[#1] CLI w GoldED/MorphED/CubicIDE
Jak uruchamiam skompilowany program spod CubicIDE (więc zapewne i GoldED/MorphED) to wszystkie "printf" lecą na konsolę. No i mam pytanie odnośnie tej konsoli (CLI). Czy mogę jakoś ustalić pozycję na ekranie i rozmiar tego CLI? Otwiera mi się to akurat na oknie programu i muszę zawsze ją przesuwać. Wkurza mnie to trochę i chętnie ustawiłbym sobie pozycję i rozmiar tak żebym nie musiał przesuwać. :) Wie ktoś gdzie się to robi w CubicIDE/GoldED/MorphED? Nie mogę znaleźć...

[#2] Re: CLI w GoldED/MorphED/CubicIDE

@MDW, post #1

Powinno pomóc odpowiednie ustawienie okna konsoli w:
Settings/File Types/Miscellanous/Files/Console
Ustawienia te znajdziesz w Filetypie "TEXT".

[#3] Re: CLI w GoldED/MorphED/CubicIDE

@Kamul, post #2

Dzięki! To działa. Nigdy bym nie przypuszczał, że to będzie filetypie "TEXT". :)

A tak przy okazji. Mam taką zachciankę żeby konsola po kompilacji mi się zamykała i zaznaczyłem opcję "Close console" w menu "gcc". I tak wszystkie komunikaty widzę w tym pasku na dole. Jest dużo wygodniejszy, bo ma linki, któŽe jednym klikiem przenoszą mnie do miejsca błędu.

Jednak chciałbym żeby konsola, która się pojawia po uruchomieniu programu się nie zamykała po jego zakończeniu, bo czasem są tam interesujące informacje wyplute przy pomocy "debug-printf". :) Coś mi świta, że przy podawaniu konsoli, np.:

"CON:200/900/1000/280"

można podać jakiś parametr, który sprawi, że nie zostanie ona automatycznie zamknięta. Mam rację? Jeżeli tak to pamiętasz może jaki to parametr? :) A może to było tylko "CLOSE" czyli czy ma być albo nie ma być gadżet zamykania okna... Kurcze, nie pamiętam. :(

[#4] Re: CLI w GoldED/MorphED/CubicIDE

@MDW, post #3

Najprawdopodobniej chodzi Ci o WAIT.

[#5] Re: CLI w GoldED/MorphED/CubicIDE

@Kamul, post #4

Właśnie o to chodziło. :) Dawno nie używałem to i zapomniałem. Dzięki! Teraz jest idealnie. Po kompilacji okno znika (dzięki ustawionej opcji), a przy uruchamianiu okno zostaje (dzięki temu WAIT). Prawdę mówiąc to nie wiem dlaczego opcja w menu działa tylko na jedno z tych okien ale nie drążę tego tematu, bo akurat chcę żeby tyło tak jak jest teraz. :D

Dzięki raz jeszcze!

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem