[#1] Generowanie labiryntu potrzebny wydajny algorymt
Witajcie,
dawno mnie tu nie było ale do rzeczy.
Dotychczas używałem następującego algorytmu:
zapisz tablice 2d liczbami od 1 do pole tablicy ( dla tablicy 2x3 jest to od 1 do 6) zapis ten przebiega losowo
wylosuj współrzędne pokoju oraz zmienną odpowiedzialną za kierunek (N,S,W,E)
jeśli idąc w wylosowanym kierunku 1 pole nie wyjdę z zakresu oraz numer w polu początkowym będzie różny od pola w pokoju kolejnym to wpisuje w tablicy służącej do przetrzymywania informacji o przejściach tą informację oraz zamieniam wszystkie wyższe numery na niższe.
np jeśli otwieram drzwi między pokojem o numerku 13 i 69 to zamieniam wszystkie numerki pokoi 69 na 13
i kod taki wykonuje się aż każdy pokój będzie mieć numerek 1.

niestety ten algorytm jest dość wolny.

jaki wy zaproponujecie algorytm do generowania labiryntu prostokątnego o dość sporych wymiarach z zastrzeżeniem że z dowolnego jednego pokoju można dojść do dowolnego innego jakąś drogą.
Za każdą odpowiedz serdeczne Bóg zapłać:)
[#2] Re: Generowanie labiryntu potrzebny wydajny algorymt

@wytrzeszcz, post #1

Witam,

Nie zagłębiałem się w Twój algorytm ale proponuje byś przejrzał ksiażkę od c64 "Grafika Komputerowa" Baumanna. Tam jest algorytm do generowania labiryntu.

Pozdrawiam
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem