[#1] Kontrolowana jazda po pamieci
Hi,

Zapytam o coś o czym była zapewne mowa tysiąc razy. Mowa o tym była pewnie wiele razy choćby przy zdawaniu bug-reportów dla autora AmiGG. Ale kurcze zapytam pomimo strachu przed zlinczowaniem. :)

Chodzi mi o to jak mogę sobie wykryć ewentualne niekontrolowane odczyty z czy zapisy do cudzej pamięci w jakimś programie. Coś tam sobie klepię (na razie pod MorphOS) i w pewnej sytuacji jest to dosyć niestabilne. Analizowałem wszystko wiele razy i wydaje mi się, że wszystko jest ok. Jednak chciałbym sie upewnić czy aby gdzieś niechcący nie przekroczyłem jakiejś tablicy czy nie odwołuję się do jakiegoś NULLa. :) Raczej jest to niemożliwe, bo mam zwyczaj bardzo uważnie (i niestety bardzo powoli) pisać. Ale wiemy jak to jest. Jakaś zmiana czasem wpływa nieprzewidywalnie na inne kawałki programu. :)

Wobec tego co napisałem chciałbym się dowiedzieć jak mogę przede wszystkim na MorphOS (ale potem może i na AmigaOS3) sprawdzić czy nie dotykam swoimi wypocinami cudzej pamięci? Jak uzyskać jakieś logi, jak z nich wyczytać co jest nie tak? Idealnie byłoby gdybym takie komunikaty mógł widzieć w czasie rzeczywistym. To znaczy żeby obok okna programu właściwego leciały mi w konsoli w przypadku gdy się coś nieprzewidzianego stanie. Jest to możliwe? Mógłby mi ktoś to jakoś tak os praktycznej strony szybko opisać? Obiecuję, że teraz z tego naprawdę skorzystam i więcej pytał o to nie będę. :D

MDW

[#2] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@MDW, post #1

http://www.binaryriot.org/dreamolers/logtool/

[#3] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@MDW, post #1

Odpowiedź jest dość zaskakująca, otóż dokładnie... nie da się tego wyśledzić. Możliwe są jedynie pewne półśrodki.

1. Mungwalling pamięci - otaczasz każdą alokację "ścianą" o zadanej grubości, wypełnioną zdefiniowanym wzorem. Przy zwalnianiu ściana sprawdzana jest, czy wzór nie został naruszony. Pod MOS-em wystarczy zlinkować program z reslib Morgotha - patchuje wszystkie systemowe funkcje alokacji, przy okazji wyłapuje błędne FreeMem()-y i inne takie. Niestety mungwalling wykrywa tylko i wyłącznie wyjechanie w pobliżu zaalokowanego obszaru (zależnie od grubości ściany), czyli typowe wyjechanie poza bufor, albo rzeczy w rodzaju buf[-1].

2. Invzeropage - jest to flaga przy bootowaniu MOS-a, która powoduje że pod adres 0 wpisywana jest wartość nie będąca prawidłowym adresem pamięci. Dzięki temu każda próba odwołania się do zerowego wskaźnika powoduje natychmiastowe wywalenie się programu i odpowiedniego hita w debuglogu. Niestety ta flaga chyba nie istnieje w publicznym kernelu MOS-a (proszę mnie poprawić jeżeli się mylę). Bez tej flagi pod adresem 0 jest przeważnie 0, co nie daje natychmiastowego przerwania programu, a może dawać różne dziwne efekty, bo np. odwołanie się do NULL-a z offsetem 4 da nam ExecBase...

[#4] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@Kaczus, post #2

Sam LogTool niczego przecież nie rozwiązuje...

[#5] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@Grzegorz Kraszewski, post #4

Pozwala sledzic ewentualne hity. Od czegos nalezy zaczac. Dodatkowo część hitów u MDW może pochodzić z biblioteki standardowej, ta co jest oficjalnie rozprowadzana jest rzadko łatana, a ma troche za skórą, dlatego cały czas namawiam MDW do uzywania gcc by morgoth

[#6] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@Grzegorz Kraszewski, post #3

Dzięki za opisy dwóch dróg. Jak będzie trzeba to faktycznie chyba skorzystam z tego Mungwallingu. Jednak najpierw chciałbym się upewnić czy w ogóle latam po cudzej pamięci. Do tego wystarczy LogTool? Powie mi on jeżeli gdzieś (nie muszę wiedzieć gdzie) stało się coś co stać się nie powinno? Mogę sobie powtykać do programu jakieś takie debugowe printfy po którym będę mógł łatwiej zlokalizowac ewentualną przyczynę problemu? Jak uzyskać takie "wpisy"?

[#7] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@Kaczus, post #5

Przekonałeś mnie. :) Jak będą problemy to dotknę tego gcc Morgotha. :) Sposób instalacji tej wersji jest opisany w dokumentacji? Orientujesz się czy nie pokaszani mi to obecnego środowiska i wszystko w CubicIDE/GoldED będzie grało tak jak teraz?

Ostatnia modyfikacja: 28.12.07 10:46
[#8] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@MDW, post #6

kprintfy mozesz uzyc, powiadomi cie o wszelkich wychwyconych nieprawidlowosciach.

[#9] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@MDW, post #7

Instalacja jest banalna - rozpakowujesz i robisz ewentualne przypisy. Jakieś drobne problemy zawsze mogą sie zdarzyć, ja dopisałem sobie po prostu dodatkowy kompilator i przełączam go na niego.

[#10] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@Kaczus, post #8

Dzięki!

Sorry za lamerstwo ale naprawdę tego nie używałem i pojęcia nie mam. :) Tak sobie patrzę na screenshoty LogToola na jego stronie. Czy na którymkolwiek z tych trzech screenshotów widać w logu jakąś nieprawidłowość? Widzę jakieś kawałki źródła, jakieś zmienne, klamry. Jak to możliwe, że coś takiego widać? To efekt kprintf czy może się to "samo" robi?

[#11] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@Kaczus, post #9

Dodatkowy kompilator? A to jest bardzo słuszna koncepcja. :) Bardzo mi się ona podoba. Będę umiał sobie dopisać taki kompilator? Pamiętasz może jak się to robi? :)

[#12] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@MDW, post #11

pamietam, ze problem byl z dodaniem, jak w katalogu glownym kompilatora nie bylo zadnego pliku :) Ale jak to sie robilo, musialbym sobie przypomniec :) Ale to jak bede w domu i znajde chwilke.

[#13] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@MDW, post #10

te klamerki to dodatek, jak odpowiednio skompilujesz kod, to po za zwyklą informacją o bledach, dostajesz fragment kodu twojego programu, ale tego nie probowalem nigdy, w starszych wersjach tego nie bylo... Na tym skrinshocie jest po prostu dodatkowa funkcjonalność pokazana. Pomiedzy te wszystkie informacje mozesz wlasnie powtykać kprintfy ze swojego programu - obsluga taka jak przy printf, tylko, że informacja ląduje po prostu w logu zamiast na konsoli. A co tam się znajdą za informacje - to już od ciebie zalezy.

[#14] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@Kaczus, post #13

Dzięki! Wystarczy mi, że kprintf wypisze mi w logu to co będę chciał i kiedy będę chciał. Tyle mi wystarczy żeby wyśledzić ewentualny problem. Rozumiem, że to na czerwonym tle to sa hity? Czy może na żółtym też? :)

A jeszcze taka sprawa techniczna... Podobno jak się ma min. 512MB RAM to log przeżywa reboot. To prawda? Ja mam tylko 256MB ale jak trzeba to skoczę do sklepu po jakąś kostkę 1GB. Nie ma problemu. Po prostu do tej pory nie potrzebowałem. :)

[#15] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@Kaczus, post #5

Najlepszym sposobem na problemy z biblioteką standardową jest linkowanie z -nostdlib. Chociaż to czasem jest niewygodne, zwłaszcza przy portowaniu. Natomiast GCC 4 Morgotha polecam, pomijając szopki z AltiVecem, kod jest szybszy i krótszy w porównaniu do 2.95.3. Kompiluję czwórką dość spory projekt i nie mam z kompilatorem problemów.

[#16] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@MDW, post #6

Do tego wystarczy LogTool?

Nie. Nie wystarczy. Wyobraź sobie, że Twój program zapisuje bajt gdzieś w losowej lokacji. Jeżeli trafił akurat w pamięć wolną - fakt ten jest nie do wykrycia. Jeżeli uszkodzisz kod jakiejś aplikacji, to wywali się nie Twój program, a ta aplikacja i to nie od razu, a w momencie gdy ten kod zostanie wykonany (a to może być o wiele później). Jeżeli uszkodzisz jakieś struktury systemwe, to objawy mogą być tak dziwne, że nie będziesz w stanie tego sensownie powiązać. Tak niestety się dzieje w systemie bez ochrony pamięci.

Mogę sobie powtykać do programu jakieś takie debugowe printfy po którym będę mógł łatwiej zlokalizowac ewentualną przyczynę problemu? Jak uzyskać takie "wpisy"?

kprintf(), oraz -ldebug przy linkowaniu.

[#17] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@MDW, post #14

Tak - to prawda, ja mam 512, to po reboocie mogę sobie odczytac log. Jedyne co - to ja wiadomo jest on ograniczony wielkosciowo :)

[#18] Re: Kontrolowana jazda po pamieci

@MDW, post #14

że to na czerwonym tle to sa hity? Czy może na żółtym też?

Zależy jak sobie pokolorujesz, to jest konfigurowalne... Na początku hitu masz jego rodzaj (najczęściej illegal read, illegal write albo program - błędny kod instrukcji proca). Potem zrzut rejestrów, licznik programu (SRR0), link register (trzyma adres powrotu z funkcji) i historię stosu. Reszta jest z reguły nieistotna. Adresy na stosie LogTool próbuje zdekodować podając nazwę modułu (programu/biblioteki) i offset. Dodatkowo LogTool 2.x potrafi załadować wskazane exe z debugiem (niezestripowane i skompilowane z -g) i wyświetlić nazwę funkcji i fragment kodu źródłowego odpowiadającego adresowi. Mi to nie zawsze działa, więc polegam na objdumpie, pisaniu krótkich funkcji i swojej znajomości asemblera PPC...

Podobno jak się ma min. 512MB RAM to log przeżywa reboot.

Podobno. Jednak jeżeli pracujesz serio to polecam podpięcie drugiego komputera przez kabel null-modem i przechwytywanie debugu na terminal (np. HyperTerminal pod Windows, albo drugi Pegasos i LogTool w trybie zgarniania z seriala). Ramdebug to tylko półśrodek.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem