[#1] Copper + AGA
Witam!

Wiem ze to pytanie moze wydac sie dosyc glupie, ale...czy jest mozliwosc w miare bezproblemowej obslugi coppera w assemblerze na A1200 ? Pytam bo jestem w trakcie fascynujacej (serio! :)) lektury kursu Assemblera dla poczatkujacych i przy wszelkiego rodzaju operacjach na copperze, moja Amiga zachowuje sie tak jakby miala zaraz zwymiotowac ;) Np. program wyswietlajacy biala kreske na ekranie, uruchamia sie bezproblemowo na malej A600, a na A1200 swiruje (nawet z wylaczona AGA i bez sekwencji starowej). Program wyglada tak:
Start:
 move.l   #copper_list,$dff080

move.w   #0,$dff088

wait_mouse_button:
 btst.b   #6,$bfe001
 bne      wait_mouse_button
 rts

copper_list:
 dc.l $01000000
 dc.l $01800000
 dc.l $4001fffe
 dc.l $01800fff
 dc.l $4101fffe
 dc.l $01800000
 dc.l $fffffffe

...pojawiaja sie jakies migajace szachownice na ekranie i w ogole totalna sieczka. Byc moze to moj brak doswiadczenia w assemblerze, zly kompilator (uzywam AsmPro z aminetu) lub bledy w kodzie. Mam jednak cicha nadzieje ze z poziomu rozbudowanej Amigi mozna jeszcze pisac old-schoolowe programy w assemblerze.

Jesli mialby ktos sposob na to jak ujarzmic coppera to prosze o podopowiedzi.

Dzieki i pozdrawiam
[#2] Re: Copper + AGA

@MarX, post #1

Wypadało by jeszcze zatrzymać działanie systemu (przynajmniej Forbid()em), zachować ptr do starej copperlisty i po wyjściu z programu przywrócić ją. Możliwe, że brak tego powoduje właśnie Twoje problemy. Jak to zrobić opisane jest w książce z tego, co pamiętam.
[#3] Re: Copper + AGA

@MarX, post #1

Copperlistę należy umieścić w pamięci CHIP. Aby to uczynić (w programie Asm-One) trzeba poprzedzić etykietę copper_list następującą dyrektywą:
[b] section copper, data_c[/b]
, gdzie to tabulator.
data_c określa dane w pamięci CHIP. Mam nadzieję, że to pomoże.

[#4] Re: Copper + AGA

@Minniat, post #3

Serdeczne dzieki, o to wlasnie chodzilo! Umieszczenie copperlisty w CHIPie, powoduje ze program uruchamia sie juz bezproblemowo, ale... tylko w trybie OCS (z wyłączoną AGĄ), bądź też przy pomocy killaga. Ogólnie to i tak dobrze, ale czy jest szansa żeby taki prosty program uruchamiał się jednak z "żyjącą" AGĄ ?

Pozdrawiam!

<--- Aktualizacja --->

Juz wiem co jest... Aby programy sie dobrze odpalaly trzeba oprocz wprowadzenia frazy Section Copper,Data_C, uruchomic Amige w starych trybach graficzych. Ja uruchamialem Workbencha pod trybami Picasso96, liczac na to ze obraz zostanie wygenerowany i przechwycony przez scandoubler. Widocznie sterowniki Picasso takich zabawa nie toleruja. A wiec wszystko juz jasne. DzieX za pomoc!

Ostatnia modyfikacja: 20.07.07 14:42
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem