[#1] NetDate
Nie wiem czy powstał na Amigę program do odczytu czasu i daty z internetu i ustawienie czasu w systemie na tą datę. Po pobieżnym przeszukaniu nie znalazłem nic, więc napisałem sam. Chciałbym prosić chętnych o przetestowanie i podanie mi konfiguracji, na której programik był uruchomiony.

Najlepiej przestawić sobie zegar z datą, uruchomić netdate z poziomu CLI i sprawdzić, czy rzeczywiście czas jest poprawny.

Oto ten execute, potwierdzam, że to żaden wirus ;) czy trojan:

http://www.princessa.ovh.org/netdate

Oczywiście celem moim będzie umieszczenie tego na Aminecie, jednakże chciałbym wcześniej sprawdzić jak się to zachowuje, gdyż napisane jest w BlitzBasic2.

Programik pobiera datę z serwera, na którym mam własny skrypt napisany w PHP, tak więc w pełnym archiwum dostępny będzie także taki skrypt więc każdy będzie mógł sobie odwoływać się z serwera, na którym ma własne konto. Problem tylko w tym, że wtedy adres dostępu do skryptu zegara musi zostać podany przez użytkownika. Na dzień dzisiejszy można zmienić to poprzez edycję pliku wykonalnego netdate (wystarczy poszukać adresu www.princessa.ovh.org, jest tam pozostawione troche spacji jeżeli inny adres byłby dłuższy). Ale to rozwiązanie niesatysfakcjonujące mnie :). Oczywiście najlepiej dodać argument do CLI, ale niestety znalazłem na Aminecie przykład, który działa (bo jest execute), ale nie mogę go skompilować gdyż Blitz2 nie rozumie komendy PeekS. Nie wiem jak zrobić, by PeekS był zrozumiały dla interpretera.

Pomocy :)!!!!

Aha, dlaczego napisałem "netdate"? Od soboty (25.08.2007) jestem posiadaczem Apollo 040/40, które nie ma niestety przyłączonej baterii z czasem. Mocować i lutować na razie nie mam ochoty, stąd te rozwiązanie. W user-startup dopisałem uruchomienie czasu zaraz za rexxowym uruchomieniem Miami. Działa luxus :).

P.S. programik korzysta z sytemowego date szukając go w C: no i korzysta z formatu: dd-mm-yy hh:mm:ss

Ostatnia modyfikacja: 27.08.07 00:48
[#2] Re: NetDate

@BagoZonde, post #1

Widać, że nie słyszałeś o NTP ;).

[#3] Re: NetDate

@BagoZonde, post #1

[#4] Re: NetDate

@rjack, post #3

Hehe, ale wtopa z mojej strony :). Ale... Ustawienie zegara przez Miami nie działa. Może ten adres podany w artykule jest już nieaktualny.

Ja będę sobie jednak korzystał ze swojego programiku :).

Ostatnia modyfikacja: 27.08.07 10:28
[#5] Re: NetDate

@BagoZonde, post #1

pod MOS na A1200 dziala ;]

pod OS3.9

***Bad args
- use DD-MMM-YY or or yesterday etc. to set date
HH:MM:SS OR HH:MM to set time
C:Date zwróciî kod bîëdu 20

^C:"Date" mam w wersji 37.1

Ostatnia modyfikacja: 27.08.07 21:27
[#6] Re: NetDate

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #5

Fanx.
To dziwne, bo string wrzucany do komendy Date pobierany ze skryptu PHP generuje się tak:

http://www.princessa.ovh.org/netdate.php

tylko bez tych małp (one ułatwiają mi pod Blitzem zidentyfikowanie początku i końca odczytu daty).

Czyli niby format zachowany?

Ja na przykład teraz miałbym:
C:Date 28-Aug-07 00:52:58

Co z tym 3.9 nie tak.. :D

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem