[#1] [MUI] grupy - problem
Napotkałam na zaskakujący mnie problem z grupami w MUI. Zaskakujący, bo wg mnie powinno to działać, a nie chce.
Tu jest źródełko w C: klik
Gotowe do kompilacji jakby ktoś chciał. Komentarze są w stylu C++, więc w przypadku VBCC trzeba zastosować przełącznik -+. Nie wiem jak w innych kompilatorach.
Już wyjaśniam o co chodzi. Miałem HGroup jako główną grupę okna, która grupowała kilka innych grup. Chciałem dodać TextGadget poniżej tej HGroup, a żeby to zrobić musiałem ją zdegradować do roli podgrupy i ująć ją razem z tym TextGadgetem do nowej, narzędnej VGroup. Tak zrobiłem i okazało się, że VBCC tego nie trawi. Wskazuje mi linię z "End;", czyli linię kończącą definicję GUI i daje komunikat "invalid types for assignment".
A najdziwniejsze jest to, że gdy zmienię tę grupę (grupę główną okna) z VGroup na HGroup to kompilacja przechodzi bez zająknięcia, ale po odpaleniu programu okno jest PUSTE. Niz nie zwisa. Program można normalnie wyłączyć.
Macie jakieś pomysły?
[#2] Re: [MUI] grupy - problem

@R-Tea, post #1

jezeli chcesz uzyc tej zakomentowanej vgroup, to przed hgroup nizej musisz dac child.

...

widze tutaj tez inny problem. np to:

Child, BalanceObject, MUIA_ObjectID, End,

po tagu MUIA_ObjectID brakuje wartosci, i tylko dzieki temu ze End to dwa zera nie powoduje to problemow.

Ostatnia modyfikacja: 24.09.06 18:32
[#3] Re: [MUI] grupy - problem

@kiero, post #2

@ kiero
jezeli chcesz uzyc tej zakomentowanej vgroup, to przed hgroup nizej musisz dac child.

Dzięki!
Ale głupie przeoczenie, ale sam wpadłbym na to pewnie za tydzie albo jeszcze później.

Child, BalanceObject, MUIA_ObjectID, End,

po tagu MUIA_ObjectID brakuje wartosci, i tylko dzieki temu ze End to dwa zera nie powoduje to problemow.

I była tam wartość. :)
W pośpieszu okraiwania mojego właściwego programu do postaci przykłądu na potrzeby tego zapytania zostawiłem nieopatrznie te atrybuty.
[#4] Re: [MUI] grupy - problem

@R-Tea, post #3

no i jeszcze jedno. podawanie objectid dla balance nie ma sensu bo nie zapamietuja one swojej pozycji. trzeba sobie subklase napisac do tego albo uzyc betterbalance
[#5] Re: [MUI] grupy - problem

@kiero, post #4

Wiem, wiem, wiem :) To były właśnie betterballance przed przeróbką.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem