RTC w pececie (uC/OS II)

@Kaczus, post #2

A myślisz że pod qemu albo dosboxem poszłoby?

[#4] Re: przerwanie RTC w pececie (uC/OS II)

@baderman, post #3

No wlasnie obawiam sie ze niekoniecznie, ale mozesz sprobowac...
Swojego czasu na zaliczenie pisalismy cos podobnego - to byly czasy,
gdy W 95 wchodzil, byl wlasnie juz ten problem.... Pod Dosem chodzilo
spoko. Pod emulatorem na amidze tez :))

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem