[#18]
Re: Początki programowania w Amosie
Benedykt Dziubałtowski
autor wątku
@Minniat,
post #17
Dzięki za miłe słowa. Pełny dumy i pychy :P publikuję dwa moje pierwsze "dzieła"
http://nexus.ppa.pl/dzielenie.zip
Jeden program zajmuje się dzieleniem drugi ma szersze możliwości( dodawanie, odejmowanie, dzielenie, mnożenie i chyba najważniejsze wyjście do systemu)
Uwaga pierwszy program nie ma opcji wyjścia do systemu aby to zrobić bez resetu komputera należy wcisnąć kombinację ctrl+c
Mam kilak pytań.
Czy da się kod źródłowy Amosa wyeksportować do TXT?
Mam problem z komendą FADE. W edytorze Amosa działa ona dobrze ale po skompilowaniu już nie.
Kolejny mój problem, którego rozgryźć nie umiem to dziwne zachowanie komendy input. Gdy podaje wyniki powiedzmy dzielna w małym zakresie to jest ok ale jak wpisze coś głupiego np 38429171298569872134651234 to program się wysypuje.
Kombinowałem z dodaniem wyjątku np jak się poda liczbę większą od 10 to wyskakuje komunikat "za dużo" ale gdy coś takiego stosuję to komputer ulega zawieszeniu.
Co do reszty spostrzeżeń. Wybrałem Amos anie bez przypadku.
1. jest prosty
2. Miałem już styczność z Basicem na C64 więc jakieś tam podstawowe podstawy mam.
3. Wiele gier jest napisanych w Basicu do których kodów źródłowych mam lub mogę mieć dostęp. Dzięki temu można wyeliminować bugi zrobić poprawione wersje it itd możliwości jest dużo.
4. Może kiedyś jak opanuję C i Asemblera to wezmę się za portowanie. Kto chce Pechowego Prezenta ze wsparciem dla GFX

??
5. Marzy mi się napisanie gry na A500. Bardzo lubię grać w gry online typu Twoer Defence. Na Amigę nie ma tego za wiele.
6. Jak przeboleje Amosa to się biorę za C lub asemblera.
Benedykt Dziubałtowski