[#1] analiza kodu, czyli do czego ThisTask z execbase jest
Interesuje mnie co oznacza poniższy kod

move.l 4.w,a6
move.l ($114,a6),a0
move.l #$ffffffff,($b8,a0)

Jak dobrze rozumie $114 to ThisTask, pointer do tasku. I teraz zasadnicze pytanie co to jest $b8 i gdzie tego szukac ( czy to jest struktura process i jeśli jest tak, to $b8 to pr_WindowError ( ale o co chodzi to nie wiem ) )
. Jesli ktoś cokolwiek wie o tym to niech mi wyjasni albo wskaże gdzie szukać odpowiedzi ( może w jakiejś kniżce ? )

pozdrawiam

[#2] Re: analiza kodu, czyli do czego ThisTask z execbase jest

@asman, post #1

na 99.9% jest to struktura Process a nie Task. Nie widze tam pr_WindowError a nie chce mi sie liczyc wiec pozgaduje i zaloze, ze chodzi o pr_WindowPtr. Jezeli wpiszesz tam -1 co robi wlasnie ten kawalek kodu to wylaczysz pokazywanie requesterow dos-u takich jak 'Insert volume foobar: into any drive' przy probie odwolania sie do foobar: przez dany proces.

[#3] Re: analiza kodu, czyli do czego ThisTask z execbase jest

@kiero, post #2

Dzięki,

to chyba będzie o to chodziło ( oczywiscie nie tam zadnego pr_WindowError tylko pr_WindowPtr - se tego errora dopisałem z komentarza przy poprawnym pr :) )

Pomijając już moje pytanie i odchdząc od tematu, zawsze się musze zastanawiać jak jest pointer na Taska, gdzie to tałatajstwo siedzi i dziwnym trafem trafiam do katalogu dos i pliku dosextens.i ( klepie z mózgu to nazwa pliku może nie mieć tylu znaków co trza )

Z ciekawostek powiem, że kod pochodzi z 1993 roku z pewnej gry ( co mnie troche zdziwiło - podejrzewam że jeszcze wiele rzeczy mnie tam zdziwi )

Pozdrawiam

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem