[#1] Kilka teoretycznych pytań.
Jeśli kogoś rozbawią moje pytania to proszę o wyrozumiałość :)

Zastanawia mnie kilka kwestii.

1) Jak wiadomo radon nie ma wspomagania 3d na os 3.x

Czy tego nie da się zrobić czy po prostu niema chętnych?

2) Jeśli się da to wystarczy znajomość C++ czy trzeba znać asembler GPU?

Widziałem, że ktoś zrobił klienta rc72 na procesor gpu karty graficznej. No więc tak sobie teoretyzuję.

3) Czy procesor takiego radeona 9200 pci Można wykorzystać do sprzętowego dekodowania VCD/DVD? Oczywiście po napisaniu odpowiedniego softu. Jeśli tak to czy jest potrzebna znajomość asmeblera do tego?

4) Jeśli powyższe tak to czy gpu tej karty można wykorzystać do innych nieprzewidzianych przez producenta rzeczy? Dekodowanie Blie Ray?

Benedykt Dziubałtowski
[#2] Re: Kilka teoretycznych pytań.

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

1) Jak wiadomo radon nie ma wspomagania 3d na os 3.x. Czy tego nie da się zrobić czy po prostu niema chętnych?

Zrobić się da, chętnych nie ma.

2) Jeśli się da to wystarczy znajomość C++

Wystarczy znajomość C lub/i zwykłego ASMa 68k (ewentualnie PPC w przypadku BPPC/CSPPC).

3) Czy procesor takiego radeona 9200 pci Można wykorzystać do sprzętowego dekodowania VCD/DVD? Oczywiście po napisaniu odpowiedniego softu.

Nie, ale można wykorzystać sprzętową nakładkę wideo i inne mechanizmy wspomagające oferowane przez ten układ (motion compensation, iDCT, itd.).

Jeśli tak to czy jest potrzebna znajomość asmeblera do tego?

Nie.

4) Jeśli powyższe tak to czy gpu tej karty można wykorzystać do innych nieprzewidzianych przez producenta rzeczy? Dekodowanie Blie Ray?

Nie, Radeon 9200 nie jest programowalny w takim stopniu jak np. karty nVidia z technologią CUDA.

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2012 19:24:34 przez strim
[#3] Re: Kilka teoretycznych pytań.

@Benedykt Dziubałtowski, post #1

Czy tego nie da się zrobić czy po prostu niema chętnych?

Nie ma chętnych i/lub mających odpowiednią wiedzę.

Jeśli się da to wystarczy znajomość C++ czy trzeba znać asembler GPU?

Radeony z serii R9xxx nie mają prawdziwego GPGPU, więc raczej potrzebna jest dogłębna znajomość rejestrów i wewnętrznej struktury układu. Oraz ogólna wiedza o sprzętowym generowaniu 3D.

Czy procesor takiego radeona 9200 pci Można wykorzystać do sprzętowego dekodowania VCD/DVD?

W ograniczonym stopniu. W praktyce prawdopodobnie szybkość mostka PCI zabiłaby całą ideę, bo karta mogłaby wykonać tylko część operacji, co pociągnęłoby za sobą bujanie danymi po PCI tam i z powrotem.

Jeśli powyższe tak to czy gpu tej karty można wykorzystać do innych nieprzewidzianych przez producenta rzeczy?

Można, ale patrz powyższa uwaga. Zapis do pamięci karty GFX to jakieś 10 MB/s w porywach, odczyt będzie wolniejszy. Ponieważ nie mamy do czynienia z GPGPU zakres możliwych do wykonania algorytmów jest znacznie ograniczony.
[#4] Re: Kilka teoretycznych pytań.

@krashan_, post #3

Nie ma chętnych i tyle. Gallium 3D w tym kilka innych otwartych sterów obsługiwało R200 już daaawno temu, zatem nie trzeba najwidoczniej do tego nie wiadomo jakiego skilla (inna sprawa jak tamte sterowniki pod Linuksem działały, bo prawdę mówiąc pierwsze próby z FOSS drivers mnie nie przekonały) - kolesie z AMD chyba nawet jakiś dokument przybliżający ideę pisania sterowników popełnili (a o dokumentacji układów to wiadomo). Po prostu chyba nie bardzo jest komu i po co.
[#5] Re: Kilka teoretycznych pytań.

@krashan_, post #3

Rozumiem, ze sytuacja z z voodoo 3 jest podobna albo jeszcze gorsza?

Mam coś takiego.

Czy teoretycznie można napisać do tego sterownik dla amigi 2d/3d no i wsparcie dla dvd? Mam tu na myśli jakiś plugin do mplayera czy froggera.

Jeszcze takie pytanie. Czy TEN kurs będzie dobry dla początkującego?

Możecie się śmiać. Ale serio mam parcie aby napisać jakiś sterownik dla ami. Nie wiem co z tego zapału wyjdzie ale chęci mam :)

Benedykt Dziubałtowski
[#6] Re: Kilka teoretycznych pytań.

@Benedykt Dziubałtowski, post #5

Mam coś takiego.

Z programistycznego punktu widzenia ta karta jest ok, dość dobra dla kogoś kto chiałby napisać swój pierwszy sterownik, gdyż nie jest bardzo skomplikowana. Nie wiem tylko czy znajdziesz do niej gdzieś dokumentację programowania. A to byłoby niezbędne do pisania sterownika, chyba, że chcesz przeprowadzać inżynierię wsteczną istniejących sterowników (czego nie polecam przy pisaniu pierwszego sterownika, bo zwyczajnie nie dasz rady).

Jeszcze takie pytanie. Czy TEN kurs będzie dobry dla początkującego?

Nie czytałem go dogłębnie ale wydaje się być OK na początek... Przykładów jest mało i czasem nie są one oczywiste, a dokładnego ich opisu często brakuje. Ale przynajmniej nie zauważyłem błędów :P.

Możecie się śmiać. Ale serio mam parcie aby napisać jakiś sterownik dla ami. Nie wiem co z tego zapału wyjdzie ale chęci mam

Jako autor kilku sterowników powiem tylko: powodzenia.

Ostatnia aktualizacja: 10.04.2012 23:27:13 przez strim
[#7] Re: Kilka teoretycznych pytań.

@strim, post #6

znajdziesz do niej gdzieś dokumentację programowania

W projekcie NetBSD mamy takie rzeczy .
[#8] Re: Kilka teoretycznych pytań.

@strim, post #7

Czy ta dokumentacja obejmuje też sprzętowe wsparcie dla DVD?

Benedykt Dziubałtowski
[#9] Re: Kilka teoretycznych pytań.

@Benedykt Dziubałtowski, post #8

Czy ta dokumentacja obejmuje też sprzętowe wsparcie dla DVD?

Tak, przy czym zaznaczam, że ta karta nie ma sprzętowego dekodera, ma jedynie kilka mechanizmów wspomagających odtwarzanie DVD (nakładka wideo, skaler, itp.)
[#10] Re: Kilka teoretycznych pytań.

@strim, post #9

Czyli jak rozumiem nie da rady aby Amiga płynnie odtwarzała DVD za pomocą tej karty...

Nie bardzo jeszcze czaje co daje sprzętową nakładka wideo i skaler.

Benedykt Dziubałtowski
[#11] Re: Kilka teoretycznych pytań.

@Benedykt Dziubałtowski, post #10

Czyli jak rozumiem nie da rady aby Amiga płynnie odtwarzała DVD za pomocą tej karty...

Może z CSPPC podrasowanym przez Stacha . Z 68k zapomnij.

Nie bardzo jeszcze czaje co daje sprzętową nakładka wideo i skaler.

Dzięki temu część operacji (które są częścią procesu odtwarzania DVD) nie musi być wykonywana programowo. Więc mamy pewne "odciążenie" CPU, ale nie przeniesienie dekodowania na kartę.

Sposób działania tych mechanizmów w przypadku Twojej karty, oraz ich znaczenie dla procesu wyświetlania wideo jest opisany w dokumentacji.
[#12] Re: Kilka teoretycznych pytań.

@strim, post #11

Bardziej myślałem o Blizzardzie PPC 603e 200mhz a nie o 68k :)

No nic. Trzeba się wziąć za naukę i "hello wolrd"

Benedykt Dziubałtowski
[#13] Re: Kilka teoretycznych pytań.

@Benedykt Dziubałtowski, post #12

Kompletny dekoder danych kodeków wideo to posiadają chyba jedynie najnowsze GeForce, Radeony i uwaga, uwaga, Intel w Sandy Bridge. Starsze karty robiły jedynie motion compensation i wspomagały inverse discrete cosinus transformation (idct) - dawało to wiele, bo nawet na słabych procesorach można było to DVD obejrzeć, ale nadal spora ilość obliczeń siedziała na procesorze. Dopiero od kilku lat GPU dekodują praktycznie całkowicie strumień wideo (i audio przez HDMI nawet) bez większego udziału CPU (ale nadal on jest... te 3-7% dla 720p i ciutkę więcej dla 1080i - przy multi GHz ).
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem