[#1] Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)
w wersji 3 lub wyższej (jeżeli były opracowywane)

w zamian "przeportuję" kilka programów (m.in. z Amosa) i w razie sugestii mogę coś stworzyć
[#2] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@Zuzikofon, post #1

Szukasz ?
Jak ja szukam to wpisuje w google i trzeci czy czwarty link (pierwszy do chomika) okazał się właściwy.

Pozdrawiam
[#3] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@Zuzikofon, post #1

witam,

a wujka googla pytales?

click

ps. nie wiem czy moge umiescic linkę, ale... prosze mądrzejszych o ew. usunięcie.
[#4] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@Zuzikofon, post #1

ups... double...

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2012 10:43:44 przez Paul
[#5] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@RadoslawF, post #2

zalezy jakie pytanie zadasz :P u mnie pierwszy :]
[#6] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@Paul, post #5

Leniwy jestem i pisze samą nazwę zamiast nazwa+download a potem czytam co znalazł zamiast klikać po kolei, a i tak trafiliśmy na tego samego użytkownika chomika.

Pozdrawiam
[#7] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@RadoslawF, post #2

juz wiem co mnie zamuliło

poszukuje wersji 3.5 i wyższej jeżeli jest dostępna na Amigę

sorry za źle sformułowane pytanie :) i dzieki za szybka odpowiedź

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2012 12:32:08 przez Zuzikofon
[#8] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@Zuzikofon, post #7

A masz jakieś potwierdzenie że taka wersja istnieje ?
W wersji na Amigę, bo na ST istnieje.

Tak z historii, kilka tygodni po wejściu do sprzedaży Amigowej wersji tego języka wyszedł AMOS i sprzedaż GFA załamała się, a szkoda bo GFA działał bez problemu na każdej Amidze jaką miałem w łapkach o AMOSie tego nie można powiedzieć, oryginalny AMOS bez problemu działał na OCS, na ECS i AGA musieli wypuścić nowszą wersję.

Pozdrawiam

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2012 13:04:32 przez RadoslawF
[#9] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@Zuzikofon, post #7

poszukuje wersji 3.5 i wyższej jeżeli jest dostępna na Amigę

a proszę bardzo...

W tym watku. A konkretnie tu
tam sa dmsy. moze byc?

ps. czuję się jak na jakimś sprawdzianie
[#10] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@Zuzikofon, post #1

Ktos sie orientuje jak dziala ten GFA, np. w stosunku do AMOS'a jest szybszy/wolniejszy?
[#11] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@selur, post #10

Testów prędkościowych nigdy nie robiłem, AMOS jest nastawiony na łatwe korzystanie z grafiki i muzyki ale wiąże wersje programu z konkretnym typem Amigi, pisząc program trzeba uważać bo potem może się okazać że skompilowanym program zadziała tylko na takiej samej Amidze.
Wersja GFA jaką mam na Amigowym dysku działała bez problemów na pięćsetce, pluskwie i A1200, jak dorobiłem się A1200 to pierwsze testy z 8bitowym ekranem robiłem właśnie pod GFA.
Wszelkie drobne programiki jakie musiałem sobie sam napisać były właśnie dłubane pod GFA.

Pozdrawiam
[#12] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@RadoslawF, post #11

Odpalilem kiedys gre napisana w GFA na emulatorze ST. Gierka byla calkiem grywalna ale chodzilo to to troche wolniej niz podobna w AMOS'ie, wiec zastanawialem sie jaka byla by predkosc dzialania na amidze. Ale wlasnie wyguglalem taka opinie:
"For application coding my favorite was GFA Basic on the ST (because the Amiga version of GFA Basic was a disaster), but it didn't provide much game functionality."

slowo "disaster" przeraza ;)
[#13] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@selur, post #12

Z tego co kojarzę to było w C & A bądź w magazynie Amiga, porównanie szybkości basiców. Jak dobrze zapamiętałem to GFA było najszybsze. Niestety wersja GFA na Amigę jest bardzo uboga w stosunku do Amosa Creator, mam na myśli Edytor. Ja się zwyczajnie nie odnajduje tam i to jest bardzo delikatnie napisane. Niech ktoś mi zdradzi jak wczytać źródła tekstowe do tego edytora.

Edit: wersja 3.51 GFA BASIC

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2012 20:43:24 przez asman
[#14] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@asman, post #13

SaveA i Merge, tyle że plik tekstowy musi mieć rozszerzenie LST, bez tego nie wczyta.
Daj znać jaki wynik dały testy.

Poszukaj sobie instrukcji do języka i edytora, z ciekawostek - procedury się zwija i rozwija Helpem.

Pozdrawiam
[#15] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@RadoslawF, post #14

jestem AMOSOWCEM
jednak spuer sprawnie (Win 7 64bit) działa GFA Basic

a myślę że duzo ludzi pisało/pisze programy na AMOSA (taka była uroda Amigi - Amos i lutowanie) - ja też

więc portuje moje wysiłki z Amosa na GFA 32 (czyli na windę) potem chcę z powrotem na Amigę GFA

myślę o napisaniu konwentera - Amos - GFA

---

jestem zdziwiony że NIKT nie myśli o kompatybilnym klonie Amosa na nowszych systemach Amigi

myślę że DUŻO osób polubiłoby AOS 4 za samą mozliwość pisania w Amosie i wykorzystania jej trybów graficznych - nawet jako interpreter..
ale cóż, niektórzy nie rozumieją tego czegoś w clasicach

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2012 22:46:45 przez Zuzikofon
[#16] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@Zuzikofon, post #15

AMOS to jedna wielka pomyłka, za duże przywiązanie do sprzętu co spowodowało że istnieje wersja na komputery z OCS, wersja na OCS i wersja na AGA, tak naprawdę AMOS miał być platformą do pisania prostych gier i w tym jest świetny, w każdym inny zastosowaniu jest taki sobie.
I nie bardzo widzę potrzeby przenoszenia go na OS4 czy Morphosa.

Co do GFA na Windows, to jest jakieś freeware czy komercja ? pooglądał bym to z ciekawości.

Pozdrawiam
[#17] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@RadoslawF, post #16

Na nowe systemy i PPC powinny jak już być nowe wersje Basica np. OMNIKRON BASIC 8 lub BlitzBasic . Szanse na takie porty są jednak małe, a szkoda może to byłby impuls dla domorosłych twórców programów. W końcu byłyby chyba lepsze niż XAMOS, czy Hollywood Designer (z całym szacunkiem dla tych projektów).
[#18] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@Zuzikofon, post #15

"więc portuje moje wysiłki z Amosa na GFA 32 (czyli na windę) potem chcę z powrotem na Amigę GFA
"

czy program napisany w AMOSie i sportowany na amigowy GFA, bedzie dzialac szybciej?
Bo jesli nie to jaki w tym sens?
[#19] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@selur, post #18

Będzie działał na wszystkich Amigach, nawet pewnie da się otworzyć ekran na karcie graficznej czy trybach productivity.

Pozdrawiam
[#20] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@Zuzikofon, post #1

Odgrzebię te wykopaliska, bo trochę czasu zajęło mi dotarcie do oryginalnych dyskietek z angielskim GFA BASIC (o ile interpreter dorwałem dość szybko, bo z drugą dyskietką - compilatorem i linkerem jest już trudniej). Większość archiwów w necie to wersje niemieckie - a ja jestem w tym języku bardziej niż słaby. Plus... uszkodzenia archiwów.

W końcu dorwałem wersję 3.51E - dyskietka jest oznaczona 3.52, ale tak się zgłasza wersja GFA_SHELL.

Zrobiłem adf'y.
[#21] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@tooloud, post #20

A ja mam po polsku podręcznik do GFA co prawda dotyczy ATARI ST, ale może by się przydał. U mnie leży i się kurzy.
[#22] Re: Szukam GFA Basic dla Amigi (.adf)

@tooloud, post #20

To podziel się z kolegami programistami
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem