kategoria: Asembler
[#1] AsmOne, debugger + monitor
Witam.

Dlaczego debugger nie radzi sobie z takim kodem:

move.l #0,d0
move.l #7,d1
skok:
add.l #1,d0
dbra d1,skok
rts

Debugger zatrzymuje się na maksymalnie drugim lub trzecim skoku, dalej nie idzie. Używam opcji step one (right), enter (down), run, animate ale to nic nie daje.

Kolejny problem to nie wiem czy asmone już tak ma czy ja nie rozumiem obsługi tego programu, np. chciałbym wiedzieć co dokładnie zwraca funkcja OpenScreen() więc wchodzę do debuggera, zapisuję na kartce jaki adres mam w D0 który sprawdzam w monitorze, tyle że jak później wrócę do debuggera to nie mogę kontynuować od miejsca w którym skończyłem, poza tym zostają śmieci typu otwarte okno lub ekran których nie mogę zamknąć. Jest to bardzo nie wygodne.

Jakieś rady?

Używam Asmone 1.29 na WinUAE.
[#2] Re: AsmOne, debugger + monitor

@forge, post #1

U mnie pod trashem działa ta procka bez problemu.
[#3] Re: AsmOne, debugger + monitor

@forge, post #1

Wyłącz JIT.
[#4] Re: AsmOne, debugger + monitor

@forge, post #1

wylacz JIT i poznaj instrukcje moveq i addq ;)

Jak debugujesz kod asm to tez zerkaj tez na kod maszynowy... pouczajace.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem