[#1]
Kilka pytan PECETOWCA który chce troche sie z AMIGOWIć.
Witam od paru dobrych lat siedze na Windowsie i PC.
Kiedyś miałem Amiga 1200 040, Ale siłą rzeczy, sfajfczyła sie
i kupiłem blacha, i tak zostało.
Dzis zastanawiam sie czy nie przeportować co niektórych produkcji z PC na AMI. :)
Więc mam kilka pytań:
1. Czy AMIGA obsługuje wreście applety JAVA (.class, .jar) itp, bo jak ostatnio miałem amige, to niestety o JAVAie niebyło mowy.
2. W jakiej teraz powinno sie bibliotece programować GUI?... MUI,BGUI,GadTools,Triton?
3. Jak sytuacja w amigdze wygląda z grafiką 3D? Jak moge np. zaprogramować jakiś program który wykorzystuje OpenGL?? Czy juz istnieje jakaś biblioteka typu opengl.library na AMI, i najlepiej aby miała mozliwośc sprzetowej akceleracji jesli taka karta gfx sie znajdzie na pokladzie komputera?
Jeśli nie OpenGL.library czy istnieje jakieś zastępcza biblioteka na AMI?
4. Jak wygląda sytuacja z manualami? pamietam ze mialem kiedyś cały dysk zapchany manualami, typu Intuition.guide, dos.guide, gdzie były opisane wszystkie funkcje, gdzie takie coś mozna sciagnac? ;)
5. www.purebasic.com <-- tam widze ze jest wersja amigowa? czy oplaca sie w tym wogule programowac?
6. I tak na koniec... co sądzicie aby przeportować świezutką biblioteke sfml? ;) sfml.sourceforge.net :) Dobra alternatywa dla SDL. :)
Oczywiscie nieposiadam Amigi, i jakbym chciał programować to raczej bym tylko zaczał takimi użytkami typu: emulator WinUAE, kompiler-ide windowsowskie AmiDevCPP, system AROS. :P