[#1] szukam grafika 2 d
szukam grafike 2d w miare solidnego,ktoremy bedzie sie chcialo zrobic grafike do gry ktora zamierzam napisac w amosie legion 2.chetnych prosze o kontakt.
[#2] Re: szukam grafika 2 d

@SzaryWilk, post #1

To najpierw zrób ten kod.

Kolejny, który zabiera się za robotę od d.... drugiej strony. Już był na forum wątek na ten temat.

[#3] Re: szukam grafika 2 d

@mailman, post #2

Z grafikami to naprawde ciezka sprawa...
Malo jest bardzo utalentowanych a ci ktorzy juz sa, raczej za darmo nic nie zrobia.

Ja bym sprobowal na http://www.pix.art.pl znalezc jakiegos pracowitego amatora.
[#4] Re: szukam grafika 2 d

@SzaryWilk, post #1

Ja sie zglaszam. Zawsze chcialem zrobic grafike do RTSa. Moje wymagania - Amiga z PPaintem i $1500/msc. Moze byc?

[#5] Re: szukam grafika 2 d

@_arti, post #4

rts ? legion to chyba rpg ;) a tak powaznie to szukam czlowieka ktoremu sie chce ale z przyjemnosci a nie dla kasy ;).
[#6] Re: szukam grafika 2 d

@SzaryWilk, post #5

No to napisz coś więcej o swoim projekcie. A nuż kogoś przekonasz?
[#7] Re: szukam grafika 2 d

@recedent, post #6

chce napisac kontynulacje legionu,oczywiscie w amosie,szukam osoby ktora zajmie sie strona graficzna tego projektu gdyz ja jestem z grafiki noga,moim zamiarem jest polaczenie 2 gier legiony i moonstone.Jesli chodzi o zarys gry to chce zwiekszyc pole dzialania gracza,umozliwic budowanie wiosek miast drog i wyeliminowac wiekszosc uciazliwych dla gracza rzeczy w grze.
[#8] Re: szukam grafika 2 d

@SzaryWilk, post #7

A Ty znasz AMOSa czy dopiero zamierzasz sie nauczyc?

[#9] Re: szukam grafika 2 d

@SzaryWilk, post #7

OOO bo ci uwierzć znowu sić zaczyna jakaś ..... No dobra to napisz kilka linijek i pokaż co potrafisz np: leci sobie piłka i nagle wcieło ciążenie jak sić piłka zachowa w 16 kolorach wystarczy jak to wykonasz i pokażesz to ci .... Tylko proszć nie animacjć liczonko w czasie rzeczywistym.
[#10] Re: szukam grafika 2 d

@Dziadziomiecio, post #9

Ta w czasie rzeczywistym i pewnie jeszcze wszystko w 3d w 24bitach ... kolega chyba pomylil platforme.

Takie rzeczy to tylko w erze.... pecetowej.
[#11] Re: szukam grafika 2 d

@selur, post #10

jakis łoś zrobi grafikę, a tu się okaże, że Wilkowi się odechciało programowania :P

BTW: AMOS? Chyba będą w to grali tylko autorzy gry :P

[#12] Re: szukam grafika 2 d

@SzaryWilk, post #7

Przeczytaj moją odpowiedź w poście drugim. Zrób najpierw główny KOD, później grafikę się dorobi.

[#13] Re: szukam grafika 2 d

@selur, post #10

to chyba ty przeceniasz wymagnia tego zadania. wystarczy kwadrat i prosta symulacja fizyki. nawet na a500 moze spokojnie dzialac. w amosie.

[#14] Re: szukam grafika 2 d

@kiero, post #13

To moze od razu "spin my szescian"? :)))
[#15] Re: szukam grafika 2 d

@Kubal, post #14

w czym w amalu ci to napisac ? he he he.
[#16] Re: szukam grafika 2 d

@SzaryWilk, post #15

w amolu najlepiej....
[#17] Re: szukam grafika 2 d

@Kubal, post #16

a wiesz co to amal ?.
[#18] Re: szukam grafika 2 d

@SzaryWilk, post #17

O ile dobrze pamiętam, to jakieś sześciany są już jako proste przykłady użycia AMOSa (nie pamiętam czy użyto tam AMALa), dołączone w pakiecie AMOS Pro. ;)
[#19] Re: szukam grafika 2 d

@Mario, post #18

SzaryWilku AMAL jest Ci wogóle nie potrzebny do tego zadania :P
Jeśli boing z fizyką to po co jak całe liczenie fizyki musi zrobić AMOS bo AMAL nie umie, a przy sześcianie zwłaszcza "spin" tym bardziej.

Nie chce mi sie dzis nabijać z pomysłów "jak zobacze obrazki to zrobie gre". Mailman słusznie Ci napisał co myśli na temat takiej organizacji projektu.

[#20] Re: szukam grafika 2 d

@Skotos, post #19

Myślę ze ten temat mozna spokojnie zamknąć bowiem i tak skończy sie to jak projekt super gry minniata ok, racja Śpioch
[#21] Re: szukam grafika 2 d

@Kubal, post #20

Mój projekt padł tylko ze względu na skokową animację elementów graficznych (tzw. Gels) Planuję w niedalekiej przyszłości napisanie gry z obiektami o mniejszych rozmiarach - czytaj: szybszą. Szybka animacja to dla mnie rzecz nieodzowna!

[#22] Re: szukam grafika 2 d

@Minniat, post #21

czekamy czekamy :)
[#23] Re: szukam grafika 2 d

@Kubal, post #22

pisz a nie gadaj he he he.
[#24] Re: szukam grafika 2 d

@Minniat, post #21

"Szybka animacja to dla mnie rzecz nieodzowna!"

no jak w tylko 99% przypadkow dobrych gier... pomysł
[#25] Re: szukam grafika 2 d

@Minniat, post #21

Witam,

Przejdź na ciemną stronę moczu: kill OS + PAL/NTSC + ASM ogień piekielny diabeł

Tak na poważnie to zastanów się jak to jest możliwe, że niektóre gry mają mnóstwo obiektów i animacja nie jest skokowa ( mam na myśli A500 i jej możliwości ). Jako przykład podam project-x i agony ( a z pewnością znajdą się jeszcze jakieś pozycje ---> http://www.ppa.pl/forum_ppa/read.php?f=2&i=3755&t=1903#reply_3755 )

Pozdrawiam

[#26] Re: szukam grafika 2 d

@asman, post #25

Naprawdę szybkie gry (takie jak Project-X) to takie, które korzystają tylko lub w większości z hardware (blitter, copper, DMA) , mniej z software (graphics.library itp.). Poradniki do pisania gier zalecają zabawę z rejestrami sprzętowymi jeśli jest taka potrzeba. Moja gra ma działać w multitaskingu i będzie prawdopodobnie korzystać z blittera, który jest kluczem do szybkiej animacji albo będzie korzystać z graphics.library (BltMaskBitMapRastPort() itd.) lub nawet systemowych BOBów.

Od niedawna wznawiam projekt Konflikt i praca idzie nawet szybko, ale żeby nie zapeszać nie powiem teraz nic więcej...

[#27] Re: szukam grafika 2 d

@Minniat, post #26

Pisanie gier to poezja, wiem coś o tym, choć żadnej nie skończyłem, ale z silnikami byłem gdzieniegdzie blisko końcowi bo pisałem - jak ja to nazywam - modułowo (obiektowo), że silnik czyta moduł i wie co zrobić z nim więc trzeba tylko moduły dokładać :). Ale z pisania gier na Amigę zrezygnowałem zaczynając od Amosa, przez BlitzBasic2 a z marnymi efektami na AmigaE kończąc. C ledwie liznąłem i powiedziałem sobie: nieee. Nie potrafię :). Dlatego zacząłem pisać w PHP, wyniki znajdziecie w linku w moim opisiku: chodzi o Ondorr Drakmo :D. Dlaczego tak zrobiłem? Hmm.. względów wiele a tak w ogóle to w AmosPro za wiele kolorów nie wyciągniesz, więc grafik musi ładnie dobierać palety. Prędkość działania.. hmm. nie znam się na tym, mi to średnio wychodziło choć jakieś platformówki zacząłem pisać kiedyś czy skaczącą kulę po platformach, które po uderzeniu niszczą się. Da się z tego Amosa nawet nieźle wycisnąć co nieco, ale jednak jest to problem większy niż przyjemność. A pisanie gier od początku do końca powinno być przyjemne. Może dlatego u mnie PHP i JavaScript :). Jest przyjemnie i można przez sieć pograć łatwo z innymi :). No i działa na każdym sprzęcie :).

Mimo wszystko życzę powodzenia, ja mam taką receptę na pisanie gry: trzeba sobie porobić kilka grafik np. jednostek/miast/etc. takich "super-wypas", żeby czuć sens tego co się pisze, że to "wygląda". A potem do tych kilku grafik napisać silnik i dokładać powoli coraz bogatszą grafę a na końcu jakiś panel i różne cukiereczki.

[#28] Re: szukam grafika 2 d

@SzaryWilk, post #1

Jak idzie pisanie gry ? :P

[#29] Re: szukam grafika 2 d

@SzaryWilk, post #1

Ja moze i bylbym zainteresowany,chociaz po "padzie" mojej Amigi,nie mam swobodnego dostepu do sieci (a jest to raczej niezbedne do briefingow i podsylania projektow).Obecnie pracuje na GIMP'ie,Blenderze i Wing3D. Podaj szczegoly w mailu i pomyslimy. Byle na zapale sie nie skonczylo (juz przez to przechodzilem kilka lat temu w mojej ex-grupie).

Chociaz jeszcze nie skonczona,to zapraszam na strone www.tbs-software.com/snakeartworx

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem