[#1] VBCC i CHIP
Czy można bezpośrednio umieścić jakieś dane w pamięci CHIP?
Testuje programy i przy kompilacji wychodzą mi dziwne krzaczki.
Poza tym dostaje ostrzeżenia odnośnie UWORD chip, które jest zamieniane na int.
[#2] Re: VBCC i CHIP

@witekkk, post #1

komplilacja ANSI/ISO C? :D kiedy to było (na polibudzie w Poznaniu oO ) :P

w każdym bądź razie mi to nigdy nie za tęgo szło, pamietam tez ze prócz krzaków wylatywały mi rozmaite, niezrozumiałe jak dla mnie ostrzeżenia, ogólnie VBCC nie lubił współgrać z rejestrami procesora....

[#3] Re: VBCC i CHIP

@witekkk, post #1

Zawsze możesz zaalokować fragment chip-u i skopiować tam dane. Np. AllocMem(rozmiar, MEMF_CHIP).

[#4] Re: VBCC i CHIP

@witekkk, post #1

@witekkk

Poza tym dostaje ostrzeżenia odnośnie UWORD chip, które jest zamieniane na int.

To sugeruje, że prawdopodobnie problem leży w Twoim kodzie, a nie fakcie, że dane są w pamięci fast.

Jeśli faktycznie jest jakiś problem z tym związany, to tak jak pisze Krashan zawsze można za pomocą AllocMem uzyskać wskaźnik do zaalokowanej przestrzeni w pamięci chip, i tam ręcznie umieścić interesujące dane. Patrz tu .

@bombermax

ogólnie VBCC nie lubił współgrać z rejestrami procesora

Co Ty wypisujesz człowieku...

[#5] Re: VBCC i CHIP

@witekkk, post #1

co to za konstrukcja UWORD chip? umieszczanie tablic w konkretnym typie pamieci zalezy od kompilatora i najprawdopodobnij w kazdym wyglada inaczej. o ile oczywiscie kompilator/linker to umozliwiaja.

[#6] Re: VBCC i CHIP

@kiero, post #5

Wiem, ale w sourcach DevKit jest taka konstrukcja, a z racji tego, że to jest BOB to musi być w CHIP
[#7] Re: VBCC i CHIP

@witekkk, post #6

zobacz co na ten temat mowi dokumentacja vbcc. jezeli nie umozliwia umieszczania danych w pamieci chip to musisz zrobic tak jak pisal krashan. ewentualnie mozesz zrobic plik w asmie i samemu podac odpowiednia sekcje

Ostatnia modyfikacja: 11.04.2011 13:25:29
[#8] Re: VBCC i CHIP

@strim, post #4

mam niemiłe wspomnienia z czasów polibudy, wówczas dla każdego z nas, na mini zaliczenie musieliśmy mieć styczność z tym. Ale to było dobre lata temu, kiedy jeszcze bazowaliśmy na niestabilnych wersjach...

..więc to wypisuje człowieku bo uwzględnij że dzisiaj korzystanie z niego jest bardziej komfortowe bez niespodzianek, nie tak jak mialo to miejsce za moich czasów.

Ostatnia modyfikacja: 11.04.2011 14:20:39
[#9] Re: VBCC i CHIP

@G. Kraszewski, post #3

Zadziałało...
Dzięki
[#10] Re: VBCC i CHIP

@bombermax, post #8

VBCC na Polibudzie w Poznaniu ? A na jakim przedmiocie ?
[#11] Re: VBCC i CHIP

@witekkk, post #1

Witam,

Mimo, że problem rozwiązałeś, podaje przykładzik dla vbcc.

Użyj atrybutu __chip. Na przykład w ten sposób.
int main( void )
{
    static __chip UWORD data = 0xbaba;

//dalsza część
    return 0;
}

Pozdrawiam

Ostatnia modyfikacja: 03.05.2011 21:00:15
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem