[#1] Poszukuję dokumentacji DOS.library
Czy gdzieś na necie można znaleźć pełną dokumentację DOS.library? Póki co korzystam z Includes_and_Autodocs_3.5 w formacie AmigaGuide i to w pełni wystarcza ale chciałbym skorzystać z pełnej dokumentacji najlepiej w formie RKRM takiej jak zawarta w Amiga Developer CD v2.1. Dziękuję za odpowiedź.

P.S. Na razie muszę szukać funkcji DOS.library, których potrzebuję. Ostatnio potrzebne mi np. były Examine(), NameFromLock() (ten był trudny do znalezienia) oraz Execute().

[#2] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@Minniat, post #1

nie licząc morphosa pełna dokumentacja znajduje się własnie w autodocach, dodatkowo można poprzeglądać includy

jesli chodzi o tekst opisowy no to oczywiscie rkrm i Amiga Guru book

[#3] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@rzookol, post #2

Dzięki!

P.S. jesli chodzi o tekst opisowy no to oczywiscie rkrm i Amiga Guru book

w RKRMach niestety nie ma DOS.library. Póki co rzeczywiście wystarczą autodoci i inkludy. Poza tym zerknę do wspomnianego Amiga Guru book.

Ostatnia modyfikacja: 13.09.2008 10:37:02
[#4] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@Minniat, post #3

w RKRM niestety jest dos.library :)

tylko nie w devices/libraries/hardware a w "The amiga dos manual" :P

[#5] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@rzookol, post #4

Czy polecasz gdzie można kupić książki "The Amiga DOS Manual" i "Amiga Guru book"? W google znajduję firmy sprzedające "The Amiga DOS Manual".

[#6] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@Minniat, post #5

Już znalazłem w aktualnościach PPA ze stycznia 2008 roku. Firma APC&TCP zajmuje się sprzedażą "Amiga Guru Book" i w tym roku wypuści angielską wersję tej książki.

Ze znalezieniem sklepu z "The Amiga DOS Manual" też nie ma problemu.

[#7] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@Minniat, post #6

albo można na sieci poszukać wersji elektronicznej

[#8] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@rzookol, post #7

Wolę jednak kupić. :)

[#9] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@Minniat, post #8

hmm, jak poszukasz newsów na ppa to sie dowiesz ze wersji angielskich Amiga Guru Book kupić sie nie da i się nie bedzie dało w przyszłosci. Chyba że Ralph Babel zmieni zdanie.

[#10] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@rzookol, post #9

Masz rację. Newsy z maja 2008 roku to podają...

[#11] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@rzookol, post #4

Złożyłem zamówienie na "The Amiga DOS Manual" w www.abebooks.com.

[#12] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@rzookol, post #9

@ rzookol
wersji angielskich Amiga Guru Book kupić sie nie da

He he, a to dobre, bo tytuł jest angielski. W takim razie powinni zmienić go na "Das Amiga Guru Buch" bo inaczej to będzie się gryzło :)
[#13] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@Minniat, post #11

Ta pozycja niekoniecznie musi zawierać dokładny opis funkcji dos.library. Raczej będzie to opis poleceń z katalogu c:, przewodnik po Shellu etc.
[#14] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@ppill, post #13

Jednak tego nie wiesz. Rzookol pisze, że zawiera opis dos.library, poza tym to raczej oczywiste, bo RKM nie zawiera tego opisu.

[#15] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@Minniat, post #14

Według informacji z http://www.abebooks.com/servlet/BookDetailsPL?bi=711264528&searchurl=sts%3Dt%26tn%3DThe%2BAmiga%2BDOS%2BManual%26x%3D76%26y%3D17 pozycja ta została wydana w 1986 roku, więc raczej stanowi dosyć ciekawy obiekt muzealny. Na ebay można znaleźć tę samą pozycję (ten sam ISBN) http://cgi.ebay.com/The-Amiga-DOS-Manual-ISBN-0-553-34294-0_W0QQitemZ140135771019QQihZ004QQcategoryZ4193QQrdZ1QQssPageNameZWD1VQQcmdZViewItemQQ_trksidZp1638Q2em118Q2el1247 .
A co będzie w środku przekonasz się niebawem :) ... na opis funkcji czegoś nowszego od AmigaOS 1.2 nie liczyłbym (jak na mój gust to wygląda bardziej na opis komend AmigaDOS)
[#16] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@wali7, post #15

Jestem pewien, że będzie zawierać to co potrzebuję. Poza tym powstały aż trzy edycje tej książki. A oto dowód:

Cover clean, bright and glossy with mild to average wear to edges and corners. Inside clean and spiral binding is tight. 305 pp., index, illus. Contains AmigaDOS User's Manual, AmigaDOS Developer's Manual and AmigaDOS Technical Reference Manual. AmigaDOS 1.1 and 1.2.

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2008 14:37:10
[#17] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@wali7, post #15

hmmm, to co mam w postaci guide to jednak jest smaczny programistyczny kąsek

http://brain.umcs.lublin.pl/~rzookol/pics/dos1.png
http://brain.umcs.lublin.pl/~rzookol/pics/dos2.png

nie mam czasu na dokładniejsze przejrzenie tego ale szkoda, że wczesniej na ten plik nie wpadłem :)

http://www.cucug.org/amiga/amiinfo/reviews/AmigaDOSManual.txt
tu jest recenzja

[#18] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@Minniat, post #16

To nie dowód, tylko cytat z bliżej niewespecyfikowanego źródła. Nie ma tam informacji o trzech edycjach książki, tylko, że zebrano w jednym trzy wymienione książki. Zawiera również informacje, że książki dotyczą Amiga OS 1.1 i 1.2 (czyli tego co zawierał ROM późnych A1000 i wczesnych A500).
Jednak jak wiadomo dobrze jest mieć nadzieję, więc miejmy nadzieję, że z zamówionej pozycji będziesz zadowolony. :)
[#19] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@Minniat, post #16

hmm czyli kupiles pierwsze wydanie, lepiej bylo poszukac trzeciego (czyli tego z którego dałem screena) bo wczesniej dos mial narzut bcpla

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2008 14:46:57
[#20] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@wali7, post #18

no 3rd wyszła bo skąd by się wzięła u mnie na dysku :)

[#21] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@wali7, post #18

Ten cytat (jest to opis pozycji, którą kupiłem) jest dowodem na to, że Amiga DOS Manual zawiera materiały dla developerów, czyli to czego szukam . No jednak rzeczywiście jest to pierwsze wydanie. Ale chyba będzie musiało mi wystarczyć, bo nie znajduję póki co trzeciego wydania.

Ostatnia modyfikacja: 14.09.2008 15:26:48
[#22] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@Minniat, post #21

No to wyraziłeś sie ciut niejasno - kolejność zdań sugerowała, że zdanie o "dowodzie" tyczy się ilości wydań książki.
[#23] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@wali7, post #22

Przeczytałem, że 3rd edition została wydana w 1991 roku, więc zapewne nieznacznie tylko rózni się od pierwszego wydania i opisuje co najwyżej system 1.3. Do tego prawdą jest, że DOS.library nie zmieniał się z znacznie z wersji na wersję. Powinieniem być zatem zadowolony z zakupu, głównie zważywszy, że książka opisuje dos.library w sposób znany z RKRM, czyli coś więcej niż autodocs.

Dodatkowo dla przykładu podam, że zawarty na najnowszym Amiga Developer CD v2.1 RKRM zawiera opis systemu 2.x, a nie 3.x. Na szczęście takie nowości systemu 3.1 jak datatypes czy 3.5 jak reaction są zawarte w innych katalogach na tej płycie.

[#24] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@Minniat, post #23

nie, waśnie że nie

This 3rd edition of The AmigaDOS Manual has been extensively revised to
cover AmigaDOS 2.04 and contains every command and function included in
that operating system. This book has been substantially revised by
Commodore-Amiga, Inc., to make it more cohesive and accessible to users.
The AmigaDOS Manual describes this powerful operating system more
thoroughly than any of the documentation and provides you with a
comprehensive reference to the commands, functions, and innermost workings
of AmigaDOS. You get detailed information on the two user interfaces,
Workbench and [the] Command Line Interface (CLI), and on which programs
and commands can be run under which interface. With AmigaDOS 2.x, the CLI
has now been endowed with a Shell, which makes the CLI even more flexible
and powerful.
In addition, you'll find out about:
. The subtle differences between the CLI and the Shell.
. The startup-sequence.
. The script directory.
. Directory and open library calls.
. Command scripts.
. How to open a Shell window.
. The new Shell and its numerous icons.
. Windows.
. The complete error codes and messages.
. Plus a complete glossary of AmigaDOS terms.
The Developer's Manual part of the book shows you how to program on the
Amiga and includes coverage of the AmigaDOS Linker (ALink). You will find
out more about:
. Using ALink.
. Command line syntax.
. MAP and XREF output.
. Overlaying.
. Reference guide to symbols.
Discover why The AmigaDOS Manual, 3rd Edition, is the only source for
your AmigaDOS needs.

[#25] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@rzookol, post #24

Dzięki za info. No nic, na razie pozostaje mi czekać 5-8 dni na mój "Amiga DOS Manual" i zobaczymy, czy spełnia moje oczekiwania. :) Jeśli nie poszukam gdzie sprzedają 3rd Edition.

[#26] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@Minniat, post #25

Znalazłem w Barnes&Noble 3rd edition z 1994 roku - więc pewnie opisuje system 2.0. Trochę to kosztuje, ale chyba zamówię.

--
Zamówiłem za 70 złotych... na pewno się przyda. Będę miał dwa egzemplarze - jeden muzealny używany opisujący system 1.1 i 1.2 oraz drugi nowy opisujący 2.04 :D

Ostatnia modyfikacja: 15.09.2008 10:06:24
[#27] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@Minniat, post #26

Dotarł do mnie pierwszy egzemplarz - "The AmigaDOS Manual 2nd Edition". Obejmuje co prawda systemy 1.1 i 1.2 :D, ale zawiera wiele aktualnych rzeczy oraz wszystko czego potrzebuję - opisuje komendy AmigaDOSu, funkcje dos.library. Przedstawia w sposób opisowy AmigaDOS dla developerów i wiele wiele innych rzeczy. Jest używany, ale w formie kołonotatnika i w bardzo dobrym stanie i wygodny w czytaniu. Teraz czekam jeszcze na "The AmigaDOS Manual" z 1994 roku. Egzemplarz, który dostałem pochodzi z 1987 roku... Życzcie mi miłej lektury :)

Ostatnia modyfikacja: 23.09.2008 13:23:43
[#28] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@Minniat, post #27

nie może zawierać aktualnych rzeczy (czyli np. obsługi plikow 64bitowych) bo wtedy jeszcze tego nie było :)

[#29] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@rzookol, post #28

Hmm, po przejrzeniu książki jestem średnio zadowolony:
Książka zawiera:
- tylko 31 funkcji dos.library - póki co będzie wystarczył mi opis niezawodnego Includes_and_Autodocs_3.5 - dos.library.
- 50 komend CLI - to już jest bardziej ciekawa część książki.
- No i jednak trochę ciekawych materiałów, które nie można znaleźć nigdzie indziej dotyczące AmigaDOSu.
No i czekam na "The AmigaDOS Manual" z 1994 roku.

[#30] Re: Poszukuję dokumentacji DOS.library

@Minniat, post #29

Co do opisu komend AmigaDOS to bezkonkurencyjny jest "AmigaDOS" M. Pampucha - obejmuje komendy OS1.1 - 3.1 ze składnią, opisem i przykładami w bardziej skomplikowanych przypadkach
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem