[#1] PowerUP / WarpOS i Z3 RAM
Czy program wykorzystujący PPC, działający pod kontrolą AmigaOS 3.x ma szanse wykonać się w RAMie na szynie Zorro III?

Jeśli tak to czy jest jakiś sposób aby zmusić program do wykonania się w nim, mając jeszcze wolną pamięć na karcie PPC?

[#2] Re: PowerUP / WarpOS i Z3 RAM

@strim, post #1

Wygląda na to, że PowerUP działa w tej sytuacji, a WarpOS nie.

[#3] Re: PowerUP / WarpOS i Z3 RAM

@strim, post #2

Mogłbyś rozwinąć myśl? Bardzo mnie interesuje ten temat. Szkoda że tak niewielu programistów z czasów 3.9 tutaj zagląda.
[#4] Re: PowerUP / WarpOS i Z3 RAM

@alekc, post #3

Rozwijam:
Grzebie ostatnio w NetBSD, w szczególności w wersji dla Amigi klasycznej z kartami PPC. Natknąłem się na taki problem, że system nie wstaje, jeśli jądro ładowane jest do pamięci Zorro III. Nie zdziwiło mnie to specjalnie, bo nikt nigdy nie testował takiej konfiguracji, ale postanowiłem zbadać czemu się tak dzieje. Podpowiedziano mi, bym najpierw sprawdził czy w ogóle twórcy przewidzieli taką możliwość - poprzez uruchomienie czegoś w tej pamięci na AmigaOSie 3.x (wiem, że AmigaOS4 i MorphOS nie obsługują jej, więc nawet nie siliłem się na próby).

Więc wykonałem następujący test w AmigaOS 3.1:
- odpaliłem system
- zapełniłem RAM: plikami, tak aby pamięć o najwyższym priorytecie alokacji została zajęta i dostępna była tylko wolna pamięć Z3
- uruchomiłem testowy program wykorzystujący PPC ;)

W takiej sytuacji, gdy uruchamiam program korzystający z bibliotek PowerUP, to działa on poprawnie i faktycznie wykonuje się w pamięci Zorro III. Jeżeli uruchamiam jakikolwiek program WarpOS, to wiesza on WarpOSa (ale reszta systemu działa).

Konkluzja jest taka, że procesor PowerPC na karcie turbo może korzystać z pamięci Zorro III i nic złego się nie dzieje. Albo taka sytuacja w NetBSD wymaga specjalnej obsługi, albo jest jakiś bug w nim, o którego istnieniu jeszcze nie wiem. Skoro WarpOS, AmigaOS4, MorphOS nie obsługują pamięci Zorro III, to pewnie wymaga to jakiś specjalnych tricków.

Całe ćwiczenie miało na celu sprawdzenie tylko, czy można wykonywać kod PPC poza pamięcią karty CyberStormPPC lub BlizzardPPC. Oczywiście sensowność używania pamięci Zorro III z procesorami PowerPC jest znikoma, biorąc pod uwagę astronomiczną różnicę prędkości pomiędzy taką pamięcią a lokalną na karcie turbo.

To tyle ;p.

Ostatnia modyfikacja: 03.01.2011 00:05:25

Ostatnia modyfikacja: 03.01.2011 00:07:44
[#5] Re: PowerUP / WarpOS i Z3 RAM

@strim, post #4

Pamięć na ZIII może mieć coraz więcej sensu z perspektywy nadchodzącego 4.1. Innym zagadnieniem związanym z tym jest pamięć alokowana przez Mediatora na kartach graficznych.

Patrzyłeś może w CVSie NetBSD pod kątem komentarzy do commitów - może tam jest jakieś dodatkowe info.

BTW: czy ktoś ma jakąś dokumentację developerską do WarpUP'a?
[#6] Re: PowerUP / WarpOS i Z3 RAM

@alekc, post #5

Wykorzystanie może mieć sens, bo zawsze lepiej mieć dodatkową pamięć niż jej nie mieć. Natomiast jej wydajność będzie zawsze oscylować w granicach 10-12MB/s. Jest to zdecydowanie za mało, żeby wykorzystywać ją z PowerPC jako pamięć operacyjną (zwyczajnie będzie zwalniała procesor). Identycznie jak rozszerzenia pamięci Zorro III działa pamięć na kartach graficznych via Mediator - czyli jej wydajność nigdy nie przekroczy wydajności wąskiego gardła, którym jest Zorro.

Myślę nad napisaniem sterownika, który pozwoli w NetBSD/amigappc wykorzystać pamięć Zorro III jako urządzenie blokowe (np. jako swap). Może jak rozwiąże 100 innych problemów którymi obecnie się tam zajmuje ;). Gdybym maczał palce w AmigaOS4.1 dla klasyka to też nie używał bym tej pamięci jak normalnego RAMu. Ciekawe jak rozwiąże to Hyperion.

Komentarze CVS owszem przeglądałem, ale nikt nic ciekawego w tej materii nie napisał, poza tym poruszyłem tą kwestię na liście mailingowej NetBSD. Zwyczajnie nikt z developerów nie ma takiej konfiguracji, więc nie wiadomo co jest przyczyną obecnego niedziałania.

[#7] Re: PowerUP / WarpOS i Z3 RAM

@alekc, post #5

aminet ?

[#8] Re: PowerUP / WarpOS i Z3 RAM

@strim, post #6

Swoją drogą ciekawe jak bardzo różne są systemy zarządzania pamięcią w AmigaOS 4.1 i NetBSD. Zakładam że UVM różni się w 100% od AmigaOS chociaż by ze względu na ochronę pamięci (ale nie wiem jak to wygląda w przypadku portu amigowego więc mogę się mylić).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem