nie czuje sie amigowym programista

, to wg. mnie miano ktore nalezy sie innym bywalcom ppa.pl jak np: krashan, asman, michal zukowski -- tak z pamieci na szybko, ktorzy maja na swoim koncie
ukonczone na Amidze programy!!!. Od 6/7 lat nie programuje profesjonalnie tzn. programuje tyle ile musze i ani grama wiecej, i nie jest to C/C++ od ponad 10 lat... Ostatnio siedze przy kodzie Franco2 (mam tez wieksza czesc kodu innej amigowej niewydanej jeszcze gierki jednoplanszowej, co traktuje jako poligon do doswiadczen) po iles tam godzin na tydzien (na razie nie wiecej niz 5 i nie z braku czasu tylko zwyklego lenistwa

) i powiem tak, wlasciwie bez ASMa nawet nie ma co podchodzic do tematu na
68000/7Mhz!!! z 1-2MB Chip. Osobiscie uzywam od poczatku do konca tylko Amigi choc przymierzam sie raczej na MiniMiga jako minimum, wzglednie uzywam WinUAE lub innego UAE - i tylko amigowe narzedzia.
Natomiast zgadzam sie z opinia naturalnosci C oraz nienaturalnosci C++ w amigowym systemie, jednak to wg. mnie realnie zabawa powyzej 68020+/14Mhz/Fast, a praktycznie min. 68030/Fast, chociaz masochisci moga probowac swoich sil takze na 68000/7Mhz pod systemem :).
Natomiast co innego jest AMOS. AMOS posiada mnostwo wbudowanych "niebanalnych" procedur w ASM, takze program w gruncie rzeczy sklada sie wywolan tych procedur i wlasnie dlatego programy pisane w AMOSie dzialaja znosnie nawet na golej A500, w tym wzgledzie wydaje sie to byc lepszy wybor nawet od C, jezeli kogos nie razi antysystemowosc AMOSa

.
Co do jakosci kodu wypluwanego przez kompilatory C dla Amigi to trudno wypwiadac mi sie szerzej i jednoznacznie z braku na tym polu jakiegos wiekszego doswiadczenia, ale kiedys badalem krotka testowa procedure (nie hello world! :) ) i nigdy kod nie byl w 100% zadowalajacy

, ani z SAS/C 6.58 - choc niezly, ani vbcc, ani gnu c, chociaz ten ostatni w tamtym przypadku wyrzucil z siebie najlepszy jakosciowo kod w ver. 2.95.3, to jednak zaden pewnik, bo w innym przypadku moze byc inaczej, diceC nie sprawdzalem.
Ostatnia aktualizacja: 28.02.2014 21:39:28 przez sigma2pi