[#1] LightWave na Amigę
Witam!
Czy można gdzieś zdobyć program graficzny LW na amigę? Jaki jest numer ostatniej wersji? Jakie są wymagania tego programu? Kupiłem książkę wydawnictwa Helion LW 3d wersja 5.5 i chciałbym pobawić się tym programem na amidze (może starszą wersją), tylko skąd ja "wykopać"? Może można gdzieś kupić? Jeszcze jedno chciałbym kupić Reala 3d jest szansa (drugi obieg?)
Pozdrawiam OK
[#2] Re: LightWave na Amigê

@ender, post #1

ostatni lw jaki widzialem na amidze to byl chyba 5.6
[#3] Re: LightWave na Amigê

@quaint, post #2

Też nie jestem pewny, ale wydaje mi się że ostatnia wersja to była 5.0 dodatkowo oznaczona literami. np. 5.0 r

[#4] Re: LightWave na Amigê

@ender, post #1

Oryginalna wersja programu posiadała specjalny klucz elektroniczny wpinany w port myszki. Co do wymagań to zalecane raczej 68040, chyba że masz sporo czasu... Polecam lekturć archiwalnych MA, były tam kursy obsługi LW.
Mój znajomy projektował kiedyś meble na LW ( na A4000) Za program zapłacił chyba kilka tyś zł.
[#5] Re: LightWave na Amigê

@ender, post #1

http://www.amigis.nl/lightwave.html

http://www.realsoft.com/ firma juz chyba zapomniala o amidze natomiast
na stronie http://www.newtek.com/lightwave/ jest forum gdzie jest dzial dla Amigi ;)

Ostatnia modyfikacja: 20.04.07 12:00
[#6] Re: LightWave na Amigê

@Michal, post #4

Późniejsze wersje LW były uwolnione od tego sprzętowego klucza. Ale 100% pewności nie mam.

[#7] Re: LightWave na Amigê

@Prince, post #6

Prince napisał(a):

> Późniejsze wersje LW były uwolnione od tego sprzętowego klucza.
> Ale 100% pewności nie mam.

To chyba inaczej. Na początku LightWave był dołączany jako oprogramowanie do VideoToastera i nie działał bez tego "dongla" . Później uwolniono go od tego przydużego "klucza sprzętowego", zastąpiono go mniejszym i sprzedawano już oddzielnie - nie trzeba było mieć VT aby korzystać z LW.
[#8] Re: LightWave na Amigê

@Michal, post #4

A czy jest wersja LW na PPC i BVPPC, czy inną kartę graficzna amigi np. Voodoo 3? czytałem, że na Picasso II program działał. sam program znalazłem za 300 euro na jednym z podanych linków jeżeli nie będzie współdziałał z PPC to kicha. A co z realem 3d nie mogę go znaleźć (bez szans?) OK
[#9] Re: LightWave na Amigê

@ender, post #8

Jest jedynie plugin do LW umożliwiający wyświetlanie gotowego wyrenderowanego obrazu na karcie graficznej pod kontrolą CGX. Cała edycja sceny i obiektów nadal odbywa się na AGA chociaż jest możliwe wypromowanie tych ekranów za pomocą ModePro na przykład. Działa to kulawo bo np. podglądu renderowanej sceny nie widać wcale i animacji sceny "druciaki" też. Pluginów na PPC nie ma a szkoda bo w programach tego typu mocy nigdy za dużo.
[#10] Re: LightWave na Amigê

@Sylwester, post #9

No ale to co jest rysowane, jest rysowane odpowiednio szybciej. Brak podglądu (cały czas mówię o karcie BVision) nie przeszkadza, a animacji nie tworzę :)
Ale bardzo szkoda, że zaprzestano rozwoju LW na Amigę. Mielibyśmy takiego pięknego Kraya!

[#11] Re: LightWave na Amigê

@ender, post #8

Można uruchomić Lightwave w wersji dla Maca PPC pod emulatorem iFusion. Trzeba do tego CyberstormaPPC. Nigdy nie sprawdzałem o ile szybciej to działa od wersji dla Amigi 68k, bo ray-tracingu nie umiem i nie lubię. Macową wersję MaxonCinema też się da na iFusionie puścić.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem