[#1] Amiga 1200 + tablet graficzny
Witam!
Czy tablety graficzne PC można używać z amigą ? Jakie konkretnie? Wiem, że powstały kiedyś tablety graficzne dedykowane amidze, ale ich zdobycie to problem. Mam trzy programy PP7.1, DPIV, Real 3D. Który z nich będzie współpracował z tabletami graficznymi?
[#2] Re: Amiga 1200 + tablet graficzny

@ender, post #1

Do A1200 na pewno musi to byc tablet na porcie serial, musisz przejrzec sterowniki do tabletow na aminecie i poszukac jakie one modele obsluguja i moze uda ci sie taki gdzies kupic z drugiej reki :) (jakis stary wacom czy pentagram) ja swego czasu do A1200 kupilem taki bardzo prosty tablet:

http://www.allegro.pl/item197673424_nowy_tablet_genius_easy_pen_od_1zl_nie_przegap_.html

no..chyba ze masz jakas karte USB do a1200 ktora obsluguje stos podejdon, to z posejdonem dzialaja na pewno nowe wacomy i pentragramy.

Co do zastosowania w programach graficznych to nie spodziewalbym sie jakiejs szczegolnej obslugi tego, tablet po prostu bedzie wygodniejsza myszka.
[#3] Re: Amiga 1200 + tablet graficzny

@nelson, post #2

Nie bardzo się na tym znam, ale znalazłem jeszcze coś takiego http://www.allegro.pl/item199921839_genius_easypen_uzywany_stan_bdb_dziala_z_xp.html ten port com, to port myszy?
[#4] Re: Amiga 1200 + tablet graficzny

@nelson, post #2

Jak sprawdzić na aminecie, czy tablet wskazany przez Ciebie będzie dobry. Kiepsko u mnie z angielskim.
[#5] Re: Amiga 1200 + tablet graficzny

@ender, post #3

w amidze port com to ten ktory jest podpisany serial (w pc port com generalnie jest taki jak ten od myszki w amidze), mozna podlaczyc przelotke z duzego coma na maly (lub na odwrot) z tym ze nie wiem jak takie cos dziala ze sprzetem na amidze.

[#6] Re: Amiga 1200 + tablet graficzny

@ender, post #3

serial, port szeregowy, com czy rs 232 to to samo.

byly dwie wersje tych portow rozniace sie wielkoscia, duze i male.
Amiga ma duzy port szeregowy, a w pecetach przewaznie uzywalo sie do takich celow malych portow (do myszek czy tabletow)

do tego tabletu EasyPen oryginalnie byla dodawana przelotka z malego portu serial na duzy.

co do sterownikow to... łatwo mogłes to sam sprawdzic...ale niech bedzie ;)

http://aminet.net/search?query=tablet+driver

wystarczy ze przejrzysz pliki readme od tych sterownikow to zobaczysz jakie obsluguja modele. ale kupienie dokladnie takich modeli graniczy w tej chwili juz z cudem. Ja kupilem tego EasyPena na czuja i zdaje sie ze byl kompatybilny z CalCommem.

Ale to jest naprawde bardzo prosty tablet, maly i nie obsluguje nacisku. Jezeli ci sie spieszy albo ci wystarczy to kup taki, jezeli nie.. to moze z czasem trafisz na starego Wacoma gdzies.
[#7] Re: Amiga 1200 + tablet graficzny

@nelson, post #6

Jeżeli przygotuję rysunek, szkic na papierze do drukarki, to czy jak położę na tablet i będę poprawiał kontury to "przeniosę" rysunek do komputera, czy z powodu braku "tego nacisku" tablet w takiej sytuacji nie zadziała?
[#8] Re: Amiga 1200 + tablet graficzny

@ender, post #7

mialem na mysli to, ze wspolczesne tablety obsluguje rozne poziomy nacisku (o ile obsluguje to sterownik czy program graficzny) . Czyli w praktyce jezeli przycisniesz lekko to narysujesz cienka linia, a jezeli mocno gruba :) podobnie jak zwykłym ołówkiem.

Ostatnia modyfikacja: 31.05.07 21:23
[#9] Re: Amiga 1200 + tablet graficzny

@nelson, post #8

Na Allegro pojawił sie Taki wacom na mój gust powinien pasować, ale możesz ocenić? http://www.allegro.pl/item201447878_wacom_graphire_serial_bcm].html.

Czego ty używasz?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem