Dotychczas używałem wiadomości, że mogę rysować (SafeMessage w DBufInfo) w drugi bufor. I to działa dla mnie bez zarzutu oferując wraz z czekaniem za pomocą Coppera na linię 0 pełną 50-klatkową animację.
Sprawdziłem, czy na linii 0 można rysować bez czekania, skoro obraz nie jest wyświetlany, jednak wtedy na górze ekranu widać jak rysujemy.
Można tez czekać na linię 255, wtedy jest OK (trafiamy w wygaszanie pionowe ze zmianą bufora).
Zaletą braku czekania jest to, że mogę teraz rysować w bufor z dowolnego miejsca w programie bez czekania i przesyłania danych do innego miejsca w programie. Czyli jest to spore usprawnienie i uproszczenie.
Ogólnie Copper i asembler jest fajny, ale warto rozważyć ile potrzeba czasu by przygotować grę w różnych językach.
AMOS jest świetny, inne języki mają trudniejszy start jeżeli nie mamy jeszcze wypracowanego szkieletu.
Skoro kolega przygotował Sokobana (jeszcze go nie testowałem) z 50+ planszami to widzę, że kolega nie ma żadnych problemów z systematyczną nauką i pracą.

I pewnie jak zagłębi się w temat, to bez problemu zrozumie zagadnienia związane z Asemblerem.
Mi osobiście praca szła różnie, ale odnotowuję u siebie postęp.
Asembler jest przede wszystkim fajny, bo asemblacja odbywa się w mgnieniu oka, jak mamy zadeklarowane własne stałe.

Najbliżej do tej szybkości jest językowi Amiga E oraz oczywiście AMOSowi i zapewne też Blitz Basicowi (nigdy nie używałem).
Ale żeby otworzyć ekran trzeba przygotować minimalną Copperlistę, co zadaniem trywialnym nie jest. Trzeba znać rejestry DIWSTRT, DIWSTOP, DDFSTRT, DDFSTOP itp.
Mogą tutaj pojawić się niewielkie problemy ze zgodnością OCS/ECS/AGA.
Asembler można traktować jak BASIC, ze zmiennymi o nazwach D0, D1, D2, ... i zamiast PUNKTY += 30 piszemy ADDI.W #30,PUNKTY(A0), jednak sam serdecznie polecam również języki wyższego poziomu oraz nawet system operacyjny, do realizacji celów.
Taki framework (szkielet) w języku C można stworzyć - wbrew praktyce, którą pokazuję przy Magazynie - w kilka dni. I zawierać będzie zarówno otwieranie ekranu, obsługę okienek, joysticka, ładowanie danych z IFF, animację itp.
Myślę, że kolega Teh_KaiN, który taki framework o nazwie ACE (Amiga C Engine) przygotował potwierdzi, że jak to się przygotuje, dalej jest dużo łatwiej.
To takie moje małe przemyślenia i rady. Życzę koledze powodzenia i kolejnych sukcesów, czy to w AMOSie, czy Asemblerze!
Ostatnia aktualizacja: 28.07.2021 00:25:20 przez Hexmage960