[#4]
Re: Systemowe wykrywanie AGA
@vojo,
post #3
Możesz tym z linka jaki podesłałem, to jest metoda prawidłowa, bibliotekowa. Tak to chyba zaprojektowano (załatano tego czego wcześniej nie przemyślano do końca - nie ma co mieć im tego za złe, nie wszystko od razu się przewidzi). Dlatego jest setpatch, który to łata i ustawia w bibliotece odpowiednie flagi (pewnie sprawdzanie robi tym samym kodem co masz w asm

. Po prostu, gdyby np. wyszło AAA i flagi od rozpoznania układu znajdowałby się gdzieś indziej, to setpatch musiałby być po prostu w nowszej wersji i o tym wiedzieć gdzie to jest i znów wykorzystać walenie po rejestrach.
Cały system też musi skądś mieć dane, a ma je z metalu (walenie po rejestrach).
Jeszcze jedna sprawa, OCS może nie mieć tego rejestru w układzie, więc może zwrócić jakąś randomową wartość, można np. oczytać dwa razy i zobaczyć czy się różni na wszelki wypadek (choć i tak nie musi to zadziałać). Bo może się taki random pokazać, że np. będzie twierdził że jest Agatą, choć jest OCS

Można jeszcze poczytać jak to wygląda w przypadku sprawdzania przez graphics.library jak np. nie ma w ogóle kości Ami, tylko RTG.
P.S. Ja jestem czystym teoretykiem, nie włączałem ASM-ONE od 1998 roku. Są tu ludzie z dużo większą wiedzą, może ktoś coś podpowie.
Ostatnia aktualizacja: 05.07.2013 01:36:18 przez flops