[#1] Dune 2 - podsumowanie prac
Coś mnie korciło, żeby się tym podzielić. Bądź co bądź taka praca odpowiada mi lepiej niż samodzielne pisanie gier.
W ciągu wieloletniej pracy rozszyfrowałem następujące pliki:

.INI - scenariusz do gry
.WSA - animacja o prostej kompresji
.CPS - duże rysunki takie jak czołg w menu budowy jednostek
.SHP - małe rysunki takie jak czołg na polu bitwy
.ENG - pliki tekstowe o prostej kompresji
.EMC - pliki skryptowe określające działanie budynków i jednostek
.ICN - zestaw ikonek (piach, wydmy itp.)
.MAP - dane dotyczące ikonek

Prócz tego napisałem:
- edytor scenariuszy do gry,
- generator map użyty w grze,
- fajny patch do gry,
- wyciągnąłem z gry praktycznie całą grafikę wliczając animacje.

Poza tym podczas analizowania kodu gry poznałem wiele ciekawych
rzeczy odnośnie Dune 2 i ogólnie gier strategicznych:

Gra była napisana chyba w C lub C++ i kod asemblerowy jest dosyć szablonowy, jeśli chodzi o zmienne lokalne, argumenty funkcji, wywoływanie funkcji. Ale tego kodu jest tyle, że nie ma mowy o odkryciu bardzo trudnych procedur.

Jednak dużo kodu jest jednak całkiem czytelne. Cała ta wiedza może być przydatna w pisaniu własnych gier strategicznych jak i dla zwykłej satysfakcji (a mam jej dużo) :)

Na mojej stronie będę sukcesywnie umieszczał dokończone informacje dotyczące strony technicznej Dune 2 - m.in. spis funkcji oraz funkcje wraz z opisem (napisane w asemblerze lub C/C++).
Dotychczas na mojej stronie dostępny był opis skryptów .EMC. (mała szkółka mojego autorstwa)

Pytajcie śmiało o wszelkie informacje nt. Dune 2 np. dotyczące strony technicznej. Odpowiem według mojej wiedzy.

Pozdrawiam

P.S. Moja gra jest póki co w zawieszeniu. Zająłem się (od dzisiaj) wprowadzaniem map do Benefactora. Za około pięć dni będę miał cały Tombs of Egypt ale dostępny za opłatą... a za około miesiąc pełny zestaw.

[#2] Re: Dune 2 - podsumowanie prac

@Minniat, post #1

widzę że wyważyłes otwarte drzwi, struktury z Dune2 są znane, wystarczylo przejrzeć dune legacy lub podobne porty

[#3] Re: Dune 2 - podsumowanie prac

@rzookol, post #2

to moze bys polaczyl wjednej grze dune 1 z 2
[#4] Re: Dune 2 - podsumowanie prac

@rzookol, post #2

Tak się składa, że znam Dune Legacy jak i Dune 2 Redux i Dune 2 the Maker. Wiem też, że program o nazwie XCC na pc obsługuje wiele formatów w Dune 2, ale ja poznałem te amigowe. EMC np. zostało opracowane tylko przeze mnie, INI dotyczy tylko amigowej wersji, WSA jest dopiero wprowadzane do XCC. Wiem, że Dune Legacy uwolniło źródła, ale ich nie przeglądałem, w każdym razie praca się w 100% przydała się przede wszystkim Amidze. Napisałem też bezprecedensowy generator map, który pokazuje gdzie leżą skały, wydmy itp.

[#5] Re: Dune 2 - podsumowanie prac

@Minniat, post #4

aaa, to w takim razie gratuluje :)

[#6] Re: Dune 2 - podsumowanie prac

@rzookol, post #5

a piszesz cos ciekawego i w czym jesli mozna wiedziec.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem