[#1] GoldED/CubicIDE/MorphED i ciag komend
Jak coś piszę w CubicIDE i chcę zobaczyć tego efekt to muszę:

1. nagrać projekt (jeden klik na ikonie),

2. skompilować (jedna opcja w menu),

3. uruchomić program (jeden klik na ikonie).

Operację tę tak często powtarzam, że te trzy ruchy bardzo chętnie bym zamienił na jeden. Przy możliwościach konfiguracyjnych CubicIDE (a takżę GoldED/MorphED) to pestka. Jednak nie do końca...

Zrobiłem sobie taką opcję, która nagrywa projekt, robi "make all" i go uruchamia. No i niby powinno grać. Niestety tylko niby. :) W czym problem? Ano w tym, że jak zaczyna się wykonywać jedna opcja to następna się uruchamia nie po zakończeniu poprzedniej tylko od razu jak tylko może. Efekt tego jest taki, że projekt się nagrywa, kompiluje i uruchamia niemal jednocześnie. W efekcie tego uruchamia się poprzedni plik exe, bo nowy się nie zdąży jeszcze skompilować (to trwa w obecnym stadium rozwoju program ze 2 sekundy). :) Cała sekwencja wygląda tak:

SAVE ALL
SDK MAKE TARGET="" ALIAS="gcc"
SDK RUN ALIAS="gcc"

Co zrobić żeby MAKE zaczęło się wykonywać dopiero wtedy jak SAVE przestanie nagrywać, a RUN się zaczęło jak MAKE zakończy działanie? Jest jakiś sposób na to?

[#2] Re: GoldED/CubicIDE/MorphED i ciag komend

@MDW, post #1

Autor CubicIDE/GoldED/MorphED mi odpisał. Wygląda na to, że nie da się zrobić tak jak chcę.

sorry, make runs asynchronously. The editor can't detect the end of make (at least not without complicated changes). You will have to start the program manually with another click OR change the makefile (run the binary after linking).

No trudno. :)

[#3] Re: GoldED/CubicIDE/MorphED i ciag komend

@MDW, post #2

Napisz krotki programik uruchamiany z goldeda, albo nawet skrypcik.

[#4] Re: GoldED/CubicIDE/MorphED i ciag komend

@Kaczus, post #3

Hmmmm... A jestem w stanie wyczaić w takim skrypcie czy skończył się już proces kompilacji?

[#5] Re: GoldED/CubicIDE/MorphED i ciag komend

@MDW, post #4

Zalezy od skryptu, czesto nie pojdzie dalej, dopóki nie wykona sie poprzednia komenda.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem