[#1] Kilka pytan PECETOWCA który chce troche sie z AMIGOWIć.
Witam od paru dobrych lat siedze na Windowsie i PC.
Kiedyś miałem Amiga 1200 040, Ale siłą rzeczy, sfajfczyła sie
i kupiłem blacha, i tak zostało.

Dzis zastanawiam sie czy nie przeportować co niektórych produkcji z PC na AMI. :)

Więc mam kilka pytań:

1. Czy AMIGA obsługuje wreście applety JAVA (.class, .jar) itp, bo jak ostatnio miałem amige, to niestety o JAVAie niebyło mowy.

2. W jakiej teraz powinno sie bibliotece programować GUI?... MUI,BGUI,GadTools,Triton?

3. Jak sytuacja w amigdze wygląda z grafiką 3D? Jak moge np. zaprogramować jakiś program który wykorzystuje OpenGL?? Czy juz istnieje jakaś biblioteka typu opengl.library na AMI, i najlepiej aby miała mozliwośc sprzetowej akceleracji jesli taka karta gfx sie znajdzie na pokladzie komputera?
Jeśli nie OpenGL.library czy istnieje jakieś zastępcza biblioteka na AMI?

4. Jak wygląda sytuacja z manualami? pamietam ze mialem kiedyś cały dysk zapchany manualami, typu Intuition.guide, dos.guide, gdzie były opisane wszystkie funkcje, gdzie takie coś mozna sciagnac? ;)

5. www.purebasic.com <-- tam widze ze jest wersja amigowa? czy oplaca sie w tym wogule programowac?

6. I tak na koniec... co sądzicie aby przeportować świezutką biblioteke sfml? ;) sfml.sourceforge.net :) Dobra alternatywa dla SDL. :)

Oczywiscie nieposiadam Amigi, i jakbym chciał programować to raczej bym tylko zaczał takimi użytkami typu: emulator WinUAE, kompiler-ide windowsowskie AmiDevCPP, system AROS. :P
[#2] Re: Kilka pytan PECETOWCA który chce troche sie z AMIGOWIć.

@PECECIARZ, post #1

1) Nie.
2) MUI - wtedy nie będzie problemu z kompatybilnością na żadnym AmigaOSie/kompatybilnym.
3) Tak.
4) Use power of google. http://cataclysm.cx/random/amiga/reference/
5) A opłaca się w ogóle programować w basicu?
6) Generalnie nikt nic nie broni portować. ;)

[#3] Re: Kilka pytan PECETOWCA który chce troche sie z AMIGOWIć.

@PECECIARZ, post #1

Kiedyś miałem Amiga 1200 040, Ale siłą rzeczy, sfajfczyła sie

Jak to siłą rzeczy? Moje się nie fajczą jakoś a niektóre już kilkanaście lat są eksploatowane dzień w dzień.
[#4] Re: Kilka pytan PECETOWCA który chce troche sie z AMIGOWIć.

@Daclaw, post #3

Jak to siłą rzeczy? Moje się nie fajczą jakoś a niektóre już kilkanaście lat są eksploatowane dzień w dzień.

"no jak to? zepsuło sie? twoja wina! ty zdrajco! " - Kto to widział żeby prawie 20-letni sprzęt się popsuł, normalnie szok, "funkiel nówka nieśmigany" a się spalił, a przecież Tobie działa więc innym też powinien .

[#5] Re: Kilka pytan PECETOWCA który chce troche sie z AMIGOWIć.

@Olo, post #4

U mnie też działa :D

[#6] Re: Kilka pytan PECETOWCA który chce troche sie z AMIGOWIć.

@Olo, post #4

Panowie Dacław i Ollo, wydaje mi się, że offtopica tu generujecie i to dość napastliwego w tonie, więc może sobie to wyjaśnicie na priva. Zepsuł to się zepsuł i tyle. W dzisiejszych czasac niewielkie ma znaczenie na czym się programuje pod amigowe OS-y, a często na pececie jest wygodniej niż na jakimkolwiek amisprzęcie.

[#7] Re: Kilka pytan PECETOWCA który chce troche sie z AMIGOWIć.

@MinisterQ, post #2

1) Nie.

1) Tak. :) Jednak w tak ograniczonym zakresie, że praktycznie nie. :) JAmiga coś tam potrafi uruchomić ale to za mało żeby cokolwiek sensownego napisać.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem