@Minniat,
post #26
Pisanie gier to poezja, wiem coś o tym, choć żadnej nie skończyłem, ale z silnikami byłem gdzieniegdzie blisko końcowi bo pisałem - jak ja to nazywam - modułowo (obiektowo), że silnik czyta moduł i wie co zrobić z nim więc trzeba tylko moduły dokładać :). Ale z pisania gier na Amigę zrezygnowałem zaczynając od Amosa, przez BlitzBasic2 a z marnymi efektami na AmigaE kończąc. C ledwie liznąłem i powiedziałem sobie: nieee. Nie potrafię :). Dlatego zacząłem pisać w PHP, wyniki znajdziecie w linku w moim opisiku: chodzi o Ondorr Drakmo :D. Dlaczego tak zrobiłem? Hmm.. względów wiele a tak w ogóle to w AmosPro za wiele kolorów nie wyciągniesz, więc grafik musi ładnie dobierać palety. Prędkość działania.. hmm. nie znam się na tym, mi to średnio wychodziło choć jakieś platformówki zacząłem pisać kiedyś czy skaczącą kulę po platformach, które po uderzeniu niszczą się. Da się z tego Amosa nawet nieźle wycisnąć co nieco, ale jednak jest to problem większy niż przyjemność. A pisanie gier od początku do końca powinno być przyjemne. Może dlatego u mnie PHP i JavaScript :). Jest przyjemnie i można przez sieć pograć łatwo z innymi :). No i działa na każdym sprzęcie :).
Mimo wszystko życzę powodzenia, ja mam taką receptę na pisanie gry: trzeba sobie porobić kilka grafik np. jednostek/miast/etc. takich "super-wypas", żeby czuć sens tego co się pisze, że to "wygląda". A potem do tych kilku grafik napisać silnik i dokładać powoli coraz bogatszą grafę a na końcu jakiś panel i różne cukiereczki.