[#1] MUIC_Levelmeter
Witam!

Mam problem z implementacja obiektu MUI o nazwie Levelmeter. Pochodzi on z klasy MUIC_Levelmeter. Probowalem sie dowiedziec czegos wiecej na temat jego struktury w autodoc`ach. Jednak tam zostalem odeslany do przykladu Slidorama.c, ktory owszem prezentowal zbajerzone liczniki i pokretla, jednak struktura samego przykladu jest tragiczna jak dla poczatkujacego MUIprogramisty, ktory aktualnie nie potrzebuje wglebiac sie w tajniki subklasowania. Probuje na chybil trafil wpakowac "obrotomierz" do programu, jednak wynikiem jest tylko szczytowanie Amigi w czasie kazdego odpalenia programu. Zadnych przykladowych listingow nie znalazlem tez w internecie (co by podejrzec rozwiazanie).

A tak oto deklaruje w swoim programie prosty obiekt Levelmeter o nazwie Licznik:
[...]

Object *Licznik;

Licznik = MUI_NewObject(MUIC_Levelmeter,
MUIA_Numeric_Min, 0,
MUIA_Numeric_Max, 100,
TAG_DONE)

[...]

Moze mieliscie stycznosc z tym obiektem i wiecie jak go poprawnie zadeklarowac (i kontrolowac)? Za pomoc i ew. wskazanie konkretnych zrodel bede wielce wdzieczny :)

Pozdrawiam
MarX

Ostatnia modyfikacja: 05.02.08 19:46
[#2] Re: MUIC_Levelmeter

@MarX, post #1

musisz podac tez atrybut MUIA_Levelmeter_Label z niezerowa wartoscia (moze byc "").

[#3] Re: MUIC_Levelmeter

@kiero, post #2

strzal w 10 !

dzieki i pozdrawiam!
MarX

p.s. czy masz moze jakies materialy dot. obslugi obiektu Levelmeter ? Chodz mi o to jak ustawic konkretna wartosc "wskazowki" ?

Ostatnia modyfikacja: 05.02.08 22:43

Ok, juz znalazlem:

wskazowka w gore: DoMethod(obj,MUIM_Numeric_Increase,liczba);

wskazowka w dol:
DoMethod(obj,MUIM_Numeric_Decrease,liczba);

pozdr.

Ostatnia modyfikacja: 05.02.08 23:02
[#4] Re: MUIC_Levelmeter

@MarX, post #3

to jest subklasa muic_numeric, wiec dzialac powinno ustawianie atrybutow muia_numeric_xxx. np set(obj, muia_numeric_value, 50);

[#5] Re: MUIC_Levelmeter

@MarX, post #3

@ MarX

A co fajnego robisz? :)
[#6] Re: MUIC_Levelmeter

@R-Tea, post #5

A robie taki projekt zaliczeniowy na studia (sterownik rozmyty urzadzenia). Urzadzeniem jest człowiek, a w zasadzie czlowiek bawiacy sie na zabawie zakrapianej alkoholem. Sterownik ma za zadanie utrzymac optymalny poziom upojenia i zmeczenia zmieniajac dynamicznie (poprzez algorytmy logiki rozmytej) wartosci zmiennych "pij","jedz","tancz". Narazie mam działający program w konsoli, za chwile biore sie za wtłaczanie go do opakowania zwanego MUI. Zostały mi tylko 2 dni na napisanie tego programu wiec trzymajcie kciuki ;)

Pozdrawiam!

[#7] Re: MUIC_Levelmeter

@MarX, post #6

Zatargasz Ami na uczelnie ? :):):)

[#8] Re: MUIC_Levelmeter

@kjb, post #7

To troche malo praktyczne (choc przyznam ze bardzo efektowne ;)). Ja jednak zawsze trzymam na pendraku WinUAE + plikopartycje z kompilatorem GCC. Dlatego prezentacja odbedzie sie na zwyklym blaszaku z odpalonym emulatorem :)

[#9] Re: MUIC_Levelmeter

@MarX, post #6

zrob lepiej jakas wersje na komorki, zeby mozna bylo to wziac ze soba na impreze i sie kontrolowac na biezaco;)
[#10] Re: MUIC_Levelmeter

@MarX, post #8

ja swój sylmualtor pralki napisalem kiedyś w jeden wieczór (ale w builderze więc to nie był program tylko twór programistyczny)

[#11] Sterownik - alkoholik ;)

@R-Tea, post #5

Ufff... program juz skonczylem, jeśli chcielibyście potestować to wrzuciłem go na ftp`a:

http://marx.masternet.pl/czlowiek_na_zabawie.lha

Zadaniem sterownika jest utrzymanie czlowieka w stanie sredniego upojenia alkoholowego (wartosc ok. 50 ml), i niskiego zmeczenia (ok. 30%). Sterownik musi tak dobierac zmienne (pij, jedz,tancz) Aby utrzymac w.w zmienne w tym "optymalnym" stanie.

Na poczatku uzytkownik okresla wstepne upojenie i zmeczenie. Ustala tez jak dlugo sterownik ma sie krecic (ilosc petli) oraz okresla takze opoznienie w sekundach (1 - najmniejsze, 3 - najwieksze).

Po wystartowaniu sterownika jego celem jest ustabilizowanie zmiennych upojenie i zmeczenie na okreslonym poziomie, bez wzgledu na to jak odlegle wartosci wybral uzytkownik.

Dajcie znac jak to u was chodzi, byloby tez milo jakby ktos zrobil jeszcze zrzut ekranu i podeslal mi na maila :)

Pozdr.
MarX

[#12] Re: MUIC_Levelmeter

@MarX, post #6

hmm ;) a na jakiej to imprezie sie tak dobrze bawiłeś, co? :P
nie ma to jak pomysły z życia wziete...

[#13] Re: Sterownik - alkoholik ;)

@MarX, post #11

Wysłałem zrzut już do ciebie
[#14] Re: MUIC_Levelmeter

@virago, post #12

Program jest oczywiscie pisany z mysla o nadchodzacym AmiParty w Chełmie ;)

[#15] Re: MUIC_Levelmeter

@R-Tea, post #5

Alkoholik został oceniony na 4. Hip hip hura! :)

[#16] Re: MUIC_Levelmeter

@MarX, post #15

ilość obrotów ??
chyba chodzilo o ilość kroków symulacji :D

[#17] Re: MUIC_Levelmeter

@rzookol, post #16

ilosc obortow petli = ilosc krokow symulacji

Nazewnictwo z braku czasu dosyć przypadkowe ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem