Mogę spokojnie polecić pythona, z nastu+ języków który znam to jedyny który nie wywołuje u mnie odruchu wymiotnego (poza XSLem). Może dlatego, że nie uważam się za programistę, chociaż programować owszem potrafię.
To jest język wbrew złosliwym przenośny. I uśmiecham się jak komuś przeszkadzają wcięcia jako separator bloków - wymusza przez to czytelność kodu więc to jedyny język nadający się do XP. Jak ktoś "kocha" C/C++ zawsze można linkować taki kod do pythona, więc jest to wtedy szybkie co jest mega.przewagą.do.nadmiarowej.i.powolnej Javy która została chyba tylko wymyślona do tego, żeby napędzać rynek HW (RAM, procesor).
Pythona poza tym można nauczyć się b. szybko, tak jak HTMLa wręcz.
Co do dokumentacji/książek, polecam
1) ściągnąc jakąś bibliotekę małą słabo udokumentowaną (np. PyExcelerator)
2) zainstalować
3) pobawić się
4) google z konkretnym (dowolnym) problemem - przekierowuje na stackoverflow
Poza tym polecam trzymać się linii 2.7.x - z tym kompatybilne jest 99% bibliotek, z 3.x już mniej. Zresztą w 3.x są dekoratory i inne niepotrzebne głupoty. Wbrew osobom tutaj uważam, że nie trzeba się przyzwyczajać do 3.x ponieważ wszystko wskazuje na to, że 2.7.x będzie żyło wiecznie. A podejście typu "praca wyłącznie na najnowszych wersjach" (które znam) jest najgorszym możliwym podejściem w kontekście utrzymaniowym, wręcz szkodliwym

Noale programiści zwykle nie interesują się kto to potem utrzymuje i po co
Jak miałem MorphOSa 2.3, nie było jeszcze chyba pythona na nim. A ponieważ teraz jest i na OS4 (i pod AROSem chyba), zdecydowanie go rekomenduję, szczególnie jako 1. język. Python to tez powód, jeden z głównych w sumie, że myślę o gwiazdkowym prezencie dla siebie w postaci nowego systemu MOS/OS4.