[#4]
Re: PowerUP / WarpOS i Z3 RAM
@alekc,
post #3
Rozwijam:
Grzebie ostatnio w NetBSD, w szczególności w wersji dla Amigi klasycznej z kartami PPC. Natknąłem się na taki problem, że system nie wstaje, jeśli jądro ładowane jest do pamięci Zorro III. Nie zdziwiło mnie to specjalnie, bo nikt nigdy nie testował takiej konfiguracji, ale postanowiłem zbadać czemu się tak dzieje. Podpowiedziano mi, bym najpierw sprawdził czy w ogóle twórcy przewidzieli taką możliwość - poprzez uruchomienie czegoś w tej pamięci na AmigaOSie 3.x (wiem, że AmigaOS4 i MorphOS nie obsługują jej, więc nawet nie siliłem się na próby).
Więc wykonałem następujący test w AmigaOS 3.1:
- odpaliłem system
- zapełniłem RAM: plikami, tak aby pamięć o najwyższym priorytecie alokacji została zajęta i dostępna była tylko wolna pamięć Z3
- uruchomiłem testowy program wykorzystujący PPC ;)
W takiej sytuacji, gdy uruchamiam program korzystający z bibliotek PowerUP, to działa on poprawnie i faktycznie wykonuje się w pamięci Zorro III. Jeżeli uruchamiam jakikolwiek program WarpOS, to wiesza on WarpOSa (ale reszta systemu działa).
Konkluzja jest taka, że procesor PowerPC na karcie turbo może korzystać z pamięci Zorro III i nic złego się nie dzieje. Albo taka sytuacja w NetBSD wymaga specjalnej obsługi, albo jest jakiś bug w nim, o którego istnieniu jeszcze nie wiem. Skoro WarpOS, AmigaOS4, MorphOS nie obsługują pamięci Zorro III, to pewnie wymaga to jakiś specjalnych tricków.
Całe ćwiczenie miało na celu sprawdzenie tylko, czy można wykonywać kod PPC poza pamięcią karty CyberStormPPC lub BlizzardPPC. Oczywiście sensowność używania pamięci Zorro III z procesorami PowerPC jest znikoma, biorąc pod uwagę astronomiczną różnicę prędkości pomiędzy taką pamięcią a lokalną na karcie turbo.
To tyle ;p.
Ostatnia modyfikacja: 03.01.2011 00:05:25
Ostatnia modyfikacja: 03.01.2011 00:07:44