[#3]
Re: CPP i statyczne skladowe klasy
@Rafael/ARMO,
post #2
Wielkie dzięki za odpowiedź. Trafiłeś z dziesiątkę. Faktycznie teraz wszystko jest w porządku.
Teraz się nieco wytłumaczę, bo aż wstyd, że taki błąd zrobiłem. :) Ostatnie prawie 3 lata spędziłem przy Javie i trochę C#. Wcześniej tylko ANSI C (czyli zero obiektowości). Takie normalne C++ prawie mnie ominęło. Coś tam napisałem w C++ ale tak się złożyło, że jakoś statycznych składników klas nie używałem. :) Teraz wracając do C/C++ po okresie w Javie i C# już sobie nie wyobrażam pisać nieobiektowo więc czyste ANSI C nie wchodziło w grę. No i od razu zetknąłem się z takim formalnym problemem. :) Muszę powiedzieć, że Java i C# rozleniwiają. Człowiek szybko przyzwyczaja się do wygody. Od C++ trochę wieje archaizmem (od strony składniowej). No ale natywność to natywność. Tego jak na razie nic nie przebija. :)
Przyznam się jeszcze do czegoś. Na codzień zerkam do SymfoniiC++. Byłem przekonany, że w przykładach w tej książce zmienne statyczne nie są jeszcze raz deklarowane poza klasą. Już nawet to pisałem w komentarzu ale coś mnie tknęło i zerknąłem jeszcze raz. Kurcze, nie miałem racji. Jest dokładnie tak jak mówisz. :) Nie wiem jak ja mogłem to wcześniej przeoczyć. Widać jak uważnie analizuję przykłady. :D
Jeszcze raz dzięki za pomoc!